Lada Niva: Σημαίνει «χωράφι» και όλοι καταλαβαίνουμε γιατί

Lada Niva: Σημαίνει «χωράφι» και όλοι καταλαβαίνουμε γιατί

24.992 Επισκέψεις στο άρθρο

Το Lada Niva (VAZ 2121) κατασκευάζεται από τις 5 Απριλίου 1977 έως σήμερα και αδιαμφισβήτητα αποτελεί το πιο δημοφιλές μοντέλο της φίρμας, διάσημο για τις εκτός δρόμου δυνατότητές του. Αλλωστε Niva (Нива) στα ρωσικά σημαίνει «χωράφι». 


Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στη Δυτική Ευρώπη στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού το 1978 και μάλιστα από το πρώτο έτος εξαγωγής του το μοντέλο κατέλαβε το 40% της κατηγορίας των 4-κίνητων τζιπ στην ευρωπαϊκή αγορά. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει για αρκετά χρόνια μετά το πρώτο σε εξαγωγικές πωλήσεις μοντέλο της Lada και να υπάρχει, σε αρκετά κράτη, πολύμηνη λίστα αναμονής μέχρι την παράδοση.

Χρονολογικά, υπήρξε το πρώτο εκτός δρόμου αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής με αμάξωμα μονοκόκ, δηλαδή ενιαίο δομικό σύνολο, γνωστό και ως αυτοφερόμενο, καθώς και το πρώτο εκτός δρόμου με ανεξάρτητη ανάρτηση εμπρός, ιδιότητες που σήμερα υιοθετούνται από όλα σχεδόν τα crossover SUV αυτοκίνητα. Ως αποτέλεσμα, θεωρείται συχνά ως πρόγονος των σημερινών αυτοκινήτων της κατηγορίας αυτής.

Σημαντικό πλεονέκτημα στην οδήγηση εκτός δρόμου οφείλεται και στο σύστημα της τετρακίνησης. Διαθέτει τρία διαφορικά: το κεντρικό, που μοιράζει τη δύναμη εμπρός και πίσω, το μπροστινό και το πίσω.
 

Σελίδα 1Lada: Τα 5 σημαντικότερα μοντέλα της και οι «κουφές» ιστορίες τους
Σελίδα 2Lada 1200: Το πρώτο αμάξι του Ραϊκόνεν
Σελίδα 3Lada 2104: Το πιο δημοφιλές Lada
Σελίδα 4Lada 2106: Το premium Lada
Σελίδα 5Lada Samara: Με συμμετοχή σε Ράλλυ και κινητήρα Wankel
Σελίδα 6Lada Niva: Σημαίνει «χωράφι» και όλοι καταλαβαίνουμε γιατί
peugeot
test center