Η Ελλάδα έχει την 8η πιο ακριβή βενζίνη στον κόσμο

2.805 Επισκέψεις στο άρθρο (3/4/2024)
Η Ελλάδα έχει την 8η πιο ακριβή βενζίνη στον κόσμο

- Η μέση τιμή της βενζίνης διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στα 1,934 ευρώ/λίτρο
- Τα επτά κράτη με ακριβότερη βενζίνη έχουν πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα από τον μέσο Έλληνα
- Η Ελλάδα έχει και το 8ο πιο ακριβό υγραέριο στον κόσμο
- Λίγο καλύτερη η κατάσταση στο πετρέλαιο κίνησης
- Σταθερά στην δεκάδα των χωρών με την ακριβότερη βενζίνη παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια

Η μέση τιμή της βενζίνης διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στα 1,934 ευρώ/λίτρο

Σύμφωνα με το διεθνές παρατηρητήριο τιμών καυσίμων Global Petrol Prices, η Ελλάδα έχει την όγδοη ακριβότερη τιμή βενζίνης στον κόσμο, καθώς η τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε τον Μάρτιο κατά μέσο όρο στα 1,934 ευρώ/λίτρο. Το παρατηρητήριο επισημαίνει επίσης ότι η βενζίνη αναμένεται να φτάσει τα 2 ευρώ και στην Αθήνα, ενώ η περιφέρεια και τα νησιά έχουν ήδη σπάσει το φράγμα των δύο ευρώ ανά λίτρο. Για παράδειγμα στην Κοζάνη η μέση τιμή της βενζίνης έχει διαμορφωθεί στα 2,50 ευρώ/λίτρο, ενώ στην Κέρκυρα η τιμή είναι στα 2,30 ευρώ/λίτρο.

Τα επτά κράτη με ακριβότερη βενζίνη έχουν πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα από τον μέσο Έλληνα

Ωστόσο, τα επτά κράτη που έχουν ακριβότερη τιμή βενζίνης από την χώρα μας έχουν πιο ανεπτυγμένη οικονομία και καλύτερους μισθούς. Πιο συγκεκριμένα, το Χονγκ Κονγκ που βρίσκεται στην πρώτη θέση με μέση τιμή βενζίνης 2,919 ευρώ/λίτρο έχει μέσο μισθό στα 2.300 ευρώ, ενώ το Μονακό που κατέχει την δεύτερη πιο ακριβή βενζίνη με 2,13 ευρώ/λίτρο έχει κατά μέσο όρο μηνιαίες αποδοχές που αγγίζουν τα 2.500 ευρώ. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στις άλλες χώρες (Ιρλανδία, Δανία, Ισραήλ, Νορβηγία, Ολλανδία). Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες δυσκολεύονται περισσότερο από τους πολίτες αυτών των χωρών να πληρώσουν τα καύσιμα των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων τους λόγω της μειωμένης αγοραστικής τους δύναμης που είναι δυσανάλογη του κόστους ζωής.

Η Ελλάδα έχει και το 8ο πιο ακριβό υγραέριο στον κόσμο

Η Ελλάδα έχει επίσης το όγδοο ακριβότερο υγραέριο κίνησης με μέση τιμή 0,888 ευρώ/λίτρο. Πρωταθλήτρια σε αυτή την κστηγορτία είναι η Σουηδία με 1,211 ευρώ/λίτρο και ακολουθούν η Ελβετία με 1,172 ευρώ/λίτρο και η Γερμανία με 1,059 ευρώ/λίτρο. Και σε αυτή την πε΄ριπτωση όμως στις θέσεις πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες με καλύτερη οικονομία και πιο υψηλά εισοδήματα για τους πολίτες τους, αν εξαιρέσουμε τα νησιά Φίτζι που αποτελούν μια ειδική περίπτωση κράτους. 

Λίγο καλύτερη η κατάσταση στο πετρέλαιο κίνησης

Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης η Ελλάδα τα πηγαίνει λίγο καλύτερα, αφού καταλαμβάνει την 22η πιο ακριβή τιμή της σχετικής παγκόσμιας κατάταξης με μέση τιμή 1,71 ευρώ/λίτρο. Ακριβότερη χώρα στον κόσμο όσον αφορά στην τιμή του ντίζελ είναι ξανά το Χονγκ Κονγκ με 2,765 ευρώ/λίτρο, ενώ την τριάδα συμπληρώνουν η Ισλανδία με 2,156 ευρώ/λίτρο και το Μονακό με 2,11 ευρώ/λίτρο.

Συνέχεια του άρθρου >>>
ETRANSIT VS ESPRINTER
OPEL