Ξύπνησες και βρήκες παγωμένα τα τζάμια; Τι να ΜΗΝ κανεις!

Ξύπνησες και βρήκες παγωμένα τα τζάμια; Τι να ΜΗΝ κανεις!

7.996 Επισκέψεις στο άρθρο (5/2/2023)

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις για να ξεπαγώσεις τα τζάμια του αυτοκινήτου σου; Ακολουθούν 6 "τρικ" που πρέπει να αποφύγεις!

Τι να ΜΗΝ κάνεις για να τα ξεπαγώσεις!

Έξω χιονίζει και σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία είναι υπό το μηδέν. Το πρωί πολλοί από αυτούς που θα πάνε να πάρουν το αυτοκίνητό τους θα βρουν τα τζάμια καλυμμένα με ένα χοντρό στρώμα χιονιού και πάγου. Ο καλύτερος τρόπος όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν είναι με την θέρμανση του καλοριφέρ, κάτι που όμως θα χρειαστεί κάποιο χρόνο!

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουν όμως στην προοσπάθειά τους να τα ξεπαγώσουν; Ακολουθούν τα 6 ΜΗ, καθώς με αυτά υπάρχει κίνδυνος ακόμα και να σπάσει το παρμπρίζ!
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

1) Ποτέ ζεστό νερό!

Μπορεί κάπου να έχετε ακούσει ότι η πιο γρήγορη λύση είναι να βράσετε νερό και να το ρίξετε στα τζάμια για να ξεπαγώσουν στη στιγμή. Λάθος!

Με αυτόν τον τρόπο όμως πιο πιθανό είναι να ραγίσει το τζάμι παρά να ξεπαγώσει στη… στιγμή. Αυτό συμβαίνει καθώς η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας από τέρμα κρύο σε καυτό, μπορεί να προκαλέσει από ράγισμα, έως και να κάνει το τζάμι θρύψαλα.

Αν παρόλα αυτά βιάζεστε και δεν έχετε κανέναν άλλο γρήγορο τρόπο να ξεπαγώσετε τα τζάμια σας, τότε ρίξτε χλιαρό ή νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
 

2) Μην χρησιμοποιείς φτυάρι χιονιού

Σε αντίθεση με τις ειδικές ξύστρες χιονιού, οι αιχμές στα φτυάρια χιονιού δεν φτιάχτηκαν με σκοπό να καθαρίζουν χιόνι ή πάγο από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας, αλλά από δρόμους και αυλές.

Για το λόγο αυτό, όσοι το χρησιμοποίησαν βρέθηκαν με μόνιμες γρατζουνιές στα τζάμια, ενώ υπάρχει και το ρίσκο λόγο του μεγάλου του μεγέθους του, μια λάθος κίνηση να σπάσει το τζάμι ή να κάνει βαθούλωμα στο αυτοκίνητο. Οπότε αν θέλετε σώνει και καλά να χρησιμοποιήσετε το φτυάρι που αγοράσατε, κάντε το για να καθαρίσετε το χιόνι γύρω από τους τροχούς του αυτοκινήτου.

3) Όχι στις σπάτουλες

Όπως και με το φτυάρι χιονιού, το ίδιο ισχύει και με τις σπάτουλες, καθώς δεν θα καταφέρουν πολλά με το χιόνι κ ειδικότερα με τον πάγο (πιο πιθανό να τον πατικώσουν περισσότερο), ενώ μια μεταλλική σπάτουλα έχει ρίσκο να αφήσει χαρακιές στο τζάμι.
 

4) Μην βαράτε τον πάγο!

Ναι καλά διαβάσατε. Όσο χοντρός και σκληρός και να είναι ο πάγος, δεν σημαίνει ότι θα προστατεύσει το τζάμι από κάτω. Το να τον χτυπάτε με μια πέτρα, ή ένα σκληρό-βαρύ αντικείμενο, ίσως σπάσει τον πάγο, αλλά πιθανό να σπάσει και το τζάμι. Οπότε, παρακαλούμε μην το δοκιμάσετε!

5) Όχι το να ψεκάσετε WD-40 δεν θα δουλέψει!

Ναι μιλάμε για το «μαγικό ζουμί», αυτό που κάνει και τις πιο σκουριασμένες βίδες να λύνουν, αυτό που σταματάει τους τριγμούς στους μεντεσέδες, που βγάζει τη σκουριά από τα χρώμια, αυτό το προϊόν που υπάρχει σε κάθε συνεργείο και το γκαράζ κάθε γνήσιου «αμαξάκια»!

Μπορεί λοιπόν μια από τις 10άδες χρήσεις του, να είναι και το να λειτουργεί ως υδροφοβοφικό, ωστόσο δεν σημαίνει ότι πρέπει να ψεκάσετε το παρμπρίζ με αυτό, καθώς εκτός του ότι καθαρίζεται δύσκολα, μεγάλες ποσότητες μπορούν να διαβρώσουν το τζάμι σε ακραίες θερμοκρασίες, ενώ το ίδιο ισχύει και για το χρώμα του αυτοκινήτου. Υπάρχουν πιο εξειδικευμένα υλικά με τέτοια δράση!
 

6) Μην βιάζεστε να ανοίξετε τους υαλοκαθαριστήρες

Μετά από έντονη χιονόπτωση με το χιόνι πάνω στο αμάξι να είναι πάνω από 10 πόντους, ή μετά από απότομη πτώση της θερμοκρασίας, οι υαλοκαθαριστήρες συνήθως παγώνουν πάνω στο τζάμι. Προσπαθώντας να τους κάνετε να δουλέψουν πριν ξεπαγώσετε έστω και λίγο το τζάμι, πιθανότατα θα σπάσουν είτε τα μπράτσα τους, είτε ακόμα και τον ίδιο το μηχανισμό.

Ενεργοποιήστε τους μόνο εφόσον έχετε αφαιρέσει τον περισσότερο πάγο από το παρμπρίζ, ώστε να φύγουν τα τελευταία υπολοίματα, ενώ έχετε πάντα γεμάτο το ντεπόζιτο των υαλοκαθαριστήρων με ειδικό υγρό που περιέχει αλκοόλ.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το autotriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο Autotriti.gr
Σχολιάστε
top5
top5