Nέα εποχή για την Fiat στην Ελλάδα (μετά από πορεία 34 χρόνων)

Nέα εποχή για την Fiat στην Ελλάδα (μετά από πορεία 34 χρόνων)

10.166 Επισκέψεις στο άρθρο (21/2/2024)

- Αλλαγή ιδιοκτησίας για την ελληνική αντιπροσωπεία μετά από 34 χρόνια
- Η είσοδος των Fiat, Alfa Romeo, Lancia & Jeep στην ελληνική αγορά
- Αναλυτικές πωλήσεις και η πορεία κάθε μάρκας στη χώρα μας
- Τέλος εποχής στα γραφεία της λ. Βουλιαγμένης & νέα «έδρα» στην Κηφισιά

Αλλαγή ιδιοκτησίας για την ελληνική αντιπροσωπεία μετά από 34 χρόνια

Τίτλοι τέλους και τυπικά, για μια από τις σημαντικότερες θυγατρικές εταιρείες του κλάδου του αυτοκινήτου την τελευταία 34ετία στην Ελλάδα, την άλλοτε γνωστή ως «FIAT AUTO HELLAS (ΦΙΑΤ)». Μέσα στο Δεκέμβριο του 2023, κατέβηκαν οι πινακίδες των μαρκών που αντιπροσώπευε η εταιρεία, έφυγε για ανακύκλωση το προωθητικό υλικό παλιών μοντέλων, άδειασαν τα γραφεία των υπαλλήλων/στελεχών από τις εγκαταστάσεις που νοίκιασε (από τον Κοντέλλη) στην Λ. Βουλιαγμένης και πλέον από 1η Ιανουαρίου 2024 (8 Ιανουαρίου επίσημα) έχουν μεταφερθεί (κάτω από καινούργιο ιδιοκτησιακό καθεστώς) στα καινούργια τους γραφεία στην οδό Βιλτανιώτη (Κηφισιά), ολοκληρώνοντας (και τυπικά) το deal εξαγοράς της εταιρείας από το Group Βασιλάκη που είχε γίνει το 2023.
 
Ήταν 1η Μαΐου του 2023, όταν ανακοινώθηκε ότι η (πρώην) θυγατρική του ομίλου Stellantis άλλαζε χέρια και με την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού πέρναγε στη νέα εταιρεία «ΟΡΝΟΣ ΑΕ» που ανήκει κατά 51% στον όμιλο Βασιλάκη (Autohellas) και κατά 49% στον ισραηλινό όμιλο Samalet Motors. Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η κοινή εταιρεία των ομίλων των Autohellas & Samelet θα ήταν υπεύθυνη για την εισαγωγή και διανομή 5 συνολικά μαρκών της Stellantis (Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Fiat Professional και Jeep), αποκτώντας τη θυγατρική της FCA Italy S.p.A. στην Ελλάδα (FCA Greece), τον μέχρι τώρα εισαγωγέα και διανομέα αυτών.
 
Στο κτήριο του Κοντέλλη πλέον, παραμένει η παλιά Fiat Credit Hellas (νυν CA Auto Bank & Drivalia Lease Hellas). H Fiat Credit Hellas λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 (το 1992 πιο συγκεκριμένα) όντας το χρηματοδοτικό κομμάτι του ομίλου στην ελληνική αγορά, προσφέροντας χρηματοδοτικά προγράμματα, μισθώσεις, ασφαλιστικά προγράμματα, stock finance υπηρεσίες, κα. Πλέον δεν έχει καμία σχέση με την ιταλικό Gruppo (ούτε καν την λέξη Fiat δεν έχει πια). H νέα εταιρεία (CA Auto Bank) που δημιουργήθηκε το 2023 είναι στην ουσία η μετεξέλιξη της FCA Bank. Η νέα τράπεζα, που ελέγχεται από την Crédit Agricole Consumer Finance (μέρος του ομίλου Crédit Agricole), είναι το πνευματικό τέκνο των συμφωνιών μεταξύ του γαλλικού ομίλου και της Stellantis, που ανακοινώθηκε το 2021, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των χρηματοπιστωτικών συνεργασιών των δύο εταιρειών. Στόχος της CA Auto Bank είναι να γίνει ένας κορυφαίος ανεξάρτητος συνεργάτης πολλών εμπορικών σημάτων και μαρκών, στη χρηματοδότηση και μίσθωση οχημάτων και στον τομέα της κινητικότητας στην ελληνική (και ευρωπαϊκή) αγορά.

Αρθρο του Μιχάλη Μάρκου, MBA*
Διευθυντικό Στέλεχος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων
& Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων/Marketing

Ιστορική Αναδρομή των μαρκών του Gruppo στην Ελλάδα

Σελίδα 2FIAT: Η αρχή έγινε το 1912
Σελίδα 3Alfa Romeo: Στην Ελλάδα από τη δεκαετία του `50
Σελίδα 4Lancia: Η εμφάνιση το `60 & το «μακράς διάρκειας» τέλος
Σελίδα 5Jeep: To αμερικάνικο αίμα
Σελίδα 6Abarth
Σελίδα 7Τίτλοι τέλους….
test center
SEAT