Στις 5/6 τα κίνητρα αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου

2.278 Επισκέψεις στο άρθρο (29/5/2020)

Το νομοσχέδιο φαίνεται πως έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό και περιλαμβάνει κίνητρα για την αγορά αυτοκινήτου τόσο από ιδιώτες όσο και από εταιρείες. Στις 5/6 οι ανακοινώσεις.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τις βασικές πτυχές του νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση σε χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως περιλαμβάνονται κίνητρα για την αγορά αυτοκινήτου τόσο από ιδιώτες όσο και από εταιρείες.

Το νομοσχέδιο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για «πράσινες» μετακινήσεις και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις. Η πρωτοβουλία αυτή θα παρουσιαστεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκης στις 5 Ιουνίου 2020.

Τα κίνητρα που εξετάζονται για τα ηλεκτροκίνητα Ι.Χ θα αφορούν την αγορά και τη χρήση τους. Όσον αφορά την αγορά, θα προβλέπεται επιδότηση του κόστους αγοράς τους, μείωση των τελών ταξινόμησης και χρήσης μέσω φορολογικών απαλλαγών, εφαρμογή ειδικής τιμολογιακής πολιτικής στα προγράμματα ασφάλισης, πληρωμή μειωμένων τελών στα διόδια και  παροχή εκπτώσεων στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις. Στα κίνητρα που θα αφορούν τη χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μεταξύ άλλων εξετάζονται η καθημερινή και χωρίς περιορισμούς κυκλοφορία τους στα μεγάλα αστικά κέντρα, το ελεύθερο πάρκινγκ στους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης των δήμων η καθιέρωση χαμηλών τιμολογίων ή φοροαπαλλαγών για τη φόρτιση τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης χώρων στάθμευσης κλπ. Τα κίνητρα αυτά θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν παρέχονται για ιδιωτικής χρήσης, δημόσιας χρήσης, ταξί ή κρατικά ηλεκτρικά οχήματα.

Τα ηλεκτρικά οχήματα χρειάζονται τους δικούς τους σταθμούς φόρτισης και για αυτό τον λόγο αναπτύσσει ειδικό μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι υποδομές επαναφόρτισης και οι φορείς που δραστηριοποιούνται στην αγορά αυτή. Στην Ελλάδα αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 200 σταθμοί φόρτισης, ιδιωτικοί ή κοινόχρηστοι, που δεν ανήκουν σε δίκτυο.
 

Mercedes
test center