Πόσο εξελίχθηκαν τα gadgets στο αυτοκίνητο τα τελευταία 25 χρόνια;

Πλέον οι χάρτες του συστήματος πολυμέσων έχουν γίνει τρισδιάστατοι.

Το MBUX της Mercedes χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να προσαρμόζεται στα θέλω του οδηγού και να του προτείνει λύσεις.

Το ProPilot επιτρέπει την αυτόνομη λειτουργία του Qashqai σε μια λωρίδα ενός αυτοκινητόδρομου.

Ορισμένα από τα πιο ακριβά μοντέλα της BMW, μέσω του κλειδιού τους μπορούν να εκκινήσουν τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας, αλλά και να το ξεπαρκάρουν από μια κάθετη θέση parking.

25 χρόνια AutoΤρίτη: Η πρόοδος της τεχνολογίας

15.855 Επισκέψεις στο άρθρο

Νέες τεχνολογίες με αιχμή το διαδίκτυο: Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη και οι ευρυζωνικές υπηρεσίες μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας. Ε, αναπόφευκτο ήταν να μπουν και στα αυτοκίνητή μας, παρέα με ένα ακόμα σωρό από gadgets.

Ας κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο και να βρεθούμε στο καλοκαίρι του 1993. Ετοιμάζεσαι για ένα roadtrip, όπου χάρτες και κασέτες είναι τα απαραίτητα εφόδιά σου για τη διαδρομή και μια τηλεκάρτα για να ειδοποιήσεις αυτούς που σε περιμένουν. Εφόσον έχεις και aircondition είσαι από τους τυχερούς... 

Ας επανέλθουμε λοιπόν τώρα στο 2018, τώρα που πια για να ακούσουμε μουσική συνδέουμε το κινητό μας στο σύστημα πολυμέσων, για να βρούμε το δρόμο συμβουλευόμαστε το 3D navigation, ενώ για να πάρουμε τηλέφωνο απλά λέμε στο αυτοκίνητό μας «Πάρε τηλέφωνο το Γιώργο». Όσο για το aircondition, πλέον είναι έως και 4 ζωνών και ο κάθε επιβάτης μπορεί να έχει διαφορετικές ρυθμίσεις.

Μίλα με το αυτοκίνητό σου και συνδέσου στο Wifi του
Με συστήματα, όπως το SYNC 3 της Ford, μπορείτε να ελέγχετε τη μουσική και να πραγματοποιείτε και να λαμβάνετε κλήσεις στο κινητό σας, χρησιμοποιώντας απλές, άμεσες φωνητικές εντολές. 

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φωνητικές εντολές για να παίξετε τραγούδια από USB ή MP3/iPod ή για να παίξετε μουσική σε συνεχή ροή από το συμβατό με Bluetooth κινητό. Παράλληλα πλέον οι εταιρείες παρέχουν υπηρεσίες wifi on board, όπως η Peugeot, δηλαδή το ίδιο το αυτοκίνητο να γίνεται wifi hotspot, ώστε να μπορείτε να κατεβάζετε στο κινητό σας ό,τι θέλετε εντελώς δωρεάν.  

Υπηρεσίες «μπάτλερ» και Α.Ι.
Το επόμενο βήμα ήταν οι υπηρεσίες «μπάτλερ», μια υπηρεσία που διαδόθηκε ευρέως και στη χώρα μας μέσω της Opel και του «OnStar». Ο οδηγός με το πάτημα ενός κουμπιού, είχε στη διάθεσή του ένα προσωπικό απομακρυσμένο βοηθό, ο οποίος μπορούσε να κάνει διαγνωστικό έλεγχο στο αυτοκίνητο, να του βρει κάποιο σημείο ενδιαφέροντος και να στείλει στο navigator οδηγίες για τη διαδρομή, ακόμα και να σας κλείσει ξενοδοχείο για ένα επικείμενο ταξίδι σας. 

Και αν τα παραπάνω είναι επανάσταση για τη συνδεσιμότητα του αυτοκινήτου σου, πλέον η Mercedes με το MBUX πέρασε σε άλλο επίπεδο. Η καινοτομία της Mercedes έγκειται στο γεγονός, πως το μέσο επίτευξης του σκοπού της είναι η τεχνητή νοημοσύνη (Α.Ι.). Το MBUX μπορεί να εξατομικευθεί και να «εκπαιδευτεί», ώστε να προσαρμόζεται στα θέλω του οδηγού και να του προτείνει λύσεις. Το σύστημα ενημερώνεται διαρκώς από τη διάδραση με το χρήστη, δημιουργώντας έτσι μια σχεδόν συναισθηματική σύνδεση μεταξύ τους.

Καλώς ήρθατε σε ένα ψηφιακό κόσμο γεμάτο κάμερες
Η τάση των τελευταίων ετών, με έγχρωμες οθόνες αφής υψηλής ευκρίνειας, που αντικαθιστούν τα πολλά κουμπιά, πλέον έχει περάσει στο επόμενο επίπεδο, όπου τα πάντα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου γίνονται ψηφιακά. 

Φτάσαμε στην εποχή που τα νέα και πιο πολυτελή μοντέλα χρησιμοποιούν οθόνες αφής ακόμα και για τον έλεγχο του κλιματισμού, ενώ πρόσφατα η Lexus παρουσίασε τη νέα ES, το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που αντί για πλαϊνούς καθρέπτες, διαθέτει κάμερες που προβάλλονται σε δύο οθόνες στην εσωτερικό της καμπίνας εκεί που βρίσκεται η κολόνα Α.

Τέλος αξίζει να αναφερθούμε στην κάμερα καταγραφής συμβάντων που λάνσαρε το Citroen C3. Μέσω αυτής, ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει βίντεο ή φωτογραφίες από διάφορα συμβάντα στο δρόμο.

To παρκάρισμα έγινε παιχνίδι
Πρώτα είδαμε τους αισθητήρες παρκαρίσματος, που ειδοποιούσαν σχετικά για την απόσταση του προφυλακτήρα εμπρός-πίσω σε σχέση με τα άλλα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Μετά ήρθαν οι κάμερες οπισθοπορείας, που ορίζει μέχρι και τα όρια κινδύνου σε σχέση με την πορεία. Αυτές εξελίχθηκαν και απέκτησαν πανοραμική θέαση 360 μοιρών, Σήμερα εκτός από όλα αυτά έχουμε τα αυτοματοποιημένα συστήματα παρκαρίσματος, όπου το αυτοκίνητο κάνει όλη τη μανούβρα και ο οδηγός πατάει μόνο γκάζι και φρένο. Στο μέλλον δε θα κάνει ούτε αυτό!

Τα αυτοκίνητό σου αποκτά εξουσίες
Οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες που κάνει το αυτοκίνητο «από μόνο του» είναι ήδη αρκετές. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Μα φυσικά το αυτοκίνητο να οδηγεί μόνο του.

Και μπορεί η πλήρως αυτόνομη οδήγηση να υπάρχει και να δοκιμάζεται, χωρίς ακόμα να έχει περάσει σε αυτοκίνητο παραγωγής, ωστόσο πολλά στοιχέια της σε κάποιο βαθμό είναι ήδη διαθέσιμα.

Πρόσφατα είδαμε το ανανεωμένο Qashqai -και φέρνουμε ως παράδειγμα το SUV της Nissan, καθώς πρόκειται για ένα best seller- να αποκτά το ProPilot, σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης, που επιτρέπει την αυτόνομη λειτουργία του Qashqai σε μια λωρίδα ενός αυτοκινητόδρομου. Αξίζει να αναφέρουμε πως παρόμοια συστήματα, έχουν παρουσιάσει και άλλοι κατασκευαστές, όπως η Mercedes.

Κλειδιά με υψηλό IQ
Εν έτη 2018, τα κλειδιά έκαναν την επανάστασή τους και απέκτησαν επιπλέον αρμοδιότητες. Η Ford με το MyKey προσφέρει τη δυνατότητα, να προγραμματίσετε ένα δεύτερο κλειδί, ρυθμίζοντας παραμέτρους όπως τη μέγιστη ταχύτητα, τα μέγιστα decibel του ηχοσυστήματος, ακόμα και τη μη δυνατότητα απενεργοποίησης του ESP. 

Αντίστοιχα εξίσου εντυπωσιακό και το σύστημα της BMW που δίνει τη δυνατότητα να εκκινήσετε τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας, αλλά και να το ξεπαρκάρετε μέσω του κλειδιού από μια κάθετη θέση parking.

Κλειδί το κινητό σας
Το ρόλο του κλειδιού βέβαια σιγά-σιγά παίρνουν τα smartphones, μέσω εφαρμογών. Για παράδειγμα η Volvo, μέσω της συνδρομητικής υπηρεσίας Volvo On Call, χρησιμοποιεί μια εφαρμογή που σας επιτρέπει να βρίσκεστε σε συνεχή επαφή με το Volvo σας. Κλειδώνετε και ξεκλειδώνετε τις πόρτες, ελέγχετε το ρεζερβουάρ, ψύχετε ή προθερμαίνετε το αυτοκίνητο και το ελέγχετε όπου και αν βρίσκεστε, ενώ παράλληλα μπορείτε να αναζητήσετε και να βρείτε μια τοποθεσία (π.χ. ξενοδοχείο, κατάστημα, κινηματογράφο, εστιατόριο, πρατήριο κλπ.) την οποία μετά θα στείλετε στο σύστημα πλοήγησης του Volvo σας. 

Mercedes
test center