Πόσα λίτρα πορτ-μπαγκάζ έχουν τα μικρά;

61.899 Επισκέψεις στο άρθρο (4/1/2020)
Πόσα λίτρα πορτ-μπαγκάζ έχουν τα μικρά;

Πόσα λίτρα πορτ-μπαγκάζ έχουν στην πραγματικότητα τα μικρά; Ήρθε η ώρα της μέτρησης του πορτ μπαγκάζ 10 δημοφιλών μικρών της ελληνικής αγοράς. Διαβάστε ποια είναι η πραγματική χωρητικότητα και πόσο βολικό και εύκολο είναι να χωρέσουν μέσα οι αποσκευές.

Μετά τα μικρομεσαία, τα μικρομεσαίαcrossover/SUV και τα μικρά crossover/SUV, σειρά για τη μέτρηση της πραγματικής χωρητικότητας του πορτ μπαγκάζ τους έχουν τα μοντέλα της δημοφιλούς κατηγορίας των μικρών. Συνολικά μετρήσαμε το χώρο αποσκευών σε 8 δημοφιλή μοντέλα. Πως;

Υιοθετώντας τη μέθοδο «Ταμερλάνος», όπου μετράμε την ποσότητα ειδικού υλικού που χωράει ο χώρος αποσκευών του καθενός εκ των 8 αυτοκινήτων, μέχρι το ύψος της εταζέρας. Θυμίζουμε πως η έμπνευση για τη μέθοδο αυτή ήρθε από τον Μόγγολο αυτοκράτορα Ταμερλάνο! Αυτός, είχε μια τεράστια μπανιέρα γεμάτη με ένα φρουτοχυμό που έμοιαζε με αίμα και πριν από την μάχη έδινε σε κάθε στρατιώτη του να πιει από μια «τζούρα». Το ίδιο έκανε και όταν επέστρεφαν. Ανάλογα λοιπόν με τους πόντους που είχε κατέβει η στάθμη του χυμού στην μπανιέρα, ήξερε πόσους στρατιώτες του έχασε στη μάχη. 

Μετρήσεις κατασκευαστών (κατά VDA και ISO 3832) 
Η μέθοδος VDA  χρησιμοποιείται από την Verbund Die Automobilindustrie που ουσιαστικά, είναι η ένωση αυτοκινητοβιομηχανιών της Γερμανίας. Η τιμή μέτρησης κατά τη μέθοδο VDA γίνεται με πλήρωση του χώρου αποσκευών με παραλληλεπίπεδα διαστάσεων 200x100x50 χλστ. και όγκου 1 dm3 ή 1 λίτρου. Η καταμέτρηση των μπλοκ που χρησιμοποιήθηκαν στο χώρο αποσκευών μας δίνει την τιμή της μέτρησης κατά VDA ή ISO 3832 και είναι η τιμή που αναγράφεται στους πίνακες χαρακτηριστικών κάθε αυτοκινήτου για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης. 

Μετρήσεις AutoΤρίτη
Η μέθοδος «Ταμερλάνος» που χρησιμοποιούμε στο AutoΤρίτη για την μέτρηση του χώρου αποσκευών, βασίζεται στην σταθερή χωρητικότητα ενός ογκομετρητή με διαστάσεις (100 Χ 100 Χ 80 μέτρα) το οποίο είναι γεμάτο με ειδικό υλικό και στις άκρες του υπάρχει ένας χάρακας όπως στις δεξαμενές πετρελαίου. Από αυτόν τον ογκομετρητή αντλούμε την ανάλογη ποσότητα υλικού ώστε να γεμίσουμε το χώρο αποσκευών μέχρι το ύψος της εταζέρας, διαδικασία που φυσικά γίνεται από το εσωτερικό της καμπίνας του αυτοκινήτου. Η ποσότητα του υλικού που λείπει μετριέται σε εκατοστά τα οποία σύμφωνα με τις διαστάσεις του ογκομετρητή μας «δίνουν» τα κυβικά μέτρα (dm3) ή λίτρα (1 dm3= 1 lt).
 
Παράλληλα με τη μέθοδο «Ταμερλάνος» όμως, σημαντικές είναι οι μετρήσεις σχετικά με τις διαστάσεις που αφορούν έναν χώρο αποσκευών.
Σελίδα 2Citroen C3: 305 λίτρα
Σελίδα 3Ford Fiesta: 295 λίτρα
Σελίδα 4Ηonda Jazz: 342 λίτρα
Σελίδα 5Hyundai i20: 300 λίτρα
Σελίδα 6SEAT Ibiza: 325 λίτρα
Σελίδα 7Suzuki Swift: 282 λίτρα
Σελίδα 8Toyota Yaris: 310 λίτρα
Σελίδα 9VW Polo: 311 λίτρα
Σελίδα 10Πίνακας: Και όμως χωράνε πολλά
Toyota
moto