Έφτασε η στιγμή να γνωρίσουμε το μοναδικό όχημα «7 αστέρων», το πραγματικά ανώτερης κατηγορίας αυτοκίνητο. Είναι όντως η Rolls-Royce Phantom VIII το καλύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο; Πιθανώς. Εξάλλου, μπορεί και διατηρεί τις σαμπάνιες σταθερά στους 4 βαθμούς Κελσίου.

Ένα αυτοκίνητο έργο τέχνης: αν δείτε αυτά τα φώτα εμπρός σας, μάλλον έχετε συναντήσει κάποιον πολύ σημαντικό άνθρωπο, ακόμα και κάποιο βασιλιά πιθανώς.

Αν όλα πάνε εντυπωσιακά καλά στη ζωή σας, δε θα καθίσετε ΠΟΤΕ σε αυτή τη θέση. Το κόκπιτ θα είναι ένας χώρος μόνο για το σωφέρ σας.

Αυθεντικό δέρμα προβάτου. Όποιος θέλει μπαίνει και χωρίς παπούτσια. Το χρώμα είναι συζητήσιμο.

Ο κόσμος πίσω από μια βιτρίνα. Αναλογικό ρολόι και δίπλα του κορυφαίας ποιότητας μετάξι. Θα μπορούσε να είναι και πίνακας ζωγραφικής.

Όπως και στη BMW υπάρχουν πολλά προφίλ οδήγησης. Ανταγωνισμός για το σωφέρ!

Κινητήρας V12 τοποθετημένος κατά το διαμήκη άξονα. Κυβισμός 6,75 λίτρα και 571 ίπποι: η ροπή είναι 900 Nm από τις 1.700 σ.α.λ..

Επιβλητικό και με macho εμφάνιση μπορεί να χαρακτηριστεί το «πρόσωπο» της Rolls-Royce Phantom VIII.

Και από πάνω μας τα αστέρια: 1.344 δίοδοι φωτός στον ουρανό της Phantom.

Τεχνολογία λέιζερ για καλύτερη ορατότητα. Τη νύχτα έχετε φως έως 600 μέτρα μακριά.

Καράφα για τζιν ή ουίσκι. Τα κρυστάλλινα ποτήρια είναι σετ.

Ο θάλαμος ψύξης για σαμπάνιες: χαμηλότερη επιλογή, οι τέσσερις βαθμοί.

Πατάς το διακόπτη και εμφανίζεται η ομπρέλα μέσα από την πόρτα – κι από τις δύο. Τη χάσατε; Υπολογίστε περίπου 900 ευρώ.

Με τον διακόπτη «door» οι πίσω πόρτες κλείνουν μόνες τους. Και πραγματικά βελούδινα.

Γνωριμία με τη Rolls-Royce Phantom VIII

9.609 Επισκέψεις στο άρθρο (4/1/2018)

Έφτασε η στιγμή να γνωρίσουμε το μοναδικό όχημα «7 αστέρων», το πραγματικά ανώτερης κατηγορίας αυτοκίνητο. Είναι όντως η Rolls-Royce Phantom VIII το καλύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο; Πιθανώς. Εξάλλου, μπορεί και διατηρεί τις σαμπάνιες σταθερά στους 4 βαθμούς Κελσίου.

Προβλήματα που έχει ο κόσμος όμως ε; Αγοράζεις ένα καινούριο αυτοκίνητο, με καλό εξοπλισμό και στο ψυγείο που υπάρχει στο πίσω μέρος δεν χωράει π.χ. το μπουκάλι της αγαπημένης σου σαμπάνιας. Κρίμα δεν είναι; Εκεί έρχεται να μπει λοιπόν η Rolls-Royce και να δώσει λύση, διότι στον ψύκτη της χωράνε οι φιάλες από όλες τις καθιερωμένες σαμπάνιες στον κόσμο. Όλες. 

Το ραντεβού μας ορίστηκε σε ωραίο μέρος. Από τη μία εγώ, ένας ταπεινός θνητός κι από την άλλη εκείνη, η χλιδή σε μορφή αυτοκινήτου με μήκος 5,99 μέτρων. Ειδικά για χάρη της φόρεσα και σακάκι, απαιτείται σεβασμός. Εξάλλου το μπλε ταιριάζει με το χρώμα «Bella Donna Purple» που ντύνει εξωτερικά τη Phantom. Mα, μια Rolls-Royce σε λιλά; Στο εσωτερικό αυτή η Phantom έχει φίνο δέρμα σε λευκό «Arctic White» και «Purple Silk» για την αντίθεση. 

Πρώτα όμως κάποιες μετρήσεις: η γρίλια είναι 72 πόντους πλατιά και 40 πόντους ψηλή ενώ έχει 22 κάθετα τμήματα. Όλα από ατσάλι γυαλισμένα στο χέρι. Το καπό στέκεται ένα εκατοστό ψηλότερα από ότι στο προκάτοχο μοντέλο, το οποίο κατασκευαζόταν επί 14 έτη. Είναι τόσο ψηλό το καπό ώστε θα μπορούσες να ακουμπήσεις το ποτήρι με τη σαμπάνια σου πάνω του χωρίς καν να λυγίσεις το σώμα σου. Δεν δοκιμάζουμε κάτι τέτοιο αλλά αντιθέτως θαυμάζουμε με ενθουσιασμό την «Έμιλυ», το κλασσικό ακρόπρωρο το οποίο ανεβαίνει και κατεβαίνει. Το υπόλοιπο αυτοκίνητο δύσκολα μετριέται με μεζούρα. Καλύτερα σε δρασκελιές: ένα μέτρο, δύο, τρία. Ωπ! Γεια σου οδηγέ! 

Σηκώνουμε το καπό. Από κάτω θρονιάζεται ο V12 των 6,75 λίτρων με 571 ίππους και 900 Nm  ροπής ήδη από τις 1.700 σ.α.λ. με ηλεκτρονικό περιορισμό στα 250 χλμ./ώρα. Η θηριώδης Phantom κάνει το 0-100 χλμ./ώρα σε 5,4 δλ. ενώ η κατά 22 εκατοστά μικρότερη παραλλαγή κόβει ένα δέκατο από το χρόνο αυτό. Όλα αυτά είναι σκέτα νούμερα πάντως. Θα μπορούσαμε να μην την οδηγήσουμε καν, ειδικά αφού αυτή η Rolls είναι πάνω σε μια ξύλινη βάση. Έρχεται η ώρα της αληθινής απόλαυσης όμως. 

Οι πίσω πόρτες στηρίζονται στην τρίτη κολώνα, όπως σε ένα Opel Meriva. Aπό μέσα τους, με το πάτημα ενός μπουτόν εμφανίζονται, ως δια μαγείας, ομπρέλες. Αυτό αντίστοιχα θυμίζει λίγο Skoda Superb, απλώς εδώ η ομπρέλα κοστίζει γύρω στα 900 ευρώ. Το ανώτερο τμήμα του ταμπλό βρίσκεται πίσω από ένα γυάλινο πάνελ. «Η Γκαλερί» ονομάζεται αυτό. Και τι σημαίνει; Βλέπετε η αξιότιμος πελατεία έχει συνήθως πολύ ακριβά έργα τέχνης στο σπίτι της, τα οποία μπορούν τώρα να έρθουν μαζί στο αυτοκίνητο. Αυτό γίνεται κάπως έτσι: την ώρα της παραγγελίας έρχεται μαζί στο εργοστάσιο στο Γκούντγουντ και ο προσωπικός σας καλλιτέχνης, ο οποίος θα συζητήσει με τους σχεδιαστές, θα ζωγραφίσει, θα φτιάξει μακέτες και γενικά θα διαμορφώσει οτιδήποτε αφορά την επίπεδη, αλλά ιδιαιτέρως μεγάλη επιφάνεια πίσω από το γυαλί. Στη δική μας μωβ Phantom επιλέχθηκε να τοποθετηθεί μετάξι πίσω από το γυαλί. 

Συνολικά η ζωή είναι τόσο μα τόσο όμορφη μέσα από μια Phantom. Σηκώνοντας το βλέμμα αντικριζει κανείς έναν έναστρο ουρανό. Ένα σύνολο από 1.344 μικρά σημεία φωτισμού στο εσωτερικό της οροφής του αρχοντικού Βρετανού. Μια κυρία κάθεται εκεί μέσα δύο μέρες για να τοποθετήσει τις λεπτεπίλεπτες οπτικές ίνες. Με το χέρι. Στο Γκούντγουντ. Μια κουβέντα ακόμη για το εσωτερικό όμως και συγγνώμη Rolls-Royce. H οθόνη του συστήματος πλοήγησης εμφανίζεται αυτόματα, στο κέντρο πίσω από τη «βιτρίνα». Με μια δεύτερη ματιά αναγνωρίζουμε το iDrive της BMW. Βλέπετε, από το 1998, οι Βαυαροί είναι ιδιοκτήτες της εταιρείας και βοηθούν τους Αγγλους να φτιάχνουν ορισμένα από τα καλύτερα αυτοκίνητα στον κόσμο. 

Εμείς βεβαια οι πιο ταπεινής καταγωγής θα δεχτούμε να πιούμε κι ένα ποτηράκι στο πίσω κάθισμα όπου υπάρχει η επιλογή: θερμοκρασία δωματίου ή σχεδόν πάγος; Το ψυγείο που βρίσκεται εκεί, είναι ρυθμιζόμενο και μπορεί να πέσει έως τους 4 βαθμούς Κελσίου. Τα κρυστάλλινα ποτήρια φυσικά πάνε πακέτο ενώ ένα επίπεδο χαμηλότερα βρίσκεται η καράφα για το τζιν ή το ουίσκι σε σετ υλικό με τα ποτήρια - το «Drinks Cabinet» είναι πραγματική μαγεία. 

Αυτό που μένει ακόμη να γίνει, εκτελείται με το πάτημα ενός μπουτόν. Ο διακόπτης «Door» στην κονσόλα των ηλεκτρικών παραθύρων αναλαμβάνει να κλείσει την πόρτα. Με άλλο διακόπτη από κάτω ρυθμίζεις την ένταση του ηχοσυστήματος, την κλίση στο υποπόδιο και με άλλα μπουτόν καθορίζεις την κλίση της πλάτης του καθίσματος, τη θέρμανση και τον εξαερισμό της θέσης. Τώρα ανασηκώνουμε την οθόνη στα εμπρός προσκέφαλα, δίνουμε προορισμό στο navi και αράζουμε πίσω για να σερφάρουμε στο ίντερνετ, να διαβάσουμε e-mails, να δούμε την πορεία των μετοχών ή απλώς να χαζέψουμε τηλεόραση. Μα πόσο δύσκολη είναι η ζωή ενός ζάμπλουτου...

Δύο νούμερα ακόμη για να συζητάμε με τους φίλους στον καφέ. Η μακριά Phantom έχει τον κωδικό ΕWB και διακρίνεται από το χρώμιο πάνω από τα μαρσπιέ: η τιμή είναι πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ. Η κοντύτερη έκδοση με τον κωδικό SWB κοστίζει λίγο πάνω από 400.000 ευρώ (τιμές στο εξωτερικό). Ίσως στο άμεσο μέλλον να επικοινωνήσετε με τον προσωπικό ζωγράφο σας. Θα πρέπει άμεσα να κάνει τις σκέψεις του για το περιεχόμενο που θα διαλέξει πίσω από τη βιτρίνα.  

Η άποψή μας  
Πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ και δε μιλήσαμε καν για τα έξτρα! Η νέα Rolls-Royce Phantom είναι αληθινή τρέλα και φυσικά δύσκολα μια τράπεζα θα σας δώσει τόσα χρήματα. Απαιτείται όμως σεβασμός σε τόση δουλειά με το χέρι. Αυτό το αυτοκίνητο είναι η αγνότερη πολυτέλεια, πραγματικό φεστιβάλ μηχανολογίας. Κι από τη στιγμή που δε φορούσα καπέλο για να το βγάλω, αποφάσισα να κλίνω το γόνυ. 

ROLLS-ROYCE PHANTOM VIII 
Κινητήρας: 6,75 λτ. – V12 
Ισχύς: 571 ίπποι
Ροπή: 900 Nm
Τιμή:  Κ.Π.

AUTOFIT PASXA
4green