Μπαίνει στην παραγωγή το Mazda Iconic SP με μοτέρ wankel
2 Φωτογραφίες »

Μπαίνει στην παραγωγή το Mazda Iconic SP με μοτέρ wankel

4.763 Επισκέψεις στο άρθρο (23/2/2024)

- Θα κυκλοφορήσει πιθανώς το 2026
- Με σχεδίαση εμπνευσμένη από το Mazda RX-7
- Με wankel κινητήρα 365 ίππων

Θα κυκλοφορήσει πιθανώς το 2026

Σύμφωνα με τα όσα ακούγονται, η Mazda ετοιμάζεται να βάλει και επισήμως την «βούλα» και να ξεκινήσει την παραγωγή του Iconic SP. Πρόκειται για το concept που η ιαπωνική εταιρία παρουσίασε για πρώτη φορά τον Οκτώβρη του 2023 και το οποίο προκάλεσε αρκετό «ντόρο» εξαιτίας του ότι, όπως λέγεται, θα έρχεται με περιστροφικό κινητήρα (wankel). H Mazda μάλιστα ανακοίνωσε και την επανίδρυση ομάδας μηχανικών για τους εν λόγω κινητήρες. Κατά πάσα πιθανότητα το μοντέλο δεν θα ολοκληρώσει τον κύκλο παραγωγής του πριν τον ερχομό του 2026. 

Με σχεδίαση εμπνευσμένη από το Mazda RX-7

Έμπνευση για το Iconic SP αποτελεί το πολυαγαπημένο Mazda RX-7, σύμφωνα με τον επικεφαλής της σχεδιαστικής ομάδας της εταιρίας, Masashi Nakayama. «Ελπίζουμε πως ο κόσμος θα θυμάται το RX-7 όταν το βλέπει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Nakayama. Είναι αεροδυναμικό, μινιμαλιστικό και με μια σιλουέτα που παίρνει την σχεδίαση του RX-7 και την φέρνει στο τώρα. Στο concept η Mazda έδειξε ότι το Iconic SP θα έρχεται με λεπτούς LED προβολείς και πόρτες που ανοίγουν σαν φτερά πεταλούδας. Πιθανολογείται δε, ότι οι pop-up προβολείς του κλασσικού RX-7 ίσως βρουν τον σύγχρονο διάδοχο τους στο Iconic SP.

Με wankel κινητήρα 365 ίππων

Όσο για τον wankel κινητήρα, σύμφωνα με την εταιρία, θα προσφέρει 365 άλογα και θα λειτουργεί πάνω-κάτω σαν μια γεννήτρια ενέργειας αντί να κινεί απλώς τους τροχούς. Η εταιρία λέει ότι ο κινητήρας θα είναι τοποθετημένος στο κέντρο του αυτοκινήτου. Το Iconic SP θα ζυγίζει γύρω στα 1,450 κιλά και θα έχει μήκος 4.180 χιλιοστά, πλάτος 1.850 χιλιοστά και ύψος 1.150 χιλιοστά.

citroen
test center