10 φωτογραφίες »

Πρώτη επαφή με το νέο Audi A3

19.721 Επισκέψεις στο άρθρο (23/7/2020)

Ήταν ο δημιουργός των premium μικρομεσαίων πριν 25 χρόνια. Τώρα, στην 4η γενιά του έρχεται με βασικούς πυλώνες τη διασύνδεση, την υψηλή νοημοσύνη και τον εξηλεκτρισμό του.

Την πρώτη επαφή μας με το νέο Audi A3 είχαμε πρόσφατα επί ελληνικού εδάφους, και μάλιστα με τη φυσική μας παρουσία οδηγώντας το στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, σημάδι που δείχνει ότι επανερχόμαστε στην κανονικότητα μετά covid εποχής. Αλλωστε, και η πορεία της λιανικής αυτό δείχνει, όμως ας τα αφήσουμε αυτά και ας επικεντρωθούμε στο ίδιο το μοντέλο.

Το να πούμε ότι το Audi A3 ήταν ο ιδρυτής της κατηγορίας των premium μικρομεσαίων είναι γνωστό. Στην πορεία του υπήρξε 3θυρο, 5θυρο Sportback, Cabrio, όμως σε αυτήν την γενιά θα είναι αποκλειστικά 5θυρο καθώς αυτό ζητάει ο κόσμος. Τι νέο λοιπόν φέρνει;

Τρία είναι τα βασικά του χαρακτηριστικά και αυτά είναι η συνδεσιμότητα, η ευφυΐα και ο εξηλεκτρισμός του, δηλαδή οι άξονες που θα πρωταγωνιστήσουν στην αυτοκίνηση τα επόμενα χρόνια. Και σύμφωνα με τους ανθρώπους της Audi, το A3 διαθέτει από τώρα τέτοιες τεχνολογίες. Θα μπορούσαμε να αναλύουμε τα συστήματά του για ώρες, όμως επιγραμματικά θα πούμε ότι μπορείς να του λες «Hello Audi» και να απαντά, να κάνεις update μέσω του κινητού προσθέτοντας extra εξοπλισμό που το επιτρέπει το hardware, ενώ το ίδιο το αυτοκίνητο ορίζεται μέσα στο περιβάλλον και σε ενημερώνει από το που υπάρχει θέση parking μέχρι να σε ειδοποιήσει για ένα επικείμενο κίνδυνο.

Εμφανισιακά, αυτό που μας κέρδισε βλέποντάς το από κοντά και δεν φαίνεται από τις φωτογραφίες, είναι ότι κάνει σαφές πως πρόκειται για τη νέα γενιά A3. Είναι δυναμικό πολύ, η «μούρη» σχεδόν ακουμπάει στο έδαφος, η μάσκα σου επιβάλλεται, ενώ διαθέτει μια ξεχωριστή υπογραφή μέσω των φωτιστικών σωμάτων του.

Στο εσωτερικό, ο ψηφιακός του χαρακτήρας είναι πρωταγωνιστής, υπερισχύει της εργονομίας, ενώ αυτά που έκαναν σε εμάς εντύπωση είναι η σχεδίαση (βλ. για παράδειγμα τους αεραγωγούς σε 2 επίπεδα και τις 3D λεπτομέρειες), καθώς και η ποιότητα κατασκευής. Μας μίλησαν αρκετά οι άνθρωποι της Audi για την απτή ποιότητα, εμείς θα συμφωνήσουμε πως όντως είναι εξαιρετική.

Περνώντας στο ζουμί και την οδική του συμπεριφορά, ομολογούμε πως δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο. Απόλυτα ουδέτερο, ευχάριστο στο δρόμο, με πλούσιο σε πληροφόρηση τιμόνι και ανάρτηση Sport που ενισχύει τον χαρακτήρα του, παρότι και σε συνδυασμό με το χαμηλό προφίλ των ελαστικών, έφερνε λίγο θόρυβο κύλισης. Συνολικά πάντως, η ποιότητα κύλισης είναι εξαιρετική, όπως αρμόζει στην κατηγορία.

Τέλος, αναφορικά με τους κινητήρες, εμείς είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε τον 1,5 με τα 150 άλογα. Στις υψηλές στροφές ακούγεται λίγο, όμως εξασφαλίζει πολύ καλές επιδόσεις και η οικονομία σε συνδυασμό με το drive-by-wire αυτόματο κιβώτιο περιορίζεται στα 7,5 λτ./100 χλμ. Στη χώρα μας το νέο Audi A3 είναι ήδη διαθέσιμο, ενώ η δοκιμή και το εμπορικό του λανσάρισμα θα γίνει στα μέσα του Σεπτέμβρη.

PEUGEOT NEW EVANS
4green