• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές
6 φωτογραφίες »

Από την πρώτη ημέρα παρουσίας του Mazda MX-5 έως και σήμερα έχουν περάσει 31 χρόνια.

Το Mazda ΜΧ-5 στο πέρασμα του χρόνου

1.849 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/10/2020

Το 1989 η Mazda πραγματοποίησε το ντεμπούτο του MX-5 και από τότε μέχρι σήμερα το ιαπωνικό roadster έχει κερδίσει εκατομμύρια οπαδούς ανά τον κόσμο. Δείτε την εξέλιξη του.


Από την πρώτη ημέρα παρουσίας του Mazda MX-5 έως και σήμερα έχουν περάσει περίπου 31 χρόνια μέσα στα οποία το ελκυστικό σπορ αυτοκίνητο έχει γεννηθεί τέσσερις φορές, όσες δηλαδή οι γενιές που έχει παρουσιάσει στο παγκόσμιο κοινό η ιαπωνική μάρκα.
 
Σε πολλές αγορές γνωστό ως ΜΧ-5 στις ΗΠΑ ως Miata, το ιαπωνικό roadster το είδαμε για πρώτη φορά το 1989 μέσω της πρώτης του γενιάς που έκανε ντεμπούτο στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Σικάγο. Ο ατμοσφαιρικός τετρακύλινδρος κινητήρας 1,6 λίτρων ήταν ο πρώτος που τοποθετήθηκε κάτω από το καπό προσφέροντας 117 ίππους, αρκετοί για το λιγότερο από 1.000 κιλά διθέσιο μοντέλο.
 
Η δεύτερη γενιά του MX-5 έφτασε το 1998, λαμβάνοντας τον 1,8 λίτρων κινητήρα που είχε αναπτυχθεί νωρίτερα και προσέφερε 141 ίππους, ενώ αργότερα το roasdter έλαβε και ένα μικρό facelift, πριν δώσει τη θέση στην τρίτη γενιά το 2005. Και σε αυτή την περίπτωση το ΜΧ-5 δεν άλλαξε χαρακτήρα συνεχίζοντας να διατηρεί την ίδια θεμελιώδη φόρμουλα που το είχε κάνει ήδη δημοφιλές στο κοινό. Ωστόσο εξωτερικά έλαβε μια πιο επιθετική εικόνα, αλλά και κάποια επιπλέον κιλά (1.134 κιλά). Φυσικά αλλαγή υπήρξε και στο μοτέρ όπου ένας ισχυρότερος 2λιτρος κινητήρας 177 ίππων ήταν πλέον πηγή ισχύος.
 
Η τέταρτη και τελευταία γενιά του MX-5 είναι παρούσα από το 2015 μέχρι και σήμερα. Η ισχύς από το 2λιτρο κινητήρα μειώθηκε ελαφρά στους 158 ίππους, ενώ πτωτική τάση ακολούθησε και το βάρος κατά περίπου 200 κιλά. Κλείνοντας να σημειωθεί πως τον Απρίλιο του 2016 συμπληρώθηκαν ένα εκατομμύριο MX-5 που έχουν κατασκευαστεί και πωληθεί σε όλο τον κόσμο.     

23 διαθέσιμα άρθρα για MAZDA  MX-5

Tags: MAZDA MX-5