mono-sto-autotriti
Καραμανλής: «Δεν είναι φθηνά τα ηλεκτρικά - 8.337 ταξινομήθηκαν το 2022»
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Καραμανλής: «Δεν είναι φθηνά τα ηλεκτρικά - 8.337 ταξινομήθηκαν το 2022»

1.801 Επισκέψεις στο άρθρο (19/1/2023)

8.337 ηλεκτρικά αυτοκίνητα ταξινομήθηκαν το 2022 στην Ελλάδα, την ώρα που η κυβέρνηση βλέπει ως πρόκληση τον τρόπο με τον οποίο θα βάλει φορτιστές παντού! Τι είπε ο Κώστας Καραμανλής για το κόστος των ηλεκτρικών αλλά και τα ΜΜΜ.

Στο 6ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης ο Υπ. Μεταφορών

Έναν μίνι απολογισμό για την πορεία της ηλεκτροκίνησης (και όχι μόνο) στην Ελλάδα έκανε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στο 6ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης. Μεταξύ των όσων είπε, στάθηκε κυρίως στα βήματα που έχουν γίνει από το 2019 για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, αλλά και σε αυτά που πρέπει, ακόμη, να γίνουν σε όλους τους τομείς.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

8.337 ηλεκτρικά στην Ελλάδα το 2022

Αρχικά αναφέρθηκε στα στοιχεία που δείχνουν αύξηση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας αυτό το διάστημα. Επισήμανε, μάλιστα, ότι μετά την ψήφιση του νόμου 4710 από τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το 2022 ταξινομήθηκαν 8.337 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όταν το 2019 είχαν ταξινομηθεί μόνο 480. Δηλαδή το ποσοστό ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκε από το 0,4% σχεδόν στο 8%, όντας η μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκληση οι φορτιστές

Σημείωσε επίσης ότι πλέον υπάρχουν περισσότερα από 2.000 σημεία φόρτισης στην Ελλάδα, αλλά υπογράμμισε πως η μεγάλη πρόκληση είναι πως θα μπουν παντού φορτιστές. «Η μεγάλη πρόκληση είναι τι κάνουμε με το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας του δικτύου. Δηλαδή κατά πόσον μπορούμε να βάλουμε φορτιστές παντού. Καλός είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, αλλά μπορεί να βοηθήσει να βάλουμε φορτιστές παντού; Εάν δεν μπορεί, πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους και δεν σας κρύβω ότι επεξεργαζόμαστε και άλλους τρόπους», είπε ο Κ. Καραμανλής. Μάλιστα εξήγησε ότι σήμερα μπορεί κάποιος να πάει οδικώς Αθήνα- Θεσσαλονίκη με ηλεκτρικό αυτοκίνητο γιατί υπάρχουν φορτιστές κάθε 60 με 100 χλμ. στο εθνικό οδικό δίκτυο. «Το πρόβλημα είναι να βάλουμε fast chargers λόγω της δυνατότητας ισχύος του δικτύου; Πήγαμε να βάλουμε το καλοκαίρι και είχαμε προβλήματα με το δίκτυο», ανέφερε. 

Ακριβά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ακόμα

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του αναφέρθηκε στα κίνητρα της κυβέρνησης για αγορά ηλεκτρικού, αλλά και στο ακριβό κόστος των αυτοκινήτων…. «Και εδώ πάμε πάλι στην αειφορία. Κατά πόσο είναι βιώσιμη. Κατά πόσο είναι δίκαιη. Κατά πόσο μπορεί μία μέση οικογένεια να έχει ένα αυτοκίνητο και αυτό το αυτοκίνητο να είναι ηλεκτρικό», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η πρόκληση και έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Γιατί η Κυβέρνηση έδωσε κίνητρα για να αγοράσουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: Δεν είναι φθηνά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ακόμη. Δεν μπορεί να κάνει κάτι όμως η Κυβέρνηση Μητσοτάκη για αυτό. Αλλά χρειάζονται πολιτικές κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο». 

Νέες ειδικότητες και υπηρεσίες με την ηλεκτροκίνηση

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε, επιπλέον, ότι η ηλεκτροκίνηση θα δημιουργήσει και ένα νέο «οικοσύστημα» ειδικοτήτων και τεχνικών υπηρεσιών. Αναφέρθηκε στο Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης και προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες για πρώτη φορά θα είναι στον αέρα και η εφαρμογή, το app για κινητά τηλέφωνα, ώστε να βλέπει ο χρήστης πού υπάρχουν ελεύθερα σημεία φόρτισης.  

Ηλεκτρικά λεωφορεία και με CNG

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των δημόσιων μεταφορών για τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα. Τόνισε ότι έρχονται 350 ηλεκτρικά λεωφορεία και άλλα 300 λεωφορεία CNG. Επισήμανε όμως ότι υπάρχει και το πρόβλημα, που και πως θα γίνεται η φόρτιση αυτών των λεωφορείων. Ανέφερε επίσης ότι η χρηματοδότηση γίνεται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με 0% συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού.

Επέκταση του Μετρό

Τέλος, ο Υπουργός Μεταφορών μίλησε επίσης για τη σημασία της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, που προχωρά, στην παράδοση της επέκτασης της Γραμμής 3 προς Πειραιά, την επέκταση της Γραμμής 2, στην αγορά νέων συρμών του Μετρό για πρώτη φορά μετά το 2004, αλλά και την ανακαίνιση συρμών, καθώς και στα οδικά έργα για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού στην Αττική. 

Μίλησε για την ηλεκτροκίνηση ο Υπ. Μεταφορών!
- «Δώσαμε κίνητρα αλλά δεν είναι φθηνά τα ηλεκτρικά».
- «8.337 ηλεκτρικά ταξινομήθηκαν στην Ελλάδα το 2022, η μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ».
- «Πρόκληση το πως θα βάλουμε φορτιστές παντού».
- Μίλησε για «πράσινα» Λεωφορεία και Μετρό.
Πιστεύεις πως είναι ακριβά τα ηλεκτρικά; Θα αγόραζες εάν η επιδότηση της κυβέρνησης αυξάνονταν;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το autotriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο Autotriti.gr
Σχολιάστε
TEST ELASTIKON MENO VOREIA ELLADA
Εκθεση Αυτοκινήτου. Οικονομία στην κατανάλωση. Βρές υβριδικά, ηλεκτρικά, LPG/CNG, plug-in. Τι ισχύει για μεταχειρισμένα και diesel