Γιατί πρέπει να καθαρίζεις πάντα τον πάγο και τη λάσπη από τις ζάντες;

Γιατί πρέπει να καθαρίζεις πάντα τον πάγο και τη λάσπη από τις ζάντες;

2.239 Επισκέψεις στο άρθρο (7/2/2023)

Υπερβολή; Και όμως όχι, καθώς το χιόνι, ο πάγος ή η λάσπη που κάθεται στις ζάντες, χαλάει την αίσθηση και την πληροφόρηση του τιμονιού.

Λάσπη & χιόνι «χαζεύουν» το τιμόνι

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, ωστόσο πράγματι μπορεί να συμβεί. Και όταν λέμε για το τιμόνι ότι «χαζεύει» εννοούμε ότι το κάνει να τρέμει, ειδικότερα σε μεγαλύτερες ταχύτητες. Τι ακριβώς όμως ισχύει;

Κατά καιρούς έχουμε αναφέρει πόσο σημαντική είναι η ζυγοστάθμιση των τροχών, καθώς με λάθος ζυγοστάθμιση είναι πολύ πιθανό το τιμόνι να τρέμει, κυρίως σε ταχύτητες πάνω από τα 70-80 χλμ./ώρα. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει αν οι ρόδες του αυτοκινήτου σας είναι βρώμικες, με κολλημένη λάσπη ή και χιόνι που έχει παγώσει στο μέσα μέρος της ζάντας.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ειδικότερα αυτές τις μέρες με την έντονη χιονόπτωση που έφερε η «Μπάρμπαρα», πολλά οχήματα καλύφθηκαν από χιόνι, το οποίο αν μείνει εκεί για μέρες, είναι πολύ πιθανό λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας να γίνει σφιχτός πάγος και να σφηνώσει στην ρόδα. Ακόμα όμως και αν το αυτοκίνητό σας βρισκόταν στο γκαράζ κατά την χιονόπτωση και έμεινε καθαρό, βγαίνοντας στο δρόμο, όπου το παγωμένο χιόνι μπλέκει με λάσπη και δημιουργεί το γνωστό «λασπόχιονο», είναι εξίσου πιθανό να κολλήσουν κομμάτια χιονολάσπης στους τροχούς.

Πως ξεμπερδεύω;

Τις περισσότερες φορές ένα πλύσιμο στις ρόδες θα δώσει τη λύση. Πάρτε το λάστιχο και ρίξτε με σχετική πίεση νερό στα ζαντολάστιχα και από την μέσα μεριά, ενώ αν χρησιμοποιήσετε κουβά και βούρτσα θα είστε πολύ πιο αποτελεσματικοί στο να διώξετε τον πάγο και τη λάσπη από τις ρόδες σας.

Αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή και το νερό εξίσου παγωμένο, τότε είναι πολύ πιθανό ένα γρήγορο πλύσιμο να μην δώσει λύση. Αν έχετε κοντά στο σπίτι ένα πλυντήριο self service, καλό θα είναι να το επισκεφτείτε καθώς εκεί θα βρείτε και ζεστό νερό, το οποίο θα έχει σίγουρα αποτελέσματα.

Μιας και πήγατε, ευκαιρία είναι να ρίξετε ένα καλό πλύσιμο με ζεστό νερό στους θόλους και κάτω από το αμάξωμα, καθώς το αλάτι που ρίχνουν οι αρχές στους δρόμους αυτές τις μέρες, κολλάει στο αμάξωμα και το διαβρώνει πολύ πιο γρήγορα.

Αν τέλος, πλύνετε καλά το αυτοκίνητο και το τρέμουλο στο τιμόνι παραμείνει, τότε είναι πολύ πιθανό να ξεκόλλησε από τον πάγο κάποιο από τα βαρίδια από τη ζάντα. Η λύση θα έρθει πηγαίνοντας σε ένα βουλκανιζατέρ για μια ζυγοστάθμιση. Γρήγορα και οικονομικά.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το autotriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο Autotriti.gr
Σχολιάστε
GOOEYEAR FUEL MAX
Εκθεση Αυτοκινήτου. Οικονομία στην κατανάλωση. Βρές υβριδικά, ηλεκτρικά, LPG/CNG, plug-in. Τι ισχύει για μεταχειρισμένα και diesel