Κανίβαλοι με φώτα που τυφλώνουν! Τους ελέγχει κανείς;

Κανίβαλοι με φώτα που τυφλώνουν! Τους ελέγχει κανείς;

10.072 Επισκέψεις στο άρθρο (22/1/2023)

Σίγουρα σου έχει συμβεί να σε τυφλώνουν τα φώτα των άλλων οδηγών. Τι φταίει και πως γίνεται και κυκλοφορούν νόμιμα; Τι ορίζει ο Κ.Ο.Κ. και τι συμβαίνει με τους ελέγχους στα ΚΤΕΟ;

Γεμίσαμε «αναβαθμίσεις» με κινέζικα LED & Xenon

Σίγουρα σε όλους έχει συμβεί να ταξιδεύετε και τα φώτα του απέναντι ή του πίσω μας να φωτίζουν τόσο έντονα και σε λάθος ύψος, που να είναι σαν να σας βγάζουν φωτογραφία ταυτότητας. Κουραστικό, πολύ επικίνδυνο και ακόμα περισσότερο εκνευριστικό!

Πρόσφατα μάλιστα δεχτήκαμε επιστολές από αναγνώστες που διαμαρτύρονταν για αυτό το φαινόμενο. Κάνουν λόγο για «ανησυχητικά δυνατούς προβολείς ψυχρού φωτός, οι οποίοι φέγγουν προς "ακανόνιστη" κατεύθυνση και όπως είναι φυσικό, θαμπώνουν κ τυφλώνουν όποιον κινείται στην ίδια η αντίθετη πορεία», μάλιστα κάποιοι τονίζουν πως το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως σε «παλαιότερα οχήματα, στα οποία μάλλον οι ιδιοκτήτες τους έχουν κάνει κάποια κακής ποιότητας μετατροπή στους προβολείς, συνήθως "αναβάθμιση" λάμπας αλογόνου σε Xenon (ή LED θα προσθέσουμε εμείς), χωρίς προφανώς ο προβολέας να είναι κατάλληλος».

Και αυτή είναι η αλήθεια. Πολλοί οδηγοί που το όχημα 10-20ετίας τους «πάσχει» σε αυτόν τον τομέα, αντικαθιστούν τις παλιές λάμπες αλογόνου, είτε με δυνατότερες (συχνά άγνωστης προέλευσης) αλογόνου, είτε εγκαθιστώντας κάποιο κιτ μετατροπής σε Xenon ή LED, κρατώντας όμως το παλιό τους κάτοπτρο. Και εκεί είναι το μισό πρόβλημα. Γιατί ακόμα και αν το κιτ είναι κάποιου γνωστού κατασκευαστή και όχι κινέζικα, το φανάρι του αυτοκινήτου δεν είναι σχεδιασμένο για κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα το πολύ ισχυρότερο φως να αντανακλάται σε τυχαίες κατευθύνσεις, καθιστώντας τις νέες «φωτάρες» πολύ επικίνδυνες για τους γύρω οδηγούς.

Και η επόμενη ερώτηση των αναγνωστών μας: «Η Τροχαία δεν ασχολείται με ελέγχους; Γιατί άραγε; Περνούν όλοι αυτοί ΚΤΕΟ χωρίς προβλήματα»;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Συνέχεια του άρθρου >>>
ELASTIKA 2024
NISSAN