Android Auto VS Apple CarPlay (+vid)

7620 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 2/1/2020

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των 2 κορυφαίων car assistant εφαρμογών; Ας τα «βάλουμε κάτω» και ας αποφασίσουμε ποιο είναι το καλύτερο.

 
Οι εταιρίες πληροφορικής βρίσκονται στο απόγειο της κυριαρχίας τους. Φυσικά  ο ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι τρομακτικός. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ενώ η μία παρουσιάζει ένα καινοτόμο προϊόν, η άλλη σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να την ξεπεράσει, δημιουργώντας κάτι βελτιωμένο.

Κάτι παρόμοιο λοιπόν συμβαίνει και στον τομέα των Applications για τα αυτοκίνητα. Οι δύο μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, η Apple και η Google, ήδη έχουν διαχωρίσει το αγοραστικό κοινό στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας (Android vs iPhone), μέσω του οποίου «παλεύουν» και στον χώρο της αυτοκίνησης .

Η εποχή του ψηφιακού βοηθού οδήγησης

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που το Android Auto και το CarPlay συστήθηκαν στο κοινό και γρήγορα κατάφεραν να κινήσουν το ενδιαφέρον των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών. Ωστόσο πόσο διαφορετικά είναι μεταξύ τους και ποιες είναι οι ομοιότητές τους; Προτού απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα ως ρίξουμε μία ματιά στο καθένα ξεχωριστά

Πρώτο «γεννήθηκε» το CarPlay

Παρουσιάστηκε το 2014 έπειτα από 10 χρόνια έρευνας και εξέλιξης ,με στόχο να φέρει την εξέλιξη στο χώρο του infotainment των αυτοκινήτων. Στην ουσία σχεδιάστηκε για να είναι εύκολο στη χρήση – πρόσβαση και φυσικά να παρέχει ασφαλή  χρήση την ώρα της οδήγησης. ¶λλωστε η ιδέα ήταν να μπορείς να χρησιμοποιείς το κινητό, χωρίς να το κρατάς.
Στην ουσία το iPhone σου είναι συνδεδεμένο με το ταμπλό σου, αφού όλες οι λειτουργίες του κινητού μπορούν να γίνουν μέσω της οθόνης infotainment. Συγκεκριμένα παίζει μουσική, έχει σύστημα πλοήγησης, στέλνει sms μέσω φωνής και φυσικά δεν λείπει και ο ψηφιακός βοηθός της Apple, η Siri.

Διάβασε περισσότερα για το Apple CarPlay πατώντας εδώ

Η απάντηση της Google

Ένα χρόνο αργότερα (2015) η Google κυκλοφόρησε το δικός της «παιδί», το Android Auto. Στην ουσία ο σχεδιασμός και το σκεπτικό είναι παρόμοιο, όπως παρόμοιες είναι και οι δυνατότητες που προσφέρει. Μεγάλο του πλεονέκτημα ωστόσο είναι ότι χρησιμοποιεί όλες τις εφαρμογές της Google, όπως Google Maps και το Google Assistant.

Διάβασε περισσότερα για το Android Auto πατώντας εδώ

Ποιες είναι όμως οι διαφορές τους;
  1. Εγκατάσταση
Για να εγκαταστήσεις το Android Auto θα πρέπει πρώτα να κατεβάσεις την εφαρμογή στο κινητό σου και να το συνδέσεις με την θύρα usb του αυτοκινήτου. Όλα τα υπόλοιπα θα φανούν γρήγορα και εύκολα στην οθόνη του ταμπλό. Σύμφωνα με τους χρήστες η διάδραση είναι πολύ πιο εύκολη σε σχέση με το εργοστασιακό σύστημα infotainment  των αυτοκινήτων.  Συνήθως η σύνδεση του αυτοκινήτου με το κινητό γίνεται σχετικά γρήγορα, ενώ  οποιοδήποτε σφάλμα ή εμπόδιο μπορεί να οφείλεται στην ασφάλεια του αυτοκινήτου.

Διάβασε περισσότερα για το ποιο αυτοκίνητο έχει το καλύτερο σύστημα Infotainment πατώντας εδώ.

Η εγκατάσταση του CarPlay είναι παρόμοια με του Android Auto, ωστόσο λειτουργεί μόνο με κινητά iPhone και δεν «παίζει» σε όλα τα αυτοκίνητα, με την Apple να έχει δημοσιεύσει μία λίστα με εκείνα που υποστηρίζουν την εφαρμογή της.
  1. Φωνητικές εντολές
Σε αυτόν τον τομέα η Google παίρνει το πρωτάθλημα, αφού η τεχνολογία της είναι από τις πιο προηγμένες αν όχι η πιο προηγμένη. Έτσι λοιπόν οι φωνητικές εντολές δίνονται άμεσα και γρήγορα. Βέβαια πάντα υπάρχει η περίπτωση το σύστημα να σε… παρακούσει, αλλά το Google Assistant είναι πολύ καλό στο να μαντέψει τι ακριβώς θέλεις να πεις.

Από την άλλη το CarPlay βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη φωνητική εντολή, ώστε να δώσει την αίσθηση της hands free χρήσης. Αυτό είναι σπουδαίο θεωρητικά και για την οδική μας ασφάλεια, αφού μειώνει την πιθανότητα των ατυχημάτων λόγω της χρήσης του τηλεφώνου.

Ωστόσο στην πράξη χρειάζεται ακόμα δουλειά, αφού η Siri δεν είναι γνωστή για την εξαιρετική της «ακοή», με αποτέλεσμα να προκαλεί  κάποιες φορές περισσότερα προβλήματα  παρά λύσεις.
  1. Κλήσεις και sms
Η πραγματοποίηση κλήσεων ή η αποστολή κειμένων κατά την οδήγηση είναι καλό να αποφεύγεται. Ωστόσο  με το CarPlay και το Android Auto, δεν χρειάζεται να ανησυχείς, αφού δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς τα χέρια σου.

Εάν θέλεις να στείλεις ένα sms ή να κάνεiς μια κλήση που δεν μπορεί να περιμένει, το Android Auto  σου δίνει την δυνατότητα να υπαγορεύσεις κείμενα, χωρίς να γίνονται πολλά λάθη.

Το CarPlay διαθέτει ένα παρόμοιο σύστημα, με το οποίο μπορείς να πραγματοποιήσεις κλήσεις, αλλά και να υπαγορεύεις ή  και ακούσεις sms που έχεiς λάβει κατά την οδήγηση.
  1. Πλοήγηση
Όσο το Google Maps παραμένει ο «βασιλιάς» στον τομέα της πλοήγησης, το Android Auto θα είναι κυρίαρχο σε αυτήν την κατηγορία. Διαθέτει άλλωστε περισσότερες δυνατότητες από το αντίστοιχο Apple Maps του CarPlay.
  1. Μουσική
Βάζοντας Android Auto έχεις πολλές επιλογές στο τι μουσική θα ακούσεις. Υπάρχουν στο Play Store διάφορες εφαρμογές αναπαραγωγής, τις οποίες μπορείς να κατεβάσεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το σύστημα.

Το CarPlay έχει επίσης αρκετές επιλογές πέρα φυσικά από τις υπηρεσίες streaming μουσικής της Apple. Υπάρχουν εφαρμογές που μπορούν να μεταφορτωθούν και να αναπαραχθούν μέσω του συστήματος.

Συμπέρασμα

Από τεχνικής άποψης και τα δύο συστήματα είναι τα κορυφαία στον car assistant χώρο. To Android Auto κερδίζει έδαφος με το σύστημα πλοήγησης λόγω του Google Maps, ωστόσο το CarPlay είναι ότι πιο κοντινό στην hands free χρήση. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι αυτός είναι και ο απώτερος στόχος αυτών των εφαρμογών.  Καταλήγοντας, τα 2 συστήματα έχουν περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές, οπότε η επιλογή τους γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο, το ποιο smartphone διαθέτεις ή σκέφτεσαι να αγοράσεις.
  Δες την κόντρα στην πράξη στο παραπάνω βίντεο