Mε εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση, σημαντικές εκπτώσεις και συνδυασμό άνεσης, ασφάλειας και τεχνολογίας, τα πετρελαιοκίνητα Fiat Punto και Ford Fiesta, κλέβουν την παράσταση!
9 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Mε εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση, σημαντικές εκπτώσεις και συνδυασμό άνεσης, ασφάλειας και τεχνολογίας, τα πετρελαιοκίνητα Fiat Punto και Ford Fiesta, κλέβουν την παράσταση!

Μικρά diesel με μηδενικά τέλη

50.025 Επισκέψεις στο άρθρο (6/6/2014)

Η εποχή επιτάσσει diesel και οι πωλήσεις ειδικά στα μικρά ξεπερνούν το 60%. Οι λόγοι; Προφανείς: Χαμηλότερη κατανάλωση, απαλλαγή από τέλη, μεγάλες εκπτώσεις.

Εάν στους παραπάνω λόγους προστεθούν και η τεχνολογία, η άνεση και η ασφάλεια, που προσφέρουν οι εκπρόσωποι της συγκεκριμένης κατηγορίας, τότε έχουμε την απάντηση για την εξαιρετικά υψηλή δημοφιλία τους.
Βασιζόμενοι σε αυτά τα κριτήρια επιλέξαμε και τα δύο μοντέλα της συγκριτικής δοκιμής μας: το Fiat Punto 2013 1,3 MTJ των 85 ίππων, το οποίο αποτελεί πάντα μια αξιόλογη πρόταση στην κατηγορία, καθώς και το Ford Fiesta 1,6 TDCi των 95 ίππων, που ανανεώθηκε πρόσφατα, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε κινητήρες.
Ξεχωρίζουν με τον δικό τους τρόπο
Το Punto 2013 συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα μοντέρνα και φρέσκα μοντέλα της κατηγορίας, υιοθετώντας δυναμικές γραμμές που αρέσουν στο νεανικό κοινό. Επίσης, πολλές είναι οι επιλογές για το χρώμα του αμαξώματος, όπως και οι δυνατότητες εξατομίκευσης.
Το Fiesta, διακρίνεται για την τραπεζοειδή εμπρόσθια μάσκα, η οποία είναι πλαισιωμένη από νέους προβολείς, το καπό, τον προφυλακτήρα και τα φώτα ημέρας τεχνολογίας LED, που κολακεύουν με τη σειρά τους την παγκόσμια σχεδιαστική γλώσσα του Kinetic Design, της Ford. 
Κινητήρες-Επιδόσεις: Δεν καίνε, δεν πληρώνουν τέλη
Στο Punto, ο 1,3 λτ. πετρελαιοκινητήρας τεχνολογίας MultiJet II του ομίλου Fiat, αποδίδει 85 ίππους και 200 Nm ροπής. Στην πράξη, κινεί ευχάριστα και άνετα το ιταλικό μοντέλο, ενώ το δυνατό του χαρτί είναι η μέση κατανάλωση, η οποία με τη βοήθεια και του συστήματος Start&Stop, ανέρχεται στα 3,5 λτ./100 χλμ. Επιπροσθέτως, με 90 γρ. CO2 / χλμ., το Fiat Punto 1,3 MTJ II 85 PS απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας.
Στην αντίπερα όχθη, ο 1.600άρης TDCi κινητήρας των 95 ίππων και των 200 Nm ροπής του Fiesta, έχει μέση κατανάλωση 3,3 λτ./100 χλμ. και εκπομπές ρύπων 87 γρ./100 χλμ., με τη βοήθεια του Start&Stop και σε αυτή την περίπτωση. Ο συγκεκριμένος κινητήρας πληροί τις προδιαγραφές ρύπων EU5, ενώ οι παραπάνω επιδόσεις -που οφείλονται και στο πακέτο ECOonetic Technologies- επιτρέπουν στο Fiesta να κινείται ελεύθερα στον πράσινο δακτύλιο και να μην πληρώνει τέλη κυκλοφορίας.
Εσωτερικό-Χώροι: Νεανική εμφάνιση και ευρυχωρία
Στο εσωτερικό του Punto η συνολική εικόνα κρίνεται νεανική, παρότι στο ανανεωμένο μοντέλο δεν υπάρχουν πολλές αλλαγές σε σχέση με πριν. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι η χρήση καλύτερης ποιότητας πλαστικών σε ορισμένα τμήματα του ταμπλό, ενώ υπάρχουν και νέοι χρωματισμοί, ενώ ο εξοπλισμός της έκδοσης Easy είναι πληρέστατος, τόσο όσον αφορά στην άνεση όσο και στην ασφάλεια. Σε ό,τι αφορά στους χώρους, δεν υπάρχει καμία αλλαγή και έτσι παραμένουν υπεραρκετοί για 4 ενήλικες με τις αποσκευές τους. Το πορτ μπαγκάζ έχει χωρητικότητα 275 λτ., τετράγωνο σχήμα και το μόνο που ίσως δυσκολέψει κάποιες φορές, είναι το σχετικά ψηλό κατώφλι φόρτωσης. 
Από την άλλη, το εσωτερικό του Fiesta μετά την ανανέωση δείχνει πιο φρέσκο και ποιοτικό, αν και δεν έχει ριζικές αλλαγές σε σχέση με το προ facelift μοντέλο. Οι κύριες αλλαγές αφορούν στο μαλακό πλαστικό που καλύπτει το πάνω μέρος του ταμπλό, το σύστημα πολυμέσων στην κεντρική κονσόλα (με σύστημα SYNC που επιτρέπει τη συνδεσιμότητα με φωνητική ενεργοποίηση για τηλεφωνικές κλήσεις και μουσικές επιλογές από συσκευές συνδεδεμένες μέσω Bluetooth ή USB και δυνατότητα Emergency Call) και στο φωτισμό ice blue του πίνακα οργάνων και της οθόνης στην κεντρική κονσόλα. 
Οδική συμπεριφορά: Ανετα, ευέλικτα και ασφαλή
Το Punto είναι σταθερό στην ευθεία και ευέλικτο στην πόλη. Στις στροφές είναι ευχάριστο, ικανό και προοδευτικό. Κανένα παράπονο δεν έχουμε και από τα φρένα, ενώ η άνεση από την ανάρτηση είναι εξαιρετική.
Το Fiesta, από την άλλη, είχε πάντα έναν πιο οδηγοκεντρικό χαρακτήρα και αυτόν διατηρεί και μετά την ανανέωση, αλλά με περισσότερη προσοχή στην ποιότητα κύλισης και το φιλτράρισμα των ανωμαλιών. Το τιμόνι του παραμένει πάντα κοφτερό αλλά το μικρό Ford δείχνει περισσότερο ότι, είναι μοντέλο της μικρής κατηγορίας. Έτσι, ο κινητήρας του ακούγεται  περισσότερο και ο πίσω ημιάκαμπτος άξονας είναι νευρικός. 
Value for money: Συμφέρουν από κάθε άποψη
To ιταλικό μοντέλο με τον πετρελαιοκινητήρα MultiJet II 1,3 85 PS είναι διαθέσιμο στην έκδοση Easy με τιμές από 12.740 για την τρίθυρη και 13.140 ευρώ για την πεντάθυρη έκδοση (τιμές με απόσυρση και έκπτωση). Σε συνδυασμό με το πλήρες πακέτο εξοπλισμού του, αποτελεί μια από τις ολοκληρωμένες επιλογές της κατηγορίας με έμφαση στην οικονομία καυσίμου.
Το πεντάθυρο Fiesta έχει μεγαλύτερο σε κυβισμό κινητήρα (με ότι συνεπάγεται αυτό σε τεκμήριο και ασφάλεια), 2 χρόνια εγγύηση (με δυνατότητα επέκτασης στα 5), και τιμή για την 5θυρη έκδοση Trend (με απόσυρση και έκπτωση) στα 13.291 ευρώ. Διαθέτει 7 αερόσακους (και για τα γόνατα του οδηγού) και από τον εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας δεν του λείπει τίποτα. 
Συμπέρασμα 
Πρόκειται για δύο ολοκληρωμένα μικρά αυτοκίνητα, με αξιόλογους κινητήρες diesel, που προσφέρουν χαμηλή κατανάλωση, μικρά πάγια έξοδα, καλές επιδόσεις και απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας. 
200 διαθέσιμα στοιχεία για FIAT  PUNTO 2012(τεχνικά χαρακτηριστικά - εξοπλισμός - μετρήσεις - εγγυήσεις...)
200 διαθέσιμα στοιχεία για FORD  FIESTA(τεχνικά χαρακτηριστικά - εξοπλισμός - μετρήσεις - εγγυήσεις...)

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

AUTOFIT PASXA
vw