" />
  • Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Τέλος εποχής για τη Formula 1;

Διαλύεται η Formula 1

Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/6/2009

Λύση που να ικανοποιεί FOTA και FIA δεν βρέθηκε μετά την χθεσινή συνάντηση στην Αγγλία οκτώ ομάδων της F1. Με ανακοίνωσή τους οι ομάδες τονίζουν ότι όχι μόνο δε θα συμμετέχουν την επόμενη αγωνιστική σεζόν αλλά θα δημιουργήσουν δικό τους ξεχωριστό πρωτάθλημα.

 
Η ημερομηνία της απόφασης αυτής συμπίπτει με την χρονική προθεσμία που είχαν οι ομάδες για την κατάθεση αίτησης στο πρωτάθλημα του 2010. Οι ομάδες που συμμετείχαν είναι οι BMW, Brawn, Ferrari, McLaren, Red Bull, Renault, Scuderia Toro Rosso και Toyota.

Η FOTA αντιδράει στους νέους κανονισμούς που έχουν επιβληθεί από την παγκόσμια ομοσπονδία. Μεταξύ άλλων οι νέοι κανονισμοί προβλέπουν όριο στους προϋπολογισμούς των ομάδων με συνεχείς ελέγχους από τα όργανα της FIA κάτι που όπως ανέφεραν στο παρελθόν κύκλοι της Ferrari εμποδίζει τις ομάδες να αναπτυχθούν τεχνολογικά στο μέλλον. Όμως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, δεν είναι η αρνητική στάση της FIA απέναντι στις αντιδράσεις των ομάδων αλλά πιθανότατα η παρακράτηση χρημάτων από τον κάτοχο εμπορικών δικαιωμάτων. Το σίγουρο είναι ότι η τράπουλα ξαναμοιράζεται και όσο η παγκόσμια ομοσπονδία παραμένει αμετανόητη θα οδηγηθούμε σε δύο διαφορετικά πρωταθλήματα την επόμενη αγωνιστική σεζόν με μόνο δύο ομάδες να παραμένουν στην F1, την Williams και τη Force India.

Η ανακοίνωση της FOTA:

«Από το σχηματισμό της FOTA τον περασμένο Σεπτέμβριο οι ομάδες δούλεψαν από κοινού και προσπάθησαν να προκαλέσουν τη FIA και τον κάτοχο των εμπορικών δικαιωμάτων να αναπτύξουν και να βελτιώσουν το άθλημα.»

«Η αναπάντεχη παγκόσμια οικονομική κρίση έφερε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση την κοινότητα της F1. Η FOTA είναι υπερήφανη ότι κατάφερε να πάρει τα πιο επιτυχημένα μέτρα μείωσης του κόστους στην ιστορία του αθλήματος.»

«Ειδικότερα οι ομάδες των κατασκευαστών πρόσφεραν βοήθεια στις ανεξάρτητες ομάδες, οι οποίες δεν θα ήταν σήμερα στο σπορ χωρίς τις πρωτοβουλίες της FOTA. Οι ομάδες της FOTA συμφώνησαν ακόμη σε μια εθελοντική μείωση των εξόδων, που προσφέρει ένα βιώσιμο μοντέλο για το μέλλον.»

«Ακολουθώντας αυτές τις προσπάθειες, οι ομάδες επιβεβαίωσαν στη FIA και στον κάτοχο των εμπορικών δικαιωμάτων να δεσμευτούν στη Formula 1 μέχρι το 2012.»

«Η FIA και ο κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων ξεκίνησαν μια εκστρατεία με σκοπό να διχάσουν τη FOTA.»

«Οι επιθυμίες της πλειονότητας των ομάδων αγνοήθηκαν. Επιπλέον, δεκάδες εκατομμύρια δολάρια παρακρατήθηκαν από πολλές ομάδες από τον κάτοχο των εμπορικών δικαιωμάτων, μέχρι και από το 2006. Παρόλα αυτά και το δυσοίωνο περιβάλλον, η FOTA επιδίωξε το συμβιβασμό.»

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι ομάδες δεν μπορούν να συνεχίσουν να απεμπολούν τις βασικές αρχές του αθλήματος και αποφάσισαν να αλλάξουν τις αρχικές υπό όρους δηλώσεις συμμετοχής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2010.»

«Οι ομάδες αυτές, επομένως, δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση από το να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες τους για ένα νέο Πρωτάθλημα, το οποίο θα αντικατοπτρίζει τις αξίες των συμμετεχόντων και των συνεργατών τους. Αυτό το πρωτάθλημα θα έχει διαφανή διοίκηση, ένα σετ κανονισμών, θα ενθαρρύνει νέες εισόδους και θα εισακούει τις ευχές των οπαδών, με χαμηλότερες τιμές για θεατές, χορηγούς και άλλους εμπλεκόμενους παγκοσμίως.»

«Όλοι οι οδηγοί, αστέρες, μάρκες, χορηγοί, οργανωτές και εταιρείες που ιστορικά συσχετίζονται με το υψηλότερο επίπεδο μηχανοκίνητου αθλητισμού θα έχουν θέση σε αυτό τον θεσμό»

 

Γιατί τα «παίζει» η μπαταρία σου το καλοκαίρι

Οι 7 ιδιότητες των λιπαντικών

ABS: Ο «φύλακας άγγελος» σου!

Υδροβαφή: Η νέα μόδα

Η κίνηση στους δρόμους

Νέο Toyota Prius Plug-in με 5 θέσεις

Peugeot 508 VS BMW Σειρά 3

Δοκιμή: Hyundai i30 N με 275 PS

T-Rug: Το ηλεκτρικό «Defender» της VW

Νέο ηλεκτρικό πρωτότυπο CUPRA

Ανανεωμένο Audi SQ7 με 435 άλογα

Νέο crossover με σπορ look από τη VW;

Νέα Bentley Flying Spur First Edition

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ποια αυτοκίνητα είναι για κλωτσιές;

Αγορά / Auto Bild: Δείτε εδώ ποια μοντέλα αποτελούν έξυπνες αγορές!!

Yellow Pages: Ελαστικά - Τιμές - Προσφορές!

Yellow Pages: Λιπαντικά - Προδιαγραφές!

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ: To καλύτερο επαγγελματικό αυτοκίνητο !

HONDA: Civic σεντάν με 182 PS από 22.325€

SEAT: Tarraco το νέο μεγάλο SUV της Seat

NISSAN: Έως 1.500 ευρώ έκπτωση στο Qashqai

CITROEN: Reverse Sales και στα SUV

PEUGEOT: Mοναδικές τιμές για όλα τα μοντέλα μέχρι τις 31 Ιουλίου

RENAULT: CLIO από 10.990€ και ...θα σκάσει ο τζίτζικας που δεν μπορεί να το αποκτήσει. Εσύ όμως μπορείς!

περισσότερα »