Νέο πρωτότυπο Bentley EXP 100 GT

2.606 Επισκέψεις στο άρθρο (10/7/2019)

Η Bentley Motors γιορτάζει έναν αιώνα ζωής και παρουσιάζει το πρωτότυπο EXP 100 GT που ενσαρκώνει τα μελλοντικά πλάνα της μάρκας. Ηλεκτρικό, με τεχνητή νοημοσύνη και σχεδίαση βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας αποτελεί ένα προοίμιο της κινητικότητας με μέγιστη πολυτέλεια.


Η βρετανική φίρμα είναι συνυφασμένη με τα υψηλότερα επίπεδα πολυτέλειας για τους επιβατές, έχοντας ένα ναι μεν λιτό αλλά ξεχωριστό, «αρχοντικό» ντιζάιν. Για τα 100 χρόνια δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε τίποτα λιγότερο από το πρωτότυπο, του οποίου τα στοιχεία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πριν λίγη ώρα.

Το EXP 100 GT Concept δημιουργήθηκε συμβολικά για να εορταστούν τα 100 χρόνια της μάρκας αν και μας δίνει μια πρώτη αίσθηση για τα μελλοντικά σχέδια της premium εταιρείας. Η σχεδίαση συντάσσεται με ένα πιο φουτουριστικό μοτίβο, το οποίο χαρακτηρίζεται από πλούσιες καμπύλες και έντονες νευρώσεις. Στο εμπρός μέρος, η κυψελοειδής γρίλια καταλαμβάνει σχεδόν από άκρη σε άκρη το πλάτους 2,4 μέτρων αμάξωμα και συνδέεται φυσικά με τα φώτα. Ο δεύτερος όγκος αναπτύσσεται με απαλές καμπύλες, που ξεκινούν από το καπό, και «σβήνει» προς τα πίσω ομαλά καταλήγοντας στο άκρο, εκεί όπου έδρεύει μια «φωλιά» σε σχήμα έλλειψης που φιλοξενεί τα λεπτά φωτιστικά σώματα και το έμβλημα της μάρκας. Οι πλαϊνές πόρτες έχουν μήκος 2 μέτρα και ανοίγουν κατακόρυφα φτάνοντας σε ύψος τα 3 μέτρα. 

Πέραν της φουτουριστικής εμφάνισης, το Grand Tourer μήκους 5,8 μέτρων διαθέτει και πληθώρα τεχνολογιών, από τεχνητή νοημοσύνη έως και διάφανες τρισδιάστατες OLED οθόνες στην καμπίνα. Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί όμως και στην επιλογή των υλικών αφού η λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χαλκό 5.000 ετών, 100% οργανική δερματίνη κατασκευασμένη μέσω της οινοποιείας, ξύλο, γυαλί, δέρμα, βαμβάκι κ.α.

Εκτός της ποιότητας στη Bentley προέχουν οι premium υπηρεσίες και εκεί οι Βρετανοί μεγαλούργησαν καθώς το πρωτότυπό τους διαθέτει προσωπικό βοηθό που ρυθμίζει τα πάντα για οδηγό και επιβάτες. Από τη διαχείριση του ρυθμιζόμενου βιομετρικού καθίσματος με αισθητήρες ζωτικών λειτουργιών, μέχρι τις προτάσεις για βόλτα ή ταξίδια ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος και το mood των επιβατών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την κινητήριο δύναμη του βάρους 1.900 κιλών αμαξώματος, σίγουρα μιλάμε για τέσσερις ηλεκτροκινητήρες (σ.σ. ένας σε κάθε τροχό) που θα προσφέρουν αυτονομία της τάξεως των 700 χλμ., σύμφωνα πάντα με τη μάρκα. Παρά το βάρος και το μέγεθος, οι επιδόσεις του θα είναι εκρηκτικές, κυρίως λόγω των 1.500 Nm ροπής: το 0-100 χλμ./ώρα έρχεται μόλις σε 2,5 δλ. και η τελική ταχύτητα ορίζεται στα 300 χλμ./ώρα.

Η επίσημη πρεμιέρα του πρωτότυπου δεν αποκλείεται να γίνει στο προσεχές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, ενώ στην περίπτωση που θα θέλατε να δείτε κάτι αντίστοιχο στο δρόμο θα πρέπει να περιμένετε έως το 2035, καθώς εκεί τοποθετούν το μοντέλο τους χρονικά οι Βρετανοί.

Mercedes
moto