Ανανεωμένη Skoda Octavia: Μικρές αισθητικές αλλαγές & ίδιοι κινητήρες
2 Φωτογραφίες »

Ανανεωμένη Skoda Octavia: Μικρές αισθητικές αλλαγές & ίδιοι κινητήρες

10.551 Επισκέψεις στο άρθρο (12/1/2024)

- Ανεπίσημη εικόνα δείχνει τις βασικές αλλαγές του λίφτινγκ της νέας Octavia
- Επανασχεδιασμένα φώτα και κοινή τεχνολογία εσωτερικού χώρου με το VW Golf
- Οι φθηνότερες εκδόσεις θα είναι με βενζίνη, αποκλείεται να δούμε μια ηλεκτρική Octavia άμεσα
- Πιθανότατα θα είναι πιο ακριβή από την τρέχουσα έκδοση του μοντέλου

Ανεπίσημη εικόνα δείχνει τις βασικές αλλαγές του λίφτινγκ της νέας Octavia

Η περσινή χρονιά ήταν σημαντική για τη Skoda με τα αποκαλυπτήρια των ηλεκτρικών Superb και Kodiaq, αλλά φέτος η τσέχικη εταιρεία επικεντρώνεται στη δημοφιλή Octavia. Η τρέχουσα τέταρτη γενιά της Skoda Octavia αναμένεται να υποστεί ένα αισθητικό ρετούς τον Φεβρουάριο, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από ένα teaser που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι σχεδιαστές της ιστοσελίδας autoexpress βασίστηκαν σε αυτό και όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα και παρουσίασαν ένα σχέδιο που απεικονίζει τις βασικές αλλαγές του αναμενόμενου λίφτινγκ.

Επανασχεδιασμένα φώτα & κοινή τεχνολογία εσωτερικού χώρου με το VW Golf

Με βάση την ανεπίσημη φωτογραφία που ήρθε στη δημοσιότητα από το autoexpress, τα φώτα έχουν εντελώς νέα σχεδίαση. Τα LED φώτα ημέρας σχηματίζουν ένα V, η μία πλευρά του οποίου είναι φυσική συνέχεια της νίκελ μάσκας, ενώ η άλλη τα διατρέχει διαγώνια και εκτείνεται χαμηλά πλησιάζοντας το πλαϊνό της μέρος. Επιπρόσθετα, οι πληροφορίες από προηγούμενες «κατασκοπευτικές» εικόνες λένε ότι θα υπάρχει μια αναθεωρημένη γρίλια χαμηλά με κυψελοειδές μοτίβο και νέες πλευρικές εισαγωγές αέρα. Όσον αφορά την κεντρική μάσκα φαίνεται πως δεν θα αλλάξει πολύ, προκειμένου να εξασφαλίσει μια οικεία εμφάνιση μαζί με τα νέα μοντέλα Superb και Kodiaq.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το εσωτερικό του μοντέλου, αξίζει να σημειώσουμε πως υπάρχουν ψίθυροι ότι θα έχει κοινά στοιχεία με το ανανεωμένο Volkswagen Golf Mk8, το οποίο θα εμφανιστεί κι αυτό εντός του 2024 και αναμένουμε ότι τα δύο αυτοκίνητα θα χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό την ίδια τεχνολογία εσωτερικού χώρου. Ωστόσο, η Skoda πιθανότατα θα υιοθετήσει μια πιο παραδοσιακή προσέγγιση στο σχεδιασμό της καμπίνας με διατήρηση των φυσικών διακοπτών για τα χειριστήρια κλιματισμού. Η κεντρική οθόνη αφής 10 ιντσών της Octavia, με τη συμβατότητα Android Auto και Apple CarPlay, αναμένεται να παραμείνει, αλλά πιθανότατα θα δούμε τροποποιήσεις στην οθόνη του infotainment, αν και θα περιορίζονται μόνο σε νέα γραφικά και νέο μενού.

Οι φθηνότερες εκδόσεις θα είναι με βενζίνη, αποκλείεται να δούμε μια ηλεκτρική Octavia άμεσα

Όσον αφορά τις επιλογές κινητήρα, δεδομένου ότι η Octavia βρίσκεται στην ίδια πλατφόρμα MQB με το VW Golf, δεν υπάρχει ακόμα καμία πιθανότητα για μια πλήρως ηλεκτρική Octavia. Οι φθηνότερες εκδόσεις πιθανότατα θα είναι εξοπλισμένες με τον τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,0 λίτρων απόδοσης 110 ίππων, ενώ εκείνες με το αυτόματο κιβώτιο DSG επτά σχέσεων θα επωφεληθούν επίσης από την ήπια υβριδική τεχνολογία. Θα προσφέρεται επίσης ένας πιο ισχυρός τετρακύλινδρος TSI 1,5 λίτρων 150 ίππων. Όσον αφορά την υβριδική τεχνολογία Plug-in (PHEV) εμφανίζεται στην τρέχουσα έκδοση της Octavia ήδη από το 2020. Το νέο Skoda Superb PHEV έχει μεγαλύτερη μπαταρία 25,7 kWh, αλλά είναι απίθανο να το δούμε αυτό να μεταφερθεί στην Octavia. Το πιθανότερο είναι ότι η Octavia PHEV θα διατηρήσει την μπαταρία των 13 kWh που υπόσχεται ηλεκτρική αυτονομία έως 64 χιλιόμετρα. Τέλος, όπως είδαμε με τα νέα Superb και Kodiaq, η Skoda δεν έχει εγκαταλέιψει ακόμα τους κινητήρες diesel. Οπότε περιμένουμε την Octavia με την ίδια επιλογή υπερτροφοδοτούμενων diesel κινητήρων 2,0 λίτρων με 114 ίππους, 148 ίππους ή 197 ίππους.

Πιθανότατα θα είναι πιο ακριβή από την τρέχουσα έκδοση του μοντέλου

Κλείνοντας, μαζί με την ανανέωση του μοντέλου θεωρείται δεδομένη και η ανατιμολόγηση του, η οποία σίγουρα θα ανακοινωθεί αργότερα μέσα στο έτος, όταν και θα παρουσιαστεί επίσημα από την τσέχικη φίρμα, αλλά πιθανότατα θα υπάρξει μια μικρή αύξηση σε σχέση με την αρχική τιμή της τρέχουσας Octavia.

ford
NISSAN