2 φωτογραφίες »

Ενεργητική ασφάλεια

38.634 Επισκέψεις στο άρθρο

Επιδόσεις: Πιο γρήγορα τα ηλεκτρικά
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο σύνολό τους προσφέρουν καλύτερα επίπεδα ενεργητικής ασφάλειας σε σχέση με τα συμβατικά. Αυτό επειδή αφενός χρησιμοποιούν ισχυρούς ηλεκτροκινητήρες αλλά και λόγω της ιδιαιτερότητας της λειτουργίας τους που ορίζει εξωπραγματική αμεσότητα. Στις επιταχύνσεις από στάση αλλά πολύ περισσότερο στις ρεπρίζ, τα ηλεκτρικά είναι πολύ πιο γρήγορα από αντίστοιχες προτάσεις με θερμικό μοτέρ.

Ας πάρουμε για παράδειγμα δύο ίδια αυτοκίνητα με παραπλήσια απόδοση. Το VW Golf και το ηλεκτρικό αδελφάκι του, το e-Golf. Το πρώτο είναι βενζινοκίνητο και αποδίδει 130 ίππους με 200 Nm ροπής από τις 1.400 σ.α.λ., ενώ το 2ο είναι ηλεκτρικό και έχει μέγιστη απόδοση 136 ίππων και 290 Nm ροπής από τις 0 (!) σ.α.λ. Η διαφορά στις επιδόσεις είναι χαοτική υπέρ του e-Golf παρά το αυξημένο του βάρος συνολικά. Κυρίως στις επιδόσεις εν κινήσει που χρειάζεται 3,0 και 4,5 δλ. λιγότερο χρόνο να επιταχύνει από τα 60-100 χλμ./ώρα και από τα 80-120 χλμ./ώρα αντίστοιχα. Και μιλάμε για ένα μοντέλο που στη συμβατική του έκδοση (1,5 ΤSI με 130 ίππους) είναι ιδιαίτερα σβέλτο. 

Φρένα: Φρενάρουν παρά το μεγαλύτερο βάρος τους
Δεν τίθεται θέμα πως στην προσπέραση υπερισχύουν τα ηλεκτρικά. Τι γίνεται όμως στο φρενάρισμα; Εδώ η εικόνα και πάλι συγκρίνοντας τα δυο ίδια μοντέλα είναι ελαφρώς καλύτερη για το βενζινοκίνητο Golf. Από την άλλη βέβαια κοιτάζοντας τις επιδόσεις του κορυφαίου ηλεκτρικού μοντέλου που έχουμε μετρήσει, του Audi e-tron των 2,5 τόνων, (χρειάστηκε 34,4 μ. για την ακινητοποίηση από τα 100χλμ./ώρα), είναι σαφές πως είναι το ίδιο ασφαλή με τα συμβατικά μοντέλα και παρά το αναλογικά πολύ μεγαλύτερο βάρος τους.

ΠροηγούμενηΕπόμενη σελίδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (κάντε κλικ στη σελίδα που σας ενδιαφέρει)

Mercedes
moto