Σας αρέσουν τα μικρά τιμόνια της Peugeot;

6.629 Επισκέψεις στο άρθρο (25/8/2020)

Η Peugeot δεν αλλάζει μόνο ριζικά το πως βλέπει το αυτοκίνητο, αλλά και τα επιμέρους τμήματά του. Και το πιο εμφανές σημείο που «φωνάζει» πως η Peugeot κάνει κάτι διαφορετικό είναι το μικρό και περίεργο τιμόνι που έχουν όλα τα μοντέλα της. Σας αρέσει;


Σε όποιο καινούργιο Peugeot και να μπεις, θα είναι το πρώτο πράγμα που θα δεις. Το τιμόνι είναι ιδιαίτερα μικρό, μόλις λίγο πιο μεγάλο από το κέντρο του που φιλοξενεί την κόρνα και τον αερόσακο, και επίσης δεν είναι στρογγυλό. Επίπεδο επάνω για να κάνει χώρο να φαίνονται τα όργανα, επίπεδο κάτω, για να κάνει εύκολο το μπες-βγες και να δίνει χώρο στα γόνατα.

Με πρώτη ματιά, και αν προέρχεσαι από οποιαδήποτε άλλη μάρκα, το τιμόνι της Peugeot είναι μικρό, αλλόκοτο, σε περίεργη θέση, με περίεργο «πιάσιμο» στο πάνω και κάτω μέρος του. Κάποιοι θα πουν πως είναι σα να έχει χάσει την κυρίαρχη θέση του στην καμπίνα, άλλοι θα ενοχληθούν που δεν μπορούν να περάσουν τα δάχτυλά τους εύκολα μεταξύ του πάνω μέρους και του κέντρου του, ειδικά όσοι έχουν την τάση να πιάνουν ανάποδα το πάνω μέρος όταν κάνουν αναστροφή.

Για την Peugeot όμως το σχήμα αυτό είναι απαραίτητο για να αναδειχθεί η σχεδίαση της καμπίνας, και να δώσει στον οδηγό, τουλάχιστον σε όσους για πρώτη φορά κάθονται πίσω από το νέο τιμόνι της μάρκας, να καταλάβει ότι οι Γάλλοι διαφέρουν, και τα αυτοκίνητά τους ανήκουν στη νέα εποχή εργονομίας του εσωτερικού.

Και για όσους γκρινιάζουν, όλες οι αμφιβολίες τελειώνουν μόλις οδηγήσουν το αυτοκίνητο. Παρότι το μικρό και περίεργο τιμόνι παραπέμπει σε τιμόνι μονοθεσίου της F1 ή χειριστήριο ηλεκτρονικών παιχνιδιών, στην οδήγηση είναι ακριβέστατο, σαφές, γρήγορο, και ανταγωνίζεται σε αίσθηση τα γνωστά γαλλικά τιμόνια του υδραυλικού παρελθόντος της μάρκας. Πολύ γρήγορα όχι μόνο το συνηθίζεις, όχι μόνο εκτιμάς την επικοινωνία που σου προσφέρει και πόσο καλά «διαβάζει» την άσφαλτο, αλλά από «διαφορετικό», «αλλόκοτο» και «περίεργο», γίνεται άμεσα ο προφανής τρόπος που πρέπει να είναι ένα τιμόνι σήμερα.

Τόσο, που όταν μπεις σε οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο, το στρογγυλό τιμόνι φαίνεται παρωχημένο, παλιό, ντεμοντέ, τεράστιο και άβολο. Είναι θέμα χρόνου και οι άλλοι κατασκευαστές να προχωρήσουν στη δική τους εξέλιξη του τιμονιού, που όποιο σχήμα και να έχει θα είναι σίγουρα μικρότερο από ότι ξέραμε.

Τι λέτε λοιπόν; Πως σας φαίνεται το τιμόνι της Peugeot; Το έχετε δοκιμάσει και σας αρέσει; Το βρίσκετε ακόμη αλλόκοτο; Και τελικά το προτιμάτε από τα στρογγυλά και μεγάλα τιμόνια που έχουν τα άλλα μοντέλα; Ή όχι;

EUROINS PASXA
KIA