Πώς κόβεις ταχύτητα; Πρώτα φρένο ή συμπλέκτη;

Πώς κόβεις ταχύτητα; Πρώτα φρένο ή συμπλέκτη;

239.063 Επισκέψεις στο άρθρο (16/1/2023)

Για πολλούς ένα από τα πιο εύκολα ερωτήματα, για άλλους αδιάφορο και για κάποιους το λάθος που κάνουν καθημερινά! Πραγματικά, ξέρεις όμως πώς να κόβεις ταχύτητα; Πρώτα φρένο και μετά συμπλέκτη ή το αντίστροφο;

Χιλιάδες Αμερικάνοι οδηγοί απάντησαν λάθος!

Μπορεί σήμερα η αυτοκίνηση να έχει στη φαρέτρα της δεκάδες εξελιγμένες τεχνολογίες ασφάλειας ωστόσο, διαπιστώνουμε πως υπάρχουν ακόμα κάποιες καθημερινές λάθος συνήθειες από μερίδα οδηγών που μπορεί να φαίνονται ανούσιες, αλλά σε μια δύσκολη στιγμή μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Μια εξ αυτών, το φρενάρισμα ή αλλιώς η ελάττωση της ταχύτητας του αυτοκινήτου.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »


Αν σας ρωτήσει κάποιος «Πώς κόβεις ταχύτητα; Πατάς πρώτα φρένο και μετά συμπλέκτη ή πρώτα συμπλέκτη και μετά φρένο» τι απάντηση θα του δώσετε, αλήθεια;

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως, εφόσον μιλάμε για φρενάρισμα, η λέξη το λέει και μόνη της και το φρένο είναι το μόνο πεντάλ που θα καταφέρει να επιβραδύνει επιτυχώς το αυτοκίνητο. Αναφερόμαστε πάντα σε κανονικές συνθήκες, χωρίς να συντρέχει κάποια έκτακτη ανάγκη, κατά την οποία ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιήσει το αριστερό πόδι στο πεντάλ του συμπλέκτη για να κατεβάσει ταχύτητα, ώστε να επωφεληθεί της μεγαλύτερης επιβράδυνσης από τον κινητήρα, παράλληλα με το φρένο από το δεξί πόδι.

Ο άτυπος κανόνας, λοιπόν, λέει πως, όταν θέλουμε υπό φυσιολογικές συνθήκες να «κόψουμε» ταχύτητα χρησιμοποιούμε πρώτα το πεντάλ του φρένου και ΟΧΙ πρώτα το πεντάλ του συμπλέκτη. Έχοντας επιλεγμένη κάποια σχέση στο κιβώτιο (όταν έχεις ταχύτητα «μέσα» κοινώς) ο κινητήρας επιβραδύνει το όχημα όταν τραβήξουμε το πόδι από το γκάζι, βάσει θεμελιωδών κανόνων της φυσικής.

Με το να πατήσει κάποιος πρώτα τον συμπλέκτη χάνει αυτό το πλεονέκτημα (ας το βαφτίσουμε «bonus επιβράδυνσης»), αφού το αυτοκίνητο βρίσκεται πλέον σε κατάσταση ελεύθερης κύλισης, ως εκ τούτου τα φρένα επιφορτίζονται με όλη τη δουλειά της μείωσης ταχύτητας. Μάλιστα, αν οι στροφές ανά λεπτό παραμείνουν πάνω από τις 1.500 και οι συνθήκες επιτρέπουν να συνεχίσετε την πορεία σας, δεν χρειάζεται καν να πατήσετε συμπλέκτη.

Χρήσιμα tips για μείωση ταχύτητας με απλά βήματα:

  1. Πρώτα πιέζετε το πεντάλ του φρένου ανάλογα με τις συνθήκες και το πόσο θέλετε να μειώσετε ταχύτητα
  2. Αν οι στροφές ανά λεπτό (σχετική ένδειξη στροφόμετρου στον πίνακα οργάνων) πέσουν κάτω από τις 1.500 τότε πατάτε το πεντάλ του συμπλέκτη για να επιλέξετε νεκρά (αν οδεύετε προς ακινητοποίηση) ή κάποια άλλη σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων. Για τα αυτοκίνητα που δεν έχουν στροφόμετρο, οι οδηγοί χρειάζεται να ακούσουν το μοτέρ και να πατήσουν συμπλέκτη έγκαιρα, εναλλακτικά θα νιώσουν το αυτοκίνητο να «κλωτσάει».
  3. ΔΕΝ πατάτε συμπλέκτη πριν το φρένο. Χάνετε το «bonus επιβράδυνσης» που παρέχει το μοτέρ.
  4. Φροντίζετε να διατηρείτε πάντα τις αποστάσεις ασφαλείας στο δρόμο, ώστε να έχετε τον χρόνο και τον χώρο για να αντιδράσετε σε μία έκτακτη κατάσταση.
Ξέρετε ότι σε ανάρτηση αμερικανικής σελίδας του Facebook με περισσότερους από 530.000 ακόλοθους, για το αν πατάς πρώτα φρένο και μετά συμπλέκτη ή το αντίστροφο, υπήρξαν χιλιάδες απαντήσεις που έλεγαν πρώτα συμπλέκτη και μετά φρένο;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το autotriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο Autotriti.gr
Σχολιάστε
15.3 Toyota 1million
15.3 Toyota 1million