Ford Focus

Opel Corsa B

Mercedes A-Class

Daihatsu Terios

Renault Clio II

VW Golf MkIV

Citroen Xsara

smart fortwo

Audi TT

Toyota Yaris

Mazda MX-5

Opel Astra G

Suzuki Jimny

Peugeot 206

25 χρόνια AutoΤρίτη: 1997-1998

8.113 Επισκέψεις στο άρθρο

Το AutoΤρίτη κλείνει φέτος τα 25 χρόνια πρωτοπορίας στις δοκιμές αυτοκινήτων στη χώρα μας. Γιατί όταν οι άλλοι... φωτογράφιζαν, εμείς δοκιμάζαμε!

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά πάνω από 20 νέα μοντέλα παρουσιάστηκαν την διετία 1997-1998. Μοντέλα τα οποία έδωσαν το στίγμα τους και τα οποία μέχρι και σήμερα αποτελούν σημεία αναφοράς στην αγορά. Ας θυμηθούμε κάποια μαζί, έστω και επιγραμματικά.

Opel Corsa B
To 1997 η Opel λανσάρει τη νέα γενιά του Corsa. Είναι η πρώτη φορά μάλιστα που ευρωπαϊκό μοντέλο διατίθεται με 1.000άρη 3κύλινδρο κινητήρα.

Mercedes A-Class
Η Mercedes παρουσίασε το 1997 στην Έκθεση της Φρανκφούρτης την πρώτη γενιά A-Class. Η κίνηση στον μπροστινό άξονα, το πάτωμα τύπου «σάντουιτς», αλλά και η αποτυχία του μοντέλου σε elk test της εποχής το οποίο οδήγησε στην προσθήκη του ESP, έχουν μείνει στην ιστορία. 

Daihatsu Terios
Παρουσιάστηκε το 1997, αρχικά στην Ιαπωνία και μετά ήρθε Ευρώπη για να αφήσει ιστορία. Με αυτό το compact SUV μπορούσες να ελιχθείς και μέσα στην πόλη, αλλά και να πας στα «κατσάβραχα». 

Renault Clio II
Το 2ης γενιάς Clio παρουσιάστηκε στην Έκθεση της Γενεύης το 1998. Χαρακτηριστικό του είναι ότι κατά την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν «εναλλακτικά» υλικά για μείωση του βάρους (π.χ. πλαστικά φτερά μπροστά). Το 2000 απέσπασε 4 αστέρια στο EuroNCAP, επίδοση κορυφαία για την εποχή.

VW Golf MkIV
Το VW Golf τέταρτης γενιάς μπήκε στην παραγωγή τον Οκτώβριο του 1997 και ήταν ένα από τα επιτυχημένα Golf. Η γκάμα τότε περιλάμβανε ένα 1.400άρη κινητήρα 75 ίππων και ένα 1.600άρη 101. Μετά ακολούθησαν οι FSI, ενώ οι TSI ήρθαν στην επόμενη γενιά.

Citroen Xsara
Κυκλοφορεί ακόμα στους ελληνικούς δρόμους, αν και κυρίως με τα σήματα της ΕΛ.ΑΣ. Η Citroen Xsara παρουσιάστηκε το 1997 και έμεινε στην παραγωγή ως το 2006. Επιτυχημένη πολύ ήταν και η πορεία της στο WRC.

smart fortwo
Swatch Mercedes Art (smart) για δύο άτομα (fortwo). Το smart fortwo παρουσιάστηκε το 1998 και έγινε το απόλυτο trend μέσα στην πόλη. Ενδεικτικό της πρώτης γενιάς, ότι μπορούσες μέχρι και να παρκάρεις κάθετα!

Audi TT
Ήταν Σεπτέμβριος του 1998, όταν η Audi παρουσίασε δια χειρός του Peter Schreyer το πρώτης γενιάς TT. Μέχρι και σήμερα στο DNA του μοντέλου εξέχουσα θέση έχουν το μοντέρνο design και η σπορ οδική συμπεριφορά.

Toyota Yaris
Σχεδιάστηκε από τον Έλληνα Σωτήρη Κωβό, κέρδισε τον τίτλο του Καλύτερου Αυτοκινήτου της Χρονιάς το 2000, αποτελεί σημείο αναφοράς στην κατηγορία και best seller. Ο λόγος για το Toyota Yaris, που παρουσιάστηκε στα τέλη του 1998.

Mazda MX-5
Η 2η γενιά του cabrio που έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες παρουσιάστηκε το 1998. Τα φώτα πλέον για λόγους ασφαλείας των πεζών είναι σταθερά και όχι «αναδυόμενα», η fun to drive συμπεριφορά παραμένει σημείο αναφοράς.

Opel Astra G
Το 1998 η Opel εγκαινιάζει τα νέα κεντρικά της γραφείο στο Rüsselsheim. Ταυτόχρονα όμως είναι και η χρονιά που παρουσιάζεται η γενιά του επιτυχημένου εμπορικά Opel Astra G. 

Ford Focus
Το Ford Focus πρώτης γενιάς κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1998 και άλλαξε την εικόνα της Ford. Σημείο αναφοράς αποτέλεσε η ριζοσπαστική εμφάνιση και η σπορ οδική του συμπεριφορά.

Suzuki Jimny
Φέτος παρουσιάστηκε η νέα του γενιά. Η προηγούμενη είχε παρουσιαστεί πριν 20 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση το Jimny είναι ένα σύμβολο της αυτοκίνησης που ξεχωρίζει με τις off road ικανότητές του.

Peugeot 206
Η ονοματολογία της Peugeot για τα μικρά πόλης έχει φτάσει στο νούμερο 208, όμως η ιστορία πάρει πολύ πίσω. Το Μάιο του 1998 παρουσιάστηκε το 206, που αποτέλεσε και το πιο καλοπουλημένο μοντέλο της γαλλικής εταιρείας. 

Toyota
moto