Βεβαίωση μετακίνησης: Από 19/2 οι αλλαγές λόγω «Μήδειας»

1.469 Επισκέψεις στο άρθρο (17/2/2021)

Από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν στα χέρια τους τις νέες βεβαιώσεις μετακίνησης, αφού η αλλαγή από τις παλιές βεβαιώσεις πήρε παράταση λόγω της κακοκαιρίας.

Από την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021 θα πρέπει να έχουν μαζί τους οι εργαζόμενοι τις νέες βεβαιώσεις μετακίνησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας. Η απόφαση αυτή πάρθηκε λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια» και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει αυτή στην χώρα. Αυτό συνεπάγεται, πως μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται χωρίς το φόβο προστίμου με τα παλαιά έντυπα μετακίνησης που έχουν στα χέρια τους.
 

Συγκεκριμένα, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων που επικρατούν σε όλη τη χώρα, το μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως των νέων εντύπων Βεβαίωσης Κίνησης τόσο των εργαζομένων όσο και των αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, καθώς και των μελών διοίκησης, επεκτείνεται μέχρι και την 19/2/2021 και ώρα 06:00. Για το διάστημα από 15/2/2021 και ώρα 06:00 έως και 19/2/2021 και ώρα 05:59, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους και με τα παλαιά έντυπα φόρμες – άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.

Όσον αφορά τις νέες βεβαιώσεις,
 έγινε γνωστό πως πλέον, όσοι δεν προσέρχονται στον χώρο εργασίας τους, δεν θα τους επιτρέπεται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από το εργοδότη τους, είτε από το σύστημα «Εργάνη» είτε από το forma.gov.gr.

Aκόμα, οι μισθωτοί θα πρέπει να επανεκδώσουν την βεβαίωσή τους, ώστε να λάβουν το νέο έντυπο, ακόμη και εάν το προηγούμενο που έχουν στα χέρια τους λήγει σε μεταγενέστερο χρόνο. Ο λόγος είναι ότι μπαίνει σε εφαρμογή νέο έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης στο «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας. Στη νέα βεβαίωση θα συμπληρώνεται από το σύστημα  το πραγματικό ωράριο εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείονται αλλαγές και στην «χειρόγραφη» βεβαίωση μετακίνησης εργαζόμενου Τύπου Α από το forma.gov.gr.

Οι εργαζόμενοι που συνεχίζουν να πηγαίνουν στον χώρο δουλειάς τους θα έχουν την δυνατότητα να επιδεικνύουν όπως και πριν την Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενων από το forma.gov.gr και τη βεβαίωση μετακίνησης από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Οι βεβαιώσεις θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 14 μέρες.

Οι εργοδότες, θα πρέπει να υποβάλλουν μια υπεύθυνη δήλωση στο Εργάνη με τη λίστα των εργαζόμενων που δουλεύουν κανονικά, δεν βρίσκονται δηλαδή σε αναστολή ή τηλεργασία. Το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλε-εργασίας στον ιδιωτικό τομέα διατηρείται στο 50% του προσωπικού που μπορεί να δουλέψει από απόσταση.

Όσοι είναι αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση που εκδίδουν  από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με τη βεβαίωση από το forma.gov θα μπορούν να  μετακινούνται επίσης εργάτες για γεωργικές εργασίες και οποιοσδήποτε άλλος δουλεύει με εργόσημο.

peugeot
skoda