Τα μειονεκτήματα, το RX-8 & η επιστροφή στο MX-30

15.470 Επισκέψεις στο άρθρο
Στο νέο Plug-in Hybrid Mazda MX-30 ο Wankel κινητήρας έχει ρόλο range extender (γεννήτριας) στο κυρίως ηλεκτρικό μοτέρ που στέλνει την κίνηση στους τροχούς.
2 Φωτογραφίες »

Στο νέο Plug-in Hybrid Mazda MX-30 ο Wankel κινητήρας έχει ρόλο range extender (γεννήτριας) στο κυρίως ηλεκτρικό μοτέρ που στέλνει την κίνηση στους τροχούς.

Μειονεκτήματα: Γιατί σταμάτησε με το τελευταίο Mazda RX-8;


Τον Ιούλιο του 1991 η Mazda έγινε η πρώτη και μοναδική ως σήμερα ομάδα που κέρδισε τον 24ωρο αγώνα του Λε Μαν με κινητήρα Wankel (μη παλινδρομικό), των R26B των 690 ίππων.
2 Φωτογραφίες »

Τον Ιούλιο του 1991 η Mazda έγινε η πρώτη και μοναδική ως σήμερα ομάδα που κέρδισε τον 24ωρο αγώνα του Λε Μαν με κινητήρα Wankel (μη παλινδρομικό), των R26B των 690 ίππων.

Το 2012, το «τέλος εποχής» του Mazda RX-8 αποτέλεσε και το φινάλε του κινητήρα Wankel, τουλάχιστον σε αυτοκίνητα όπου είχε το κεντρικό ρόλο μετάδοσης κίνησης. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι - μειονεκτήματα που δεν επέτρεψαν στο Wankel την ευρεία εξάπλωσή του. Βασικό χάντικαπ είναι η ελλιπής στεγανότητα μεταξύ των 3 σχηματιζόμενων όγκων εντός του θαλάμου καύσης. Οι ανάγκες για λιπαντικό είναι πολύ μεγάλες, για αυτό και χρησιμοποιούνται ειδικά δαχτυλίδια και λάμες με στόχο το σφράγισμα κάθε διαμερίσματος. Με σωστή λίπανση μπορείς να αποτρέψεις την πρόωρη διάβρωση (σκούριασμα), ωστόσο πρέπει να τσεκάρουμε συνεχώς την στάθμη του λαδιού του κινητήρα. Επίσης, αυτό το λάδι καίγεται, καταλήγει στα καυσαέρια, για αυτό και οι εκπομπές ρύπων είναι πολύ μεγαλύτερες συγκριτικά με ένα συμβατικό μοτέρ.
 
Εκτός των παραπάνω, υπάρχει υψηλή θερμική καταπόνηση στο σημείο του μπουζί που περιορίζει τη χρήση του σε μεγάλες διαστάσεις. Διότι μπορεί ο ρότορας να κινείται περιστροφικά, αλλά η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ σημείου εισαγωγής και σημείου καύσης είναι πολύ μεγάλη, προκαλώντας τριβή και ενισχύοντας το πρόβλημα στεγανότητας. Τέλος δεν πρέπει να ξεχάσουμε την πολύ μεγάλη κατανάλωση. Από την στιγμή που μία περιστροφή σημαίνει ένας χρόνος καύσης, τότε αντίστοιχα διπλασιάζονται οι τιμές κατανάλωσης σε σχέση με ένα συμβατικό μοτέρ. Νούμερα, γύρω στα 15 λίτρα και εκπομπές ρύπων πάνω από 200 γρ. CO2 ανά χλμ.. Απαγορευτικά...

H επιστροφή με το Plug-in Mazda MX-30

Στη σύγχρονη version του ο Wankel κινητήρας έχει διαφορετικό ρόλο από αυτόν που είχαμε συνηθίσει και εφαρμογή σε ένα SUV και όχι κάποιο σπορ αυτοκίνητο. Στις αρχές του 2013 η Mazda παρουσίασε το νέο MX-30 e-Skyactiv R-EV, το την Plug-in έκδοση του αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου της. Σε αυτό, ο Wankel κινητήρας θα έχει ρόλο range extender (γεννήτρια) για αύξηση της αυτονομίας.
 
Ταυτόχρονα, υπάρχουν κι άλλες αλλαγές σε σχέση με τον τελευταίας γενιάς Renesis του Mazda RX-8. Πια ο βενζινοκινητήρας 830 κ.εκ. του MX-30 έχει άμεσο ψεκασμό καυσίμου και επανακυκλοφορία καυσαερίων (EGR) για καλύτερη απόδοση σε χαμηλές στροφές και φορτία,. Επίσης, είναι κατά 15 κιλά ελαφρύτερος μιας και τα πλαϊνά περιβλήματα είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιου (και όχι από το βαρύτερο σίδερο), την ώρα που η κεραμική επίστρωση περιορίζει τριβή και φθορά. Το μοτέρ αποδίδει 75 ίππους στις 4.700 σ.α.λ. και ροπή 116 Nm στις 4.000 σ.α.λ. (δεν κινεί τους τροχούς) και παίρνει βενζίνη από ένα ρεζερβουάρ 50 λίτρων. Σε συνδυασμό με την μπαταρία των 17,8 kWh, το νέο MX-30 έχει συνδυαστική αυτονομία 640 χλμ., εκ των οποίων τα 85 αμιγώς ηλεκτρικά.
 

Σελίδα 1Wankel: Πώς δουλεύει ο θρυλικός κινητήρας της Mazda; (+video)
Σελίδα 2Τα μειονεκτήματα, το RX-8 & η επιστροφή στο MX-30
SEAT TESTIMONIAL 1
OPEL