
Ανοίγουν τα μπλόκα οι αγρότες και ετοιμάζεται να κλείσει τους δρόμους η ΕΛ.ΑΣ.
Η ΕΛ.ΑΣ. βλέπει ως εμπόδια τα τρακτέρ στην άκρη του δρόμου.
Οι αγρότες θα μείνουν στα σημεία.
Τι ισχύει για τα μπλόκα.
Ανοίγουν τα μπλόκα οι αγρότες και ετοιμάζεται να κλείσει τους δρόμους η ΕΛ.ΑΣ.
Οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα ανακοίνωσαν ότι από σήμερα (23/12) θα προχωρήσουν σε αναδιάταξη των οχημάτων τους, ώστε να απελευθερωθούν επιπλέον λωρίδες για την κυκλοφορία στους δρόμους που έχουν κλείσει με τα μπλόκα. Ωστόσο, παρόλο που οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί για τα αυτοκίνητα, αυτό όπως φαίνεται δεν ικανοποιεί την ελληνική αστυνομία, η οποία είναι έτοιμη να μην επιτρέψει την κίνηση των οχημάτων!
Μάλιστα, η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, εμφανίστηκε κατηγορηματική την Τρίτη το πρωί, δηλώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί η κυκλοφορία οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων βαρέων, στις εθνικές οδούς όπου παραμένουν τρακτέρ.
Η ΕΛ.ΑΣ. βλέπει ως εμπόδια τα τρακτέρ στην άκρη του δρόμου
Σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, η κ. Δημογλίδου τόνισε ότι η κατάσταση στους κόμβους των Μαλγάρων και της Νίκαιας δημιουργεί σημαντικά εμπόδια. «Αν υποθέσει κάποιος ότι μπορούν να κινηθούν ταξιδιώτες κανονικά υπό τις συνθήκες αυτές, υποτιμά τη νοημοσύνη μας», σημείωσε. Παράλληλα επισήμανε τον κίνδυνο έκτακτων περιστατικών, όπως πυρκαγιών σε οχήματα εν κινήσει, και τη δυσκολία διαχείρισης σε παρακαμπτήριες οδούς με μόλις δύο λωρίδες.
Η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση με τους αγρότες, αλλά υπογράμμισε πως: «Τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τις αποφασίζει η τροχαία και κανείς διαμαρτυρόμενος. Εμείς δεν έχουμε δει καμία μετακίνηση των μπλόκων».
Ανοίγουν τα μπλόκα οι αγρότες, αλλά μένουν στα σημεία
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (23/12), η κατάσταση στα μπλόκα παρέμενε αμετάβλητη, αν και αυτό αναμένεται να διαφοροποιηθεί σύμφωνα με τις δηλώσεις των αγροτών προκειμένου οι εκδρομείς των Χριστουγέννων να κινηθούν ελεύθερα. Θυμίζουμε πως στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, οι αγρότες βρίσκονται στην κάθοδο προς Αθήνα από το ύψος του Μαρτίνου και στην άνοδο από το ύψος της Ριτσώνας.
Οι αγρότες βρίσκονται παραταγμένοι και στην περιμετρική Πατρών, ενώ ένα από τα κεντρικά μπλόκα της χώρας είναι στη Νίκαια της Λάρισας με τους αγρότες να βρίσκονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ στο ύψος του ανισόπεδου κόμβου. Την ίδια στιγμή οι αγρότες της Καρδίτσας και των Τρικάλων έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας – Ε65.
Ανοιχτά τα μπλόκα σε Β. Ελλάδα - Θεσσαλονίκη
Αναφορικά με τη Βόρεια Ελλάδα, από απόψε θα διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία στα διόδια Μαλγάρων και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών. Το ρεύμα προς Αθήνα ελευθερώνεται σήμερα, μετά από 22 ημέρες που παρέμενε κλειστό, ενώ το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη άνοιγε περιοδικά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών. Οι συμμετέχοντες στο μπλόκο δηλώνουν ότι τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα θα παραμείνουν παρατεταγμένα στην άκρη του οδοστρώματος, χωρίς όμως οι ίδιοι να προτίθενται να αποχωρήσουν.
Στο μεταξύ παραμένει το αγροτοκτηνοτροφικό μπλόκο στον κόμβο του Δερβενίου, στη διασταύρωση της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας με άλλες σημαντικές οδικές αρτηρίες. Οι παραγωγοί δεν θα προχωρήσουν σε καμία κινητοποίηση έως το Σάββατο 27/12, ενώ οι βάρδιες συνεχίζονται κανονικά και τα τρακτέρ μαζί με τα αγροτικά οχήματα θα βρίσκονται παρατεταγμένα στην άκρη του οδοστρώματος.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, επί της παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Έδεσσας. Μέχρι και τις 26/12 δεν προγραμματίζεται καμία κινητοποίηση, ενώ την ίδια ημέρα θα ληφθούν αποφάσεις για τις επόμενες ενέργειες των παραγωγών. Την ίδια ώρα, τρακτέρ και αγροτικά οχήματα παραμένουν παρατεταγμένα στα «Πράσινα Φανάρια», χωρίς όμως να προβαίνουν σε κάποια κινητοποίηση. Στο μεταξύ, ενισχύεται το μπλόκο που έχει στηθεί με πρωτοβουλία μελισσοκόμων και αγροτών στο νομό Χαλκιδικής, στα φανάρια της Νικήτης, στη Σιθωνία.
Δείτε την κατάσταση των μπλόκων.

