• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Nέες τεχνολογίες και hi-tech κινητήρες εξοπλίζονται πλέον τα μικρά μοντέλα, τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα μεγαλύτερα αυτοκίνητα.

Ο 1,0 Ecoboost της Ford αποδίδει 100 ή 125 ίππους ανάλογα με την έκδοση.

Οι σύγχρονοι diesel κινητήρες φέρουν εξελιγμένα συστήματα ψεκασμού (common rail) με σκοπό την τελειότερη καύση για μέγιστη απόδοση και οικονομία καυσίμου.

Nέες τεχνολογίες και hi-tech κινητήρες

Ημερομηνία δημοσίευσης: 7/3/2014

Τα μικρά αυτοκίνητα έχουν σημειώσει τεράστια άλματα όσον αφορά την τεχνολογία που ενσωματώνουν και φέρουν συστήματα που παλαιότερα έβρισκες σε πολυτελή και μεγαλύτερης κλάσης μοντέλα, ενώ στους σύγχρονους πετρελαιοκινητήρες παρατηρούμε πλέον ότι προσφέρουν πλούσια ροπή και χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, χωρίς μάλιστα να βασίζονται σε εκ βάθρων καινοτόμες εφαρμογές. Για παράδειγμα, το ανανεωμένο Ford Fiesta φέρει έναν πολυβραβευμένο 1.000άρη κινητήρα, ο οποίος επιτρέπει στο μικρό μοντέλο να κινείται σβέλτα, αφού σε συνδυασμό με το «ελαφρύ» υπερτροφοδότη η απόδοσή του φτάνει έως και τους 125 ίππους. Ο –τόσο χαμηλών κ.εκ. κινητήρας- εφοδιάζεται και στο μικρομεσαίο μοντέλο της φίρμας, το Focus, κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά στην ιστορία της αυτοκίνησης. Από τα συστήματα infotainment μέχρι τα βοηθήματα ασφαλείας και άνεσης, τα σημερινά μικρά προσφέρουν ανέσεις, ασφάλεια, πληροφόρηση και δικτύωση χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Παράλληλα, η σύγχρονη τεχνολογία εξασφαλίζει και την ασφάλεια των επιβαινόντων, με συστήματα όπως το Active City Stop που εξοπλίζει το Ford Fiesta και σταματάει το όχημα μόνο του ή το Εmergency Assistant που καλεί, μέσω του συνδεδεμένου τηλεφώνου, για βοήθεια, σε περίπτωση εμπλοκής του οχήματος σε ατύχημα.  Επίσης, το Toyota Yaris 1,4 D-4D, το οποίο εφοδιάζεται με τον νέο 1.400άρη diesel κινητήρα των 90 ίππων και 205 Nm ροπής προσφέρει στο μικρό ιαπωνικό μοντέλο σπιρτάδα στο δρόμο, καθώς και μεγάλη οικονομία καυσίμου. Στο τεχνολογικό κομμάτι πρέπει να προστεθεί και το υβριδικό σύνολο της Toyota HSD, το οποίο εφοδιάζει και αυτό το Yaris προσφέροντας πολύ χαμηλή κατανάλωση καυσίμου. Φυσικά, τα παραδείγματα τεχνολογικής αναβάθμισης των μικρών μοντέλων επεκτείνονται σε αρκετούς κατασκευαστές, όπως για παράδειγμα στα VW Polo και SEAT Ibiza που εφοδιάζονται με τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1,4 λίτρων ACT με απενεργοποίηση κυλίνδρων για περισσότερη οικoνομία.