Ευρωπαϊκές πόλεις «πετσοκόβουν» τους οδηγούς SUV με αυξήσεις στην τιμή του πάρκινγκ

Ευρωπαϊκές πόλεις «πετσοκόβουν» τους οδηγούς SUV με αυξήσεις στην τιμή του πάρκινγκ

Αύξηση στο κόστος parking για τα SUV στην Ευρώπη

1.963 Επισκέψεις στο άρθρο (10/1/2024)

- Η Λυών της Γαλλίας θα χρεώνει παραπάνω το πάρκινγκ στα SUV
- Από τα 20 ευρώ στα 45 ευρώ μηνιαίως η τιμή για αυτοκίνητα άνω των 1.725 κιλών
- Ο δήμαρχος επικαλείται τον αρνητικό αντίκτυπο των SUV στο περιβάλλον
- Το Παρίσι ακολουθεί, θα χρεώνει 18 ευρώ την ώρα το παρκάρισμα στα SUV

Η Λυών της Γαλλίας θα χρεώνει παραπάνω το πάρκινγκ στα SUV

Επικό «πετσόκομμα» έρχεται για τους οδηγούς SUV στην Λυών, στη Γαλλία. Η πιο δημοφιλής κατηγορία αυτοκινήτων στην Ευρώπη, τα SUV, θα δει το κόστος παρκαρίσματος τους να αυξάνεται ραγδαία ύστερα από απόφαση που νομοθέτησε ο δήμαρχος Gregory Doucet, με πρόσχημα την «δικαιότερη» κοστολόγηση. Αντί της οριζόντιας χρέωσης 20 ευρώ τον μήνα, που ίσχυε για όποιον πάρκαρε το αυτοκίνητό του στους δρόμους της Λυών έως σήμερα, η νέα απόφαση διαχωρίζει την τιμή σε τρεις κατηγορίες που θα αντιστοιχούν στην «οικονομική και κοινωνική κατάσταση των χρηστών καθώς και το βάρος και τον συνολικό αντίκτυπο του οχήματος στο κλίμα και την θέση που καταλαμβάνει στο δημόσιο χώρο» όπως έγραψε ο δήμαρχος στα social media του.

Από τα 20 ευρώ στα 45 ευρώ μηνιαίως η τιμή για αυτοκίνητα άνω των 1.725 κιλών

Στα 45 ευρώ τον μήνα θα ανέρχεται το κόστος για οχήματα με θερμικούς κινητήρες άνω των 1.725 κιλών, για Plug-in υβριδικά άνω των 1.900 κιλών και ηλεκτρικών SUV άνω των 2.200 κιλών. Οχήματα με θερμικούς κινητήρες που ζυγίζουν μεταξύ 1.000 έως 1.725 κιλά θα πληρώνουν 30 ευρώ. Ενώ, μικρότερα οχήματα, με βάρος λιγότερο του ενός τόνου, θα πληρώνουν το μειωμένο κόστος των 15 ευρώ. Σύμφωνα με αυτά τα νούμερα, το 80% των κατοίκων θα δουν αύξηση στην τιμή που πλήρωναν για το παρκάρισμα των οχημάτων τους.

O δήμαρχος επικαλείται τον αρνητικό αντίκτυπο των SUV στο περιβάλλον

O δήμαρχος δικαιολόγησε την αύξηση του κόστους που επιβαρύνει κυρίως τους οδηγούς των SUV, λέγοντας πως «τα βαρύτερα οχήματα έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στο κλίμα. Χρησιμοποιούν περισσότερα καύσιμα και απαιτούν περισσότερα υλικά στην κατασκευή τους, ενώ τα [μεγάλα] ηλεκτρικά οχήματα, χρειάζονται πολύ μεγαλύτερες μπαταρίες».

Το Παρίσι ακολουθεί, θα χρεώνει 18 ευρώ την ώρα το παρκάρισμα στα SUV

Παρόμοια νομοθεσία διαβουλεύεται και ο δήμος του Παρισιού. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο και αν περάσει, το κόστος παρκαρίσματος των SUV θα αγγίξει τα 18 ευρώ την ώρα!

ford
test center