Τι χωράει το πορτ-μπαγκάζ των μικρομεσαίων;
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Τι χωράει το πορτ-μπαγκάζ των μικρομεσαίων;

115.279 Επισκέψεις στο άρθρο (22/3/2019)

Τι χωράει το πορτ-μπαγκάζ των μικρομεσαίων; Μετράμε τον πραγματικό χώρο αποσκευών σε 8 μικρομεσαία της αγοράς με τη μέθοδο «Ταμερλάνος». Τι είναι αυτή η μέθοδος και πόσα λίτρα χωράνε τελικά;

Εμείς εδώ στο AutoΤρίτη και ειδικά το τμήμα μετρήσεων (AutoTρίτη Test Center), έχουμε μια… εμμονή με τους αριθμούς και διψάμε για μετρήσεις σε πραγματικές συνθήκες. Για αυτό, μαζί με τις μετρήσεις επιδόσεων, κατανάλωσης, χώρων επιβατών και αποφυγής κινδύνου, έρχεται να προστεθεί άλλη μια πολύ σημαντική μέτρηση, αυτή του χώρου αποσκευών. Δεν είναι άλλωστε για πάρα πολλούς ένας παράγοντας που καθορίζει την επιλογή ενός αυτοκινήτου;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »


Με αφορμή μάλιστα  την έλευση του νέου Focus και μέσα στο πλαίσιο του συγκριτικού του με 7 από τα πιο σημαντικά μικρομεσαία, μετρήσαμε το χώρο αποσκευών τους και με αυτούς αποκλειστικά  θα ασχοληθούμε σε αυτό το θέμα. Υιοθετώντας τη μέθοδο  «Ταμερλάνος» λοιπόν, μετράμε την ποσότητα ειδικού υλικού που χωράει ο χώρος αποσκευών του καθενός εκ των 8 αυτοκινήτων, μέχρι το ύψος της εταζέρας. 

Παράλληλα με τη μέθοδο «Ταμερλάνος» όμως σημαντικές είναι οι μετρήσεις σχετικά με τις διαστάσεις που αφορούν έναν χώρο αποσκευών. Πιο αναλυτικά μετράμε το ύψος στο κατώφλι φόρτωσης από το έδαφος (που μας δείχνει πόσο πρέπει να σηκώσουμε τις αποσκευές για να τις βάλουμε στο αυτοκίνητο), το εσωτερικό πλάτος του χώρου αποσκευών (από το κατώφλι εσωτερικά μέχρι τα καθίσματα, το εσωτερικό πλάτος του χώρου (μετριέται στο μικρότερο σημείο σε ακανόνιστου σχήματος χώρο), το ύψος εσωτερικά του κατωφλιού (μας δείχνει πόσο βάθος έχει ο χώρος αποσκευών σε σχέση με το άνοιγμά του), και το ύψος ανοικτής πόρτας που ανάλογα μας δείχνει αν μπορεί να σταθεί ένας άνθρωπος μέσου ύψους, ευθυτενής για να φορτώσει τις αποσκευές αλλά και πόσο εύκολα θα κλείσει την πόρτα ένας χαμηλότερου ύψους άνθρωπος.

Τέλος, το σχήμα του κάθε χώρου αξιολογείται επίσης στο θέμα που κρατάτε στα χέρια σας, μαζί και οι «ευκολίες» που προσφέρει όπως ο φωτισμός, η ρυθμιζόμενη θέση δαπέδου, αν διατίθεται, καθώς και η ύπαρξη ή όχι ρεζέρβας ανάγκης που σαφώς επηρεάζει σημαντικά το χώρο για τις αποσκευές.

Μέσα από όλα αυτά δείτε μαζί μας τι πραγματικά χωράνε τα οικογενειακά μας αυτοκίνητα... 

Μετρήσεις κατασκευαστών (κατά VDA και ISO 3832) 
Η μέθοδος VDA  χρησιμοποιείται από την Verband Der Automobilindustrie που ουσιαστικά, είναι η ένωση αυτοκινητοβιομηχανιών της Γερμανίας. 

Η τιμή μέτρησης κατά τη μέθοδο VDA γίνεται με πλήρωση του χώρου αποσκευών με παραλληλεπίπεδα διαστάσεων 200x100x50 χλστ. και όγκου 1 dm3 ή 1 λίτρου. 

Η καταμέτρηση των μπλοκ που χρησιμοποιήθηκαν στο χώρο αποσκευών, μας δίνει την τιμή της μέτρησης κατά VDA ή ISO 3832 και είναι η τιμή που αναγράφεται στους πίνακες χαρακτηριστικών κάθε αυτοκινήτου για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης. 

Μετρήσεις AutoΤρίτη
Η μέθοδος «Ταμερλάνος» που χρησιμοποιούμε στο AutoΤρίτη για την μέτρηση του χώρου αποσκευών, βασίζεται στην σταθερή χωρητικότητα ενός ογκομετρητή με διαστάσεις (100 Χ 100 Χ 80 εκατοστά) το οποίο είναι γεμάτο με ειδικό υλικό και στις άκρες του υπάρχει ένας χάρακας όπως στις δεξαμενές πετρελαίου. Από αυτόν τον ογκομετρητή αντλούμε την ανάλογη ποσότητα υλικού ώστε να γεμίσουμε το χώρο αποσκευών μέχρι το ύψος της εταζέρας, διαδικασία που φυσικά γίνεται από το εσωτερικό της καμπίνας του αυτοκινήτου. Η ποσότητα του υλικού που λείπει μετριέται σε εκατοστά τα οποία σύμφωνα με τις διαστάσεις του ογκομετρητή μας «δίνουν» τα κυβικά μέτρα (dm3) ή λίτρα (1 dm3= 1 lt). 

Ποιος ήταν ο Ταμερλάνος;
Η έμπνευση ήρθε από τον Μόγγολο αυτοκράτορα Ταμερλάνο! Αυτός, είχε μια τεράστια μπανιέρα γεμάτη με ένα φρουτοχυμό που έμοιαζε με αίμα και πριν από την μάχη έδινε σε κάθε στρατιώτη του να πιει από μια «τζούρα». Το ίδιο έκανε και όταν επέστρεφαν. Ανάλογα λοιπόν με τους πόντους που είχε κατέβει η στάθμη του χυμού στην μπανιέρα, ήξερε πόσους στρατιώτες του έχασε στη μάχη. 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Ακολουθήστε το autotriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο Autotriti.gr
Kalitero aytokinito
Εκθεση Αυτοκινήτου. Οικονομία στην κατανάλωση. Βρές υβριδικά, ηλεκτρικά, LPG/CNG, plug-in. Τι ισχύει για μεταχειρισμένα και diesel