Νέο Toyota Yaris για τις ΗΠΑ

12.756 Επισκέψεις στο άρθρο (2/4/2019)

Η είδηση εμφανίστηκε στο επίσημο site της Toyota με ημερομηνία 1 Απριλίου. Αν, λοιπόν, δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο, αυτή είναι η νέα γενιά του Yaris για την αμερικανική αγορά έχοντας σαφείς ομοιότητες με το Mazda 2.

Το ολοκαίνουργιο Toyota Yaris φαίνεται πως ήρθε για να μπει στη ζωή των Αμερικανών, λίγο πριν το επίσημο λανσάρισμά του στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης που θα ανοίξει τις πύλες του στις 19 Απριλίου, όπως ισχυρίζονται οι άνρθωποι της μάρκας στο επίσημο site της Toyota USA. Υπενθυμίζουμε πως, υπήρχαν από τις αρχές του έτους φήμες για το ότι το Yaris θα είναι το Mazda 2 με άλλο σήμα, στα πλαίσια της συνεργασίας Toyota-Mazda στις ΗΠΑ (σ.σ. έχουν κάνει ανταλλαγή μετοχών: η Toyota πήρε 5% της Mazda και η Mazda 0,25% της Toyota επειδή συνεργάζονται για ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε αμερικάνικο εργοστάσιο). Tο μικρό ιαπωνικό μοντέλο έχει πλήθος δανείων από το Mazda 2, στο οποίο και βασίζεται για την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο διατηρεί τον βενζινοκινητήρα των 1,5 λτ. με τον οποίο κυκλοφορεί στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Ας το δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά.

Ξεκινώντας την παρουσίαση από το εξωτερικό, βλέπουμε πως η ομοιότητα με το Mazda 2 είναι εμφανής. Το νέο Yaris έρχεται με μία μεγάλη εξάγωνη γρίλια, η οποία συνδυάζει το μαύρο με μεταλλικά χαρακτηριστικά, ενώ στο κάτω μέρος τα στρογγυλά προβολάκια (φώτα ομίχλης), με τη καμπυλόγραμμη χρωμιωμένη γραμμή σχηματίζουν «χαμόγελο». Έπειτα, πλήρως ανασχεδιασμένα είναι τα σφηνοειδή φωτιστικά σώματα με LED φώτα ημέρας, ανάμεσα στα οποία το logo της μάρκας πλαισιώνεται από έναν λεπτό αεραγωγό που έχει πάρει θέση στον πρόβολο. Πηγαίνοντας προς τα πίσω παρατηρεί κανείς τις ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών, ως μέρος του στάνταρ εξοπλισμού, και μια απαλή νεύρωση στο κάτω άκρο των θυρών που «δένει» αρμονικά με τις καμπύλες του αμαξώματος. Πίσω, το μοτίβο γίνεται κάπως πιο επίπεδο με τα σχεδόν τριγωνικά φώτα να ξεχωρίζουν.

Σε επίπεδο μηχανικής, η δομή του αμαξώματος αποτελείται από 65% χάλυβα υπερυψηλού εφελκυσμού και βασίζεται σε ένα μονοκόμματο πλαίσιο, χρησιμοποιώντας ευθείες δοκούς όπου είναι δυνατόν για μέγιστη αντοχή. Το μήκος του νέου αμερικάνικου Yaris ορίζεται στα 4.104 χλστ., ενώ άξια αναφοράς είναι η χωρητικότητα του διαμερίσματος των αποσκευών που αγγίζει τα 450 λίτρα σύμφωνα με του Ιάπωνες, μια επίδοση που για τις αγορές της Ευρώπης μπαίνει στις τάξεις των ευρύχωρων μικρομεσαίων-οικογενειακών μοντέλων. Τονίζουμε πως, υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα τυπογραφικού λάθος σε αυτό το πεδίο όμως, αυτό αναφέρεται.
 

Όσον αφορά στον εσωτερικό διάκοσμο, το νέο Yaris για τις ΗΠΑ παίρνει «καρμπόν» το ταμπλό του Mazda  2, κάτι που μεταφράζεται σε λιτές σχεδιαστικές γραμμές, χωρίς να γίνονται όμως τεχνολογικές «εκπτώσεις». Στο κέντρο του ταμπλό δεσπόζει μια οθόνη αφής 7 ιντσών του συστήματος infotainment, που είναι συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto, με τον πιεζοπεριστροφικό διακόπτη για το χειρισμό να εδρεύει στην κονσόλα ανάμεσα στα δύο μπροστά καθίσματα. Από εκεί και πέρα, παρατηρούμε ένα τριάκτινο τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών, αναλογικό πίνακα οργάνων, στρογγυλούς αεραγωγούς και ένα πλούσιο χώρο για μικροαντικείμενα μπροστά από τον επιλογέα ταχυτήτων.

Όπως και ο Ευρωπαίος ομόλογός του, έτσι και το νέο αμερικανικό Yaris έχει στη φαρέτρα του πλήθος τεχνολογιών ασφάλειας για την αποφυγή ατυχημάτων. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: σύστημα προειδοποίησης επικείμενης σύγκρουσης (Pre-collision Safety system), ABS, σύστημα ηλεκτρονικής κατανομής φρένων (EBD), σύστημα υποβοήθησης φρεναρίσματο (BA) και σύστημα παράκαμψης φρένων (BOS), σύστημα ελέγχου ευστάθειας (DSC), σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (TCS) κ.α.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί πως, τα στελέχη της Toyota Αμερικής δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, όπως όλα δείχνουν, στον 1.500άρη ατμοσφαιρικό κινητήρα σε έκδοση ισχύος 106 ίππων, αντί των 111 της Ευρώπης με τον οποίο κυκλοφορεί η υπάρχουσα γενιά και στη χώρα μας. Το μηχανικό σύνολο ολοκληρώνεται με ένα 6άρι αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων με μετατροπέα ροπής, με το ιαπωνικό στρατόπεδο να υπόσχεται ταχύτερες αλλαγές, μειωμένη κατανάλωση και μειωμένα επίπεδα θορύβου μέσα στην καμπίνα. Σημειώνουμε επίσης πως, το νέο Yaris έχει για πρώτη φορά οδηγικό προφίλ Sport που αλλάζει την απόκριση του γκαζιού και την οδική συμπεριφορά γενικότερα.

Το νέο μοντέλο θα κάνει πρεμιέρα μέσα στο 2020 στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Mercedes
test center