10 φωτογραφίες »

Η νέα Mercedes GLA διαθέτει εμφανή crossover χαρακτηριστικά και με μήκος στα 4.410 χιλιοστά τοποθετείται στην «καρδιά» των compact crossover.

Διπλό «χτύπημα» της Mercedes-Benz στα compact SUV

42.098 Επισκέψεις στο άρθρο (26/10/2020)

Η GLA και η GLB αποτελούν τους πυλώνες της SUV στρατηγικής που έχει χαράξει η Mercedes-Benz. Η εμβληματική πολυτελής φίρμα κατάφερε να εξελίξει όχι ένα, αλλά δύο μοντέλα για τη δημοφιλέστατη κατηγορία των compact SUV και αμφότερα διαθέτουν το κορυφαίο ποιοτικό και τεχνολογικό προφίλ, που χαρακτηρίζει κάθε μοντέλο της Mercedes-Benz.

Διαθέτουν άκρως premium χαρακτήρα, εντυπωσιακό τεχνολογικό προφίλ,  ξεχωριστές ικανότητες και αποτελούν τις βάσεις στην πολυμελή SUV οικογένεια της Mercedes-Benz. Η GLA και η GLB είναι τα 2 νεότερα και πιο compact μέλη στην -για όλα τα γούστα-  γκάμα της Mercedes-Benz μαζί με τις GLC, GLC Coupe, GLE, GLE Coupe, GLS και φυσικά την εμβληματική G-Class.

Συνδυάζοντας κομψότητα και δυναμισμό
Χρονικά πρώτα μας συστήθηκε η GLB και η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη γκάμα της  Mercedes-Benz με ρόλο γεφυροποιού στο κενό ανάμεσα στη GLA και στη GLC. Ποτέ δεν είχαμε ξαναδεί επταθέσια Mercedes με μήκος στα 4,6 μέτρα. Από την άλλη, η GLA -το best seller των πολυτελών compact οχημάτων ελεύθερου χρόνου- ήρθε φουριόζα στη δεύτερη γενιά της πιο «μαζεμένη» σε μήκος από την προκάτοχο (4,410 μέτρα), αλλά με αισθητά μεγαλύτερο μπόι (+10 εκατ.) και με στοιχεία πρακτικότητας που παραπέμπουν σε πολυχρηστικές προτάσεις. Η νέα Mercedes GLA έχει το δικό της ξεχωριστό design, που χαρακτηρίζεται από όμορφες καμπύλες επιφάνειες και δυναμισμό. H πιο επιβλητική GLB έχει πιο πληθωρικό μήκος (4,634 μέτρα) και μεταξόνιο (2.829 χλστ.), ενώ το design της χαρακτηρίζεται από περισσότερες ακμές, ένα αρκετά κάθετο μπροστινό παρμπρίζ και ένας κάπως τετραγωνισμένο πίσω μέρος.
 
Πολυτέλεια και πρακτικότητα  διακρίνει τις καμπίνες τους
Δεδομένη είναι η premium σε κάθε λεπτομέρεια εσωτερική εικόνα των δύο SUV της Mercedes, με τα επιμέρους σχεδιαστικά στοιχεία να προέρχονται από την πιο πρόσφατη σειρά της A-Class, όπως και το high-tech περιβάλλον που εξασφαλίζει η παρουσία των δύο εντυπωσιακών οθονών του συστήματος ήχου και πληροφόρησης MBUX. Μέσω των φωνητικών εντολών αυτού, όσο και των χειριστηρίων και της οθόνης αφής που διαθέτει, εύκολα θα βρεις αυτό που ψάχνεις, ενώ είναι μοναδική εμπειρία να νιώθεις πως ανά πάσα στιγμή έχεις στη διαθεσή σου έναν προσωπικό βοηθό, που με τη βοήθεια του διαδικτύου έχει τον τρόπο να δίνει λύσεις. Λόγω μεγαλύτερων διαστάσεων και δυνατότητας για 7θέσια διαμόρφωση, οι χώροι της GLB θα καλύψει ακόμη και μια πολύτεκνη οικογένεια, χωρίς η GLA να υπολείπεται αισθητά. Μάλιστα, όπως και η GLB, προσφέρει δυνατότητα επιλογής πίσω καθίσματος που σύρεται εμπρός-πίσω και που απογειώνει την πρακτικότητα των δύο πολυτελών compact SUV της Mercedes-Benz
 
Ηigh-tech κινητήρες για επιδόσεις και οικονομία
Tα δύο compact SUV της Mercdedes-Benz  διαθέτουν ουσιαστικά την ίδια γκάμα κινητήρων με τις πιο ισχυρές εκδόσεις να συνδυάζονται και με σύστημα τετρακίνησης 4MATIC, όλες οι εκδοχές δε, είναι διαθέσιμες μόνο με σοφιστικέ  αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Στη βάση υπάρχει ο state-of-the-art, αλουμινένιος 1,33 λτ. turbo βενζινοκινητήρας της φίρμας, ο οποίος αποδίδει 136 ίππους στις GLA/GLB 180 και 163 ίππους στις GLA/GLB 200. Πιο πάνω είναι ο 2λιτρος turbo κινητήρας των GLA/GLB 250, που αποδίδει 224 ίππους, ενώ διατίθεται και με τετρακίνηση 4MATIC. Ακόμη πιο δυναμικές επιταχύνσεις υπόσχονται οι Mercedes-AMG GLA 35 και GLB 35 4MATIC των 306 ίππων. Ειδικά η GLA είναι διαθέσιμη και με προηγμένη Plug-in υβριδική τεχνολογία προσφέροντας τα καλύτερα από τον κόσμο της ηλεκτροκίνησης και των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Η έκδοση GLA 250 e  αποδίδει 218 ίππους, έχει δυναμικές επιδόσεις, αλλά μπορεί να κινηθεί έως 74 χιλιόμετρα αμιγώς ηλεκτρικά και έχει μέση κατανάλωση μόλις 0,9-1,3 λτ./100 χλμ. με εκπομπές CO2, 32 γρ./χλμ. Για τους φανατικούς των επιδόσεων η GLA έχει τη λύση με τις Mercedes-AMG 45 4MATIC και 45 S 4MATIC να έχουν απόδοση ρεκόρ από τον 2λιτρο turbo κινητήρα με 387 και 421 ίππους αντίστοιχα. Στη βάση των diesel κινητήρων, οι GLA/GLB 180d έχουν απόδοση 116 ίππους από μόλις 1,5 λτ. Με 2,0 λτ. κινητήρα και δυνατότητα επιλογής τετρακίνησης 4MATIC, οι GLA/GLB 200 d αποδίδουν 150 ίππους, ενώ οι GLA/GLB 220 d, 190 ίππους
 
Με σημαία τους οδηγική απόλαυση και την ασφάλεια σε κάθε έδαφος
Εφοδιασμένες με το μοναδικό ηλεκτρονικό οπλοστάσιο της Mercedes-Βenz, τόσο η GLΑ, όσο και η GLB διακρίνονται για χαρισματική οδική τους συμπεριφορά. Με τα υψηλότερα δυνατά επίπεδα άνεσης και ποιότητας στην κύλιση, χωρίς εκπτώσεις σε θέματα ακρίβειας συμπεριφοράς και αποτελεσματικότητας, οι δυο compact SUV προτάσεις της Mercedes-Benz διαθέτουν στάνταρ άξονα πολλαπλών συνδέσμων πίσω και φαρδιά μετατρόχια, με αποτέλεσμα να «πατάνε» με σιγουριά και να προσφέρουν κορυφαίο κράτημα. Ταυτόχρονα οι όποιες ανωμαλίες του δρόμου «σιδερώνονται» αποτελεσματικά στο πέρασμα των τροχών από πάνω τους. Στη ρύθμιση Sport και τα δύο μοντέλα προσφέρουν ακόμα πιο δυναμική αίσθηση στρίβοντας αποφασιστικά και σβέλτα. Η GLA «κάθεται» πιο ψηλά από τη GLB εξ ου και η μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε ένα δασικό ή κακοτράχαλο δρόμο, ενώ οι τετρακίνητες εκδόσεις (ειδικά εφοδιασμένες με το πακέτο off road) μπορούν να αποζημιώσουν και τον πιο απαιτητικό λάτρη της περιπέτειας.
 
Kαι την GLA και τη GLΒ
Χωρίς αμφιβολία και τα δυο compact SUV της Mercedes-Benz αποτελούν δύο άκρως premium σε φιλοσοφία, τεχνολογία και υλοποίηση, προτάσεις στα μικρομεσαία crossover. H GLA θα κερδίσει με τον αριστοτεχνικό συνδυασμό ευελιξίας και πρακτικότητας, ενώ η μεγαλύτερη GLB προσφέρει επιβλητικότητα, πλεόνασμα χώρων και δυνατότητα για 7θέσια διάταξη καμπίνας.  Δείτε εδώ τις τιμές των δύο μοντέλων.

Mercedes
skoda