ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ

Ο φίλος του αυτοκινήτου και του επιβάτη για ασφάλεια και άνεση

INTERSYS
ΕΛΑΣΥΝ Α.Ε.Ε Εμπορική & Τεχνική Εταιρία

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες για την σωστή λειτουργία του αυτοκινήτου είναι τα αμορτισέρ. Οι αποσβεστήρες ταλαντώσεων, όπως λέγονται στην ελληνική γλώσσα είναι αρκετά σημαντικοί τόσο για την άνεση του επιβάτη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, όσο και για την ασφάλεια του, έχοντας έτσι πολύπλευρη προσφορά στην εύρυθμη λειτουργία του ΙΧ μας.


Για να επιτευχθεί όμως η καλύτερη λειτουργία του αυτοκινήτου, πρέπει να έχει τοποθετηθεί το κατάλληλο αμορτισέρ, μιας και δεν ταιριάζουν όλοι οι τύποι σε όλα τα αυτοκίνητα, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις που μπορεί να «κουμπώνει» το αμορτισέρ, χωρίς ωστόσο να αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για το εκάστοτε αμάξι.

Για παράδειγμα σε ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης είναι ανώφελο να τοποθετηθεί σκληρή ανάρτηση γιατί τότε καταπονείται και το αμάξωμα και οι επιβαίνοντες, ενώ και στην αντίθετη περίπτωση ένα αυτοκίνητο με δυνατό κινητήρα είναι επικίνδυνο να εφοδιαστεί με μαλακά αμορτισέρ.   

Κάποια βασικά στοιχεία για τα αμορτισέρ και τη χρησιμότητά τους είναι τα εξής:

Α Τα αμορτισέρ ανήκουν στα λεγόμενα και «ελαστικά στοιχεία» της ανάρτησης, αφού έχουν την ιδιότητα να συμπιέζονται και να επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση. Όταν ο τροχός συναντήσει ένα εμπόδιο, το ελατήριο που περιβάλλει συνήθως το αμορτισέρ, συμπιέζεται γρήγορα. Το αμορτισέρ φροντίζει ουσιαστικά ώστε η ταλάντωση του ελατηρίου να παραμείνει ελεγχόμενη, προκειμένου να μην παρουσιαστούν ανεπιθύμητα φαινόμενα συμπεριφοράς του αμαξώματος. 

Β Ο δεύτερος αλλά εξίσου σημαντικός ρόλος του αμορτισέρ είναι η παρεχόμενη προς τους επιβάτες άνεση. Σε συνεργασία με το ελατήριο (κάποιες φορές δεν υπάρχει ελατήριο μαζί), απορροφά την ενέργεια που παράγεται από την επαφή με τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και μεταφέρει στο πλαίσιο και στην καμπίνα των επιβατών μικρότερο ποσοστό κραδασμών. 

Γ Σημαντική συμβολή έχουν τα αμορτισέρ, ακόμη και στη διαδικασία της πέδησης. Η σωστή λειτουργία τους και η αρμονική συνεργασία με τα ελατήρια βελτιώνουν την κατανομή του βάρους και την απόσταση φρεναρίσματος.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι τύποι αμορτισέρ που υπάρχουν είναι: Τα υδραυλικά (δηλαδή λαδιού), ενώ υπάρχει και η κατηγορία αέρος - λαδιού, τα οποία είναι λίγο πιο σκληρά, όπως και αζώτου – λαδιού, που βοηθούν κυρίως στην καλύτερη απόσβεση κραδασμών ύστερα από παρατεταμένη καταπόνηση. Σε ότι αφορά τα αγωνιστικά μοντέλα χρησιμοποιούνται μόνο αμορτισέρ αέρος. Τέλος, για τους πιο απαιτητικούς υπάρχουν και τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ που συνδυάζουν το καλύτερο κράτημα σε γρήγορες διαδρομές και τη μέγιστη άνεση σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. 

Οι βασικές επιλογές που υπάρχουν σε αυτή την περίπτωση είναι τα αμορτισέρ που ρυθμίζονται πριν τοποθετηθούν και κοστίζουν φθηνότερα, τα πιο διαδεδομένα που ρυθμίζονται εξωτερικά, συνήθως από το πάνω μέρος του αμορτισέρ και τα ακριβότερα, τα οποία ρυθμίζονται ηλεκτρονικά μέσω διακόπτη από το εσωτερικό του αυτοκινήτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ο φίλος του αυτοκινήτου και του επιβάτη για ασφάλεια και άνεση