• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Τσαμπουκάδες μεταξύ «ΔΕΗ» & εταιρειών

Διαβάστηκε από 3166 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/4/2019
 

Γιατί αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες ηλεκτρισμού έχουν στήσει καυγά για την ηλεκτροκίνηση; Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα και πως επηρεάζει τους οδηγούς;

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και εταιρείες ηλεκτρισμού θα έλεγε κανείς ότι ταιριάζουν σαν κομμάτια από πάζλ. Πως γεννήθηκε ο ένας για τον άλλον. Ποιός είναι όμως ο λόγος που αυτοκινητοβιομηχανία και εταιρείες ηλεκτρισμού τσακώνονται με φόντο την ηλεκτροκίνηση;
 
Με πρώτη ματιά, η ηλεκτροκίνηση θα φέρει κατανάλωση στις εταιρείες ηλεκτρισμού, κάτι που κάθε εταιρεία που παράγει ένα προϊόν, ή αγαθό, σε πρώτη ανάγνωση θεωρεί θεμιτό. Όμως η ηλεκτροκίνηση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.
 
Από την πλευρά των εταιρειών ηλεκτρισμού, η ηλεκτροκίνηση θα ρίξει στο δίκτυο μαζική ζήτηση ισχύος τις ώρες που τα αυτοκίνητα θα ετοιμάζονται για την πρωινή διαδρομή προς τη δουλειά και την απογευματινή επιστροφή στο σπίτι. Τυπικά η χρήση του αυτοκινήτου είναι κάτω από 25% της συνολικής του ζωής, με τον μέσο όρο να είναι πιο κοντά στο 10%. Που σημαίνει πως το μέσο αυτοκίνητο δεν κινείται στο 90% της ζωής του, ή στο 90% της διάρκειας της ημέρας.
 
Όμως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν γίνεται αλά καρτ. Οι εταιρείες προγραμματίζουν μια βασική παραγωγή και έχουν εφεδρείες που «ρίχνουν» στο δίκτυο όταν αυξάνεται η ζήτηση. Όταν η ζήτηση πέφτει, πολύ απλά η ενέργεια πάει χαμένη. Τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θα αυξήσουν πολύ την απόσταση μεταξύ αυξημένης ζήτησης και βασικής παραγωγής, πιέζοντας τις εταιρείες ηλεκτρισμού να ανεβάσουν τη βασική παραγωγή και έτσι να «πετάνε» ακόμη περισσότερη ενέργεια, καθότι δεν είναι εύκολο να φτιαχτούν εφεδρείες.
 
Οι εταιρείες λοιπόν ζητούν από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, από κοινού να δημιουργήσουν προγράμματα όπου ο καταναλωτής δεσμεύεται να επιστρέφει στο δίκτυο την ενέργεια των μπαταριών του αυτοκινήτου του όταν αυτό κάθεται, ώστε να μπορεί αυτή η ενέργεια να χρησιμοποιείται ως εφεδρεία. Η Nissan πρωτοπορεί με συνεργασίες με τις μεγάλες Γαλλικές και Ιταλικές εταιρείες ηλεκτρισμού και συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία που θα έχει οφέλη για το περιβάλλον, αλλά και για την τσέπη των καταναλωτών.
 
Οι Γερμανοί όμως αντιστέκονται. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, μέσω του δικού τους συνασπισμού, επιμένουν πως κάτι τέτοιο θα ζημιώσει τους καταναλωτές αφού θα μειώσει τη ζωή των μπαταριών, θα αυξήσει το κόστος των εγγυήσεων και την απαξίωση των μεταχειρισμένων μοντέλων, με άμεσο αντίκτυπο στην τιμή αγοράς καινούργιου.
 
Ενώ η μάχη μαίνεται στις πολιτικές ισορροπίες, με τους Γερμανούς να κυριαρχούν στην αυτοκινητοβιομηχανία, και τους Γάλλους και Ιταλούς στην παραγωγή ηλεκτρισμού, οι αποφάσεις αναμένεται να παρθούν κατόπιν ισχυρών πιέσεων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πως τελικά θα λειτουργεί η ηλεκτροκίνηση.
 
Εσείς όμως τι λέτε; Συμφωνείτε με τις περιβαλλοντολογικές ανησυχίες των εταιρειών παραγωγής ενέργειας; Σας αρέσει η ιδέα ουσιαστικά να μην πληρώνετε για φόρτιση εφόσον επιστρέφετε το ρεύμα στο δίκτυο όποτε το χρειάζεται το δίκτυο αλλά όχι το αυτοκίνητό σας; Ή λέτε πως έχουν δίκιο οι αυτοκινητοβιομηχανίες και φοβάστε για τις εγγυήσεις και τη μακροζωία των μπαταριών;  Τι λέτε;

 
Σχολιάστε την είδηση 2 σχόλια

Αυτά είναι τα 2 top ελαστικά του τεστ!

«Χρηματοδοτεί» & τις διακοπές σου

Περνάς & ξεχνάς (πρόστιμα και...εκπλήξεις)

Μιλάνε «ίδια γλώσσα» με το αυτοκινήτου σου

Η κίνηση στους δρόμους

Αναβαθμίζεται η Skoda Fabia

SUV με λιγότερα από 15.000 ευρώ από την Opel

Ανάρτηση SUV σκανάρει 500 φορές/δλ. το δρόμο (+vid)

Πρώτη δοκιμή: Νέο Mazda3

Αποκλειστικό: Tα αδέρφια του Golf

Νέα BMW M3 προ των πυλών

Ελλάδα: Η 9η ακριβότερη βενζίνη στον κόσμο

Νέος διαγωνισμός από τη Revoil

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ποια αυτοκίνητα είναι για κλωτσιές;

Αγορά / Auto Bild: Δείτε εδώ ποια μοντέλα αποτελούν έξυπνες αγορές!!

Yellow Pages: Ελαστικά - Τιμές - Προσφορές!

Yellow Pages: Λιπαντικά - Προδιαγραφές!

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ: To καλύτερο επαγγελματικό αυτοκίνητο !

HONDA: Civic σεντάν με 182 PS από 22.325€

SEAT: Tarraco το νέο μεγάλο SUV της Seat

OPEL: SUV με λιγότερα από 15.000 ευρώ

NISSAN: Έως 1.500 ευρώ έκπτωση στο Qashqai

CITROEN: Reverse Sales και στα SUV

RENAULT: CLIO από 10.990€ και ...θα σκάσει ο τζίτζικας που δεν μπορεί να το αποκτήσει. Εσύ όμως μπορείς!

PEUGEOT: Mοναδικές τιμές για όλα τα μοντέλα μέχρι τις 31 Ιουλίου

RENAULT: Renault Total Care:Ανακάλυψε την καλοκαιρινή φροντίδα Renault!

περισσότερα »