mono-sto-autotriti
Σώστε τα ελαστικά σας κι όχι μόνο! Βγάλτε τώρα τα πετραδάκια!

Σώστε τα ελαστικά σας κι όχι μόνο! Βγάλτε τώρα τα πετραδάκια!

5.514 Επισκέψεις στο άρθρο (6/12/2022)

Μπορεί να μην τα νιώθετε πάντα, αλλά τα πετραδάκια που κολλάνε στα ελαστικά μπορούν να σας στοιχίσουν πολλά περισσότερα από όσο φαντάζεστε!

Τα κολλημένα πετραδάκια στα ελαστικά σας μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα!

Πόσες φορές έχετε ακούσει τα λάστιχα σας να κάνουν το χαρακτηριστικό θόρυβο της κολλημένης πέτρας στο πέλμα; Αν και τις περισσότερες φορές δεν δίνουμε σημασία και υπομένουμε τον σπαστικό ήχο μέχρι να ξεκολλήσει από μόνη της, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι το σωστό. Το αντίθετο, μάλιστα, αφού μπορεί να προκαλέσει από υλικές φθορές μέχρι και δυστύχημα.
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Τραυματίζουν το ελαστικό, μειώνουν τη διάρκεια ζωή του

Οι πέτρες ή τα υπόλοιπα υλικά που μπορεί να σφηνώσουν στις αυλακώσεις του ελαστικού, είναι πιθανόν να τραυματίσουν την επιφάνεια ή ακόμα και να τρυπήσουν το πέλμα του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να φθαρεί πιο γρήγορα ή ακόμα και να χάσει όλο τον αέρα του, στοιχίζοντας στους ιδιοκτήτες του αυτοκινήτου χρόνο και χρήμα. Οπότε καλό είναι μετά από πέρασμα από χωματόδρομο ή δρόμο με χαλίκια, να επιθεωρούνται τα ελαστικά και να αφαιρούνται όλα τα αντικείμενα που έχουν κολλήσει πάνω τους.

Επηρεάζουν τα φρένα, ακόμα και τη ζυγοστάθμιση!

Το να περιμένετε να φύγουν μόνα τους τα πετραδάκια από τα ελαστικά, μπορεί να σας γλυτώνει από τη βρωμιά και τα χώματα, αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χρειαστείτε να αλλάξετε πιο γρήγορα δισκόφρενα και τακάκια! Ο λόγος είναι ότι τα υλικά που κολλούν στα λάστιχα σας, μόλις φύγουν από το πέλμα είναι πολύ πιθανό να «κάτσουν» πίσω από τη δισκόπλακα, φθείροντας την πιο γρήγορα και ταυτόχρονα επηρεάζουν τα τακάκια, μειώνοντας τη ζωή τους. Τώρα σε περίπτωση που δεν ξεκολλούν τα «παράσιτα» και γεμίσει το ελαστικό με πέτρες και λοιπά υλικά υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει η ζυγοστάθμιση του τροχού, κάτι που θα επηρεάσει συνολικά το σύστημα διεύθυνσης του αυτοκινήτου.

Είναι επικίνδυνα για τους μοτοσυκλετιστές και τα οχήματα που ακολουθούν

Σκεφτείτε ότι μια πέτρα είναι σφηνωμένη στο ελαστικό σας. Εσείς επιταχύνετε, αυτή ξεκολλάει όταν εσείς κινείστε με 100 χλμ./ώρα και εκσφενδονίζεται προς τα πίσω, όπου ακολουθεί κάποια μηχανή ή ένα αυτοκίνητο σε κοντινή απόσταση. Μπορεί σαν σενάριο να είναι ελαφρώς τραβηγμένο, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που ένα πετραδάκι προκάλεσε τα ίδια προβλήματα με μία σφαίρα. Ένα σπασμένο παρμπρίζ ή μια χαλασμένη ζελατίνα κράνους είναι το λιγότερο που μπορεί να συμβεί, με τον κίνδυνο ο αναβάτης να χάσει τον έλεγχο και να πέσει να είναι πάντα υπαρκτός.
 

Πώς να αφαιρέσετε με ασφάλεια τα πετραδάκια!

Τοποθετήστε το αυτοκίνητο σας σε μια επίπεδη επιφάνεια. Σηκώστε με γρύλο και βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά έχουν ελευθερωθεί ώστε να γυρνάνε χωρίς δυσκολία. Ρίξτε μπόλικο νερό στα λάστιχα σας, ώστε να «λιπάνετε» το πέλμα για να αφαιρεθούν πιο εύκολα τα πετραδάκια. Χρησιμοποιείτε ένα ξύλινο ραβδί για να βγάλετε τα «παράσιτα»! Μην χρησιμοποιήσετε μεταλλικό αντικείμενο (εκτός αν έχετε ειδικό εργαλείο αφαίρεσης) γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταστρέψετε τα ελαστικά σας. Μόλις τελειώσετε με το «ξήλωμα» ξαναπλύνετε το ελαστικό και συνεχίστε με το επόμενο. Στο τέλος μαζέψτε τα πετραδάκια που αφαιρέσατε και πετάξτε τα σε μέρος που δεν πρόκειται να ξαναενοχλήσουν.
 
Το ξερες; Τα πετραδάκια στα ελαστικά του αυτοκινήτου, μπορούν να προκαλέσουν τα ίδια προβλήματα με σφαίρα!
-Είναι κίνδυνος-θάνατος για τους πίσω που ακολουθούν!
-Σε στέλνουν στο βουλκανιζατέρ πιο γρήγορα.
-Μπορεί να χαλάσουν δισκόπλακα & τακάκια
-Μην τα βγάζεις με κατσαβίδι, κινδυνεύει το λάστιχο σου!
Έχεις  «φάει» πότε πετραδάκι από  τον μπροστινό; Τι ζημιά σου έκανε;


 
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το autotriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο Autotriti.gr
Σχολιάστε
DEH NEOS TAXYFORTISTIS
Εκθεση Αυτοκινήτου. Οικονομία στην κατανάλωση. Βρές υβριδικά, ηλεκτρικά, LPG/CNG, plug-in. Τι ισχύει για μεταχειρισμένα και diesel