Πως αποθηκεύονται τα ελαστικά;

Διαβάστηκε από 7289 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 1/10/2019

Πρέπει να αλλάξετε σε χειμερινά; Δες τι θα κάνετε με τα θερινά.

 
Μένετε σε περιοχή που τα χειμερινά ελαστικά είναι απαραίτητα. Χιόνι, ολισθηρότητα και άλλα εποχιακά επικίνδυνα φαινόμενα είναι καθημερινότητα για εσάς. Φέτος ψωνίσατε ένα νέο ζεύγος χειμερινών ελαστικών. Περάσατε με μεγαλύτερη ασφάλεια τους δύσκολους μήνες του χειμώνα. Τώρα έρχεται η ζέστη και μπορείτε να «φορέσετε» τα all season ή τα θερινά σας (λάστιχα).

Αξίζει να ξέρετε πως τα ελαστικά δεν προορίζονται για πολύμηνη αποθήκευση. Κατά γενικό κανόνα, μια αποθήκευση αρκετών μηνών σε μη ιδανικές συνθήκες θα έχει αρνητικές συνέπειες για το ελαστικό.

Πού, όμως, να αποθηκεύσετε τα ελαστικά που δεν θα χρησιμοποιείτε μέχρι τον επόμενο χειμώνα; Είναι ευκολότερο να γνωρίζετε πού δεν πρέπει να τα βάλετε. Όχι στην κρεβατοκάμαρα των παιδιών (κίνδυνος σκασίματος). Όχι  στην κουζίνα (υψηλές θερμοκρασίες). Όχι στο μπάνιο (υγρασία).

Τα ελαστικά πρέπει να διατηρούνται σε ένα χώρο:

- με χαμηλή θερμοκρασία (δροσερό)
- προστατευμένο από το φως του ήλιου (το όζον έχει διαβρωτική επίδραση  
  στο καουτσούκ των ελαστικών) και
- με καλό εξαερισμό .

Tέτοιες προυποθέσεις συνήθως βρίσκουμε σε ένα υπόγειο παρά σε μια σοφίτα ή στο γκαράζ μας (ανα διαθέτουμε τέτοιο) λόγω των μεγάλων διαφορών που παρατηρούνται στη θερμοκρασία αυτών των χώρων.

Do & Don`ts

Τα ελαστικά πρέπει να αποθηκεύονται σε όρθια θέση. Έτσι θα αποφύγετε την πρόκληση παραμορφώσεων και θα κάνετε πιο εύκολη την εργασία της επανα-τοποθέτησης τους.

Δεν πρέπει να κρέμονται ή να στοιβάζονται οριζόντια (το ένα πάνω στο άλλο).

Εάν αποθηκεύετε τα ελαστικά με τις λευκές επιγραφές να ακουμπούν επάνω τους, πρέπει οπωσδήποτε οι επιγραφές να ακουμπούν η μία στην άλλη. Έτσι, το μαύρο καουτσούκ δεν θα «βάψει» τις λευκές επιγραφές.

Μπορείτε επίσης να συσκευάσετε κάθε ελαστικό σε μια πλαστική σακούλα κηπουρικής, φροντίζοντας να βγάλετε από μέσα της όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα. Έτσι θα  προστατεύσετε το ελαστικό από την εξωτερική σκόνη, γύρη και υγρασία.

Για τα ελαστικά που έχουν αεροθάλαμο θα πρέπει να ξεφουσκώσετε (τον μισό τους αέρα) πριν από την αποθήκευση.

Όταν έρθει η ώρα της επανα-τοποθέτησης, φροντίστε να ελέγξετε καλά το εσωτερικό του ελαστικού , γιατί η πιθανή υγρασία μπορεί να επηρεάσει τις μεταλλικές στρώσεις του ελαστικού και ξένα σώματα μπορεί να έχουν φράξει την αέρο-βαλβίδα.

Πως αποθηκεύονται τα ελαστικά που είναι τοποθετημένα σε ζάντες

Η αποθήκευση των ελαστικών που είναι τοποθετημένα σε ζάντες είναι πολύ προτιμότερη. Φυσικά, προϋποθέτει, το να έχετε ανταλλακτικές ζάντες. Είναι σημαντικό να αποθηκεύσετε τα ελαστικά στο πλάι («ξάπλα» το ένα πάνω στο άλλο και όχι «όρθια»-κάθετα). Σε αντίθεση με τα ελαστικά χωρίς ζάντες, αυτά που είναι τοποθετημένα σε ζάντες μπορούν να κρεμαστούν χωρίς να κινδυνεύετε από καμμία παραμόρφωση.

Extra tip:  να περιστρέφετε τακτικά τον τροχό για την αποφυγή καθιζήσεων.

Το φαινόμενο της καθίζησης

Το φαινόμενο της καθίζησης που παρατηρείται λόγω έλλειψης κατάλληλης φροντίδας στην αποθήκευση των ελαστικών. Συνήθως εξαφανίζεται μόλις ζεσταθεί το ελαστικό. Παρόλαυτα, μια καθίζηση λόγω πολύμηνης περιόδου χωρίς περιστροφή του ελαστικού (μεγαλύτερη από 6 μήνες) μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη.

Τα πιο ευάλωτα ελαστικά είναι:
  • Τα ελαστικά υψηλών επιδόσεων με υψηλό δείκτη ταχύτητας. Λόγω των ελαστικών ιδιοτήτων του νάιλον από το οποίο αποτελούνται.
  • Ελαστικά με στενό προφίλ. Το οποίο είναι  πιο ευαίσθητο στο φαινόμενο της καθίζησης.
  • Τα ελαστικά που είναι αποθηκευμένα και τοποθετημένα σε ζάντα, πρέπει να είναι φουσκωμένα με την συνιστώμενη πίεση για να κερδίσουν σε αντίσταση.
Ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι κρίσιμης σημασίας το να σημειώνετε σωστά τα ελαστικά (ποιο είναι το εμπρός αριστερά, το εμπρός δεξιά, κ.λπ.), προκειμένου να μπορέσετε να τηρήσετε τις συμβουλές ασφαλείας για την περιστροφή των ελαστικών.

Αποθήκευση των ελαστικών που είναι τοποθετημένα στο αυτοκίνητο

Πρέπει να τα ανακουφίσετε από το βάρος του αυτοκινήτου, τοποθετώντας το επάνω σε υποστηρίγματα. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, η πίεση των ελαστικών πρέπει να αυξηθεί κατά 25% και το αυτοκίνητο να κινείται κάθε 3 μήνες.

 

ΕΛΑΣΤΙΚΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

περισσότερα »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΛΑΣΤΙΚΑ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΛΑΣΤΙΚΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός