
Σούπερ μάρκετ καυσίμων;
4.282 Επισκέψεις στο άρθρο (21/10/2015)
Γιατί δεν πουλάνε τα super market καύσιμα; Ποιος ωφελείται από αυτό και ποιος θα χάσει αν αρχίσουν να πουλάνε; Θα είναι καλύτερα, χειρότερα, φθηνότερα, ακριβότερα; Τι λέτε;
autotriti team
Η Ελλάδα έχει επιμείνει να κρατήσει τα καύσιμα μακριά από τα super market. Αντίθετα με το τι συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες όπου τα καύσιμα πωλούνται βασικά από πρατήρια των super market, στην Ελλάδα στην αγορά καυσίμων κυριαρχούν οι αλυσίδες των εταιρειών και οι ιδιώτες πρατηριούχοι.
Τι θα έφερνε μία αλλαγή στο τοπίο; Αν κρίνουμε από το πώς λειτουργεί η αγορά στο εξωτερικό, για τον καταναλωτή μάλλον μόνο θετικά θα είχε η απελευθέρωση της αγοράς καυσίμων στα super market.
Από τη μία οι τιμές των καυσίμων εμπίπτουν στον γενικότερο ανταγωνισμό και έτσι τα super market κρατούν τις τιμές χαμηλές για να κερδίσουν πελάτες. Επιπλέον, τα καύσιμα περνούν στην γκάμα προϊόντων των super market και παίρνουν μέρος στις προσφορές, συνδυάζονται με άλλου είδους εκπτώσεις (κουπόνια, πόντους κλπ) και γίνονται πιο προσιτά στον καταναλωτή.
Στο θέμα της νοθείας (και της φοροκλοπής και λαθρεμπορίας) το πλαίσιο λειτουργίας πρατηρίων από τα super market είναι ιδιαίτερα αυστηρό. Οι περισσότερες χώρες αδειοδοτούν για καύσιμα την αλυσίδα super market και ανακαλούν την άδεια, με άμεση παύση λειτουργίας όλων των πρατηρίων της αλυσίδας, σε περίπτωση νοθείας ή παραποίησης ποσότητας.
Επιπλέον τα super market λειτουργούν με προσωπικό που δεν ωφελείται από πιθανή νοθεία ή παραποίηση ποσότητας, ενώ οι υπεύθυνοι πρατηρίων χάνουν το δικαίωμα εργασίας στον χώρο των καυσίμων αν το πρατήριό τους βρεθεί να παρανομεί.
Συνολικά σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και αλλού όπου τα super market κυριάρχησαν στην αγορά καυσίμων, η νοθεία σχεδόν εξαφανίστηκε ενώ η τιμές μειώθηκαν. Σε ότι αφορά τις τιμές, στα πλαίσια του έντονου ανταγωνισμού, στις χώρες όπου τα super market κυριαρχούν στην αγορά καυσίμων οι προσαρμογές προς τα κάτω κάθε φορά που η τιμή του πετρελαίου πέφτει είναι μεγαλύτερες και πιο άμεσες σε σχέση με τις άλλες χώρες.
Ποιος ζημιώνεται; Φυσικά οι σημερινοί κυρίαρχοι της αγοράς, ιδιώτες και πολυεθνικές με μεγάλα δίκτυα, αφού θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν σε άλλους όρους αγοράς. Στις περισσότερες χώρες όπου τα super market διαθέτουν καύσιμα, τα άλλα δίκτυα σχεδόν εξαφανίστηκαν αφού δεν μπόρεσαν να ανταγωνιστούν σε τιμή, ενώ οι άλλες παροχές (λάδια, εξυπηρέτηση κλπ) δεν φάνηκαν αρκετές να κρατήσουν τους πελάτες.
Εσείς λοιπόν πως το βλέπετε; Θα ανταλλάσσατε τη σημερινή αγορά καυσίμων με μία όπου τα super market κυριαρχούν; Ή θέλετε να μείνετε στο σημερινό τοπίο; Τι προτιμάτε και γιατί;
Γιωργάκη για τα νούμερα που λες και συμφωνούμε... τι σχέση έχουν όμως με τις θυληκές ΠΗΤΕΡ ΠΑΝ;;;ΟΕΟ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Θέλεις να τονίσεις το 'ΦΕΥΓΑΤΟΥΣ';;;;Το ίδιο μπορεί να σου πουν και οι άλλοι για εσένα, ότι και αν είναι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
οχι δεν θελω να πουλανε τα market καυσιμα, ηδη καποια πουλανε εδω κ χρονια με διαφορα στα 2 λεπτα φθηνοτερη περιπου σιγα τον πολυελαιο. Δηλαδη τα market κατεστρεψαν μπακαλικα, μαναβικα, αρτοποιεια,ρουχαδικα,παπουτσαδικα, ιχθυοπωλεια, ψιλικατζιδικα,καβες, μαγαζια που κρατουσαν οικογενειες κ το εισοδημα των οικογενειακων επιχειρησεων επεφτε παλι στην αγορα (φροντιστηρια παιδιων, ενδυση, υποδυση κ.α) ενω τωρα κανουμε τα στελεχη των market πιο πλουσιους. Δεν φτανει που καταστραφηκαν ολα τα παραπανω επαγγελματα, να προσθεσουμε και του βενζινά στα κατεστραμενα για να αγοραζω το λιτρο 2 λεπτα φθηνοτερα? Ε οχι ποτε!! Και για να μην παρεξηγηθω ΔΕΝ ειμαι βενζινας
Οπωσδήποτε θα είναι καλό για τον καταναλωτή να πωλούν καύσιμα τα σουπερμάρκετ. Τα σουπερμάρκετ μπορούν κάλλιστα να πουλούν και χωρίς κανένα κέρδος, ακόμα και κάτω του κόστους, για να προσελκύσουν καταναλωτές, που θα ψωνίσουν και άλλα προιόντα από το κατάστημα.
Γι αυτό λέγονται SUPER MARKET. Θα ήταν επωφελές για το καταναλωτικό κοινό να έχουν και βενζινάδικο και ό,τι άλλο υπάρχει. Αν θέλουμε να διαχωρίσουμε τα είδη, θα πρέπει να καταργήσουμε τα SUPER MARKET'S εντελώς. Δεν καταλαβαίνω γιατί να διαχωρίσουμε τους επαγγελματίες του καύσιμου απο τους άλλους που πλήτονται απο τα market's.
Η λογική λέει ότι οι 3-4 αλυσίδες είναι πιο εύκολο να "συνεννοηθούν" για τις τιμές πώλησης απ' ότι οι εκατοντάδες ανεξάρτητοι και να μοιράσουν την αγορά σε όλη την επικράτεια (παρόλο που σήμερα τοπικά "μίνι-καρτέλ", ειδικά στην επαρχία, ζουν και βασιλεύουν). Επομένως από τις μεγάλες εκπτώσεις που θα εξασφαλίζει στις αλυσίδες η μαζική προμήθεια καυσίμων, το μεγαλύτερο μέρος θα γίνεται κέρδος και ένα μικρό θα διατίθεται στον καταναλωτή για να υποστηρίξει το εγχείρημα σε επίπεδο προπαγάνδας. Επίσης, είναι μάλλον απίθανο να απορροφήσουν αριθμό υπαλλήλων ανάλογο με αυτόν που θα περάσει στην ανεργία αν κλείσουν οι μικροί (που θα κλείσουν δηλαδή), αφού λειτουργούν με κριτήριο τις "οικονομίες κλίμακας" και θα κοιτάξουν να καλύψουν τις ανάγκες τους με το υπάρχον προσωπικό. Εκτός αν υιοθετηθεί το "ευρωπαϊκό μοντέλο", όπου ο αγοραστής βάζει βενζίνη μόνος του, οπότε θα απασχολήσουν μόνο το προσωπικό που είναι απαραίτητο για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Σε μία ιδανική κοινωνία, θα διατηρούνταν οι ανεξάρτητοι και θα εξασφαλιζόταν με αυστηρούς και αδιάφθορους ελέγχους ότι δεν θα νοθεύουν, δεν θα φοροδιαφεύγουν και δεν θα απασχολούν ανασφάλιστο και αδήλωτο προσωπικό. Η απόσταση της κοινωνίας μας από την ιδανική προϊδεάζει για το τελικό αποτέλεσμα.
Στην Αμερική πουλάνε καύσιμα στα supermarket όχι καλή ποιότητα δεν είναι νοθευμένα αλλά τελευταία επιλογή για το αμάξι
Ζουμε στη χωρα της τρελλας ολα γινονται στραβα. Απο τα 62 ευρω,τα 18 ειναι βενζινη και τα 44 ειναι φοροι! Αλλα τι να λεμε οταν εχουμε φευγατους στη ''γειτονια''μας ,που δηλωνουν θυληκοι ΠΗΤΕΡ ΠΑΝ?
Φιλε Θανο τι θελεις να μας πεις; Επειδη καταστραφηκαν καποια επαγγελματα απο τα super market με την τοποθετησητων προιοντων και των υπηρεσιων τους στα ραφια τους (γιατι τα market εμπορευονται απευθειας απο τις εταιριες και αρα και περα απο τον μικρο επειχηριματια που ασφυκτια λογω του ανισου ανταγωνισμου που διαμορφωνεται πλεον θα εχει προβλγμα και ο προμηθευτης του, επομενως μιλαμε για δυο επαγγελματιες που δυσκοκευονται να επιβιωσουν) να καταστραφουν και τα υπολοιπα ,οπως πρατηρια καυσημων και φαρμακια για να προμηθευεσαι εσυ ελαφρως φθηνοτερα τα προιοντα που προσφερουν; Μεταφεροντας ετσι και τεραστια ποσα εθνικου πλουτου εκτος χωρας (γιατι οι περισσπτερες απο αυτες τις εταιριες ειναι ξενων συμφεροντων) ξεψαχνιζοντας ετσι και τη εναπομεινασα εθνικη οικονομια. Γιατι; Γιατι το κρατος εχει περισσοτερα εσοδα απο 10 μικρες, ισχυρες, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ επιχειρησεις παρα απο μια τεραστια πολυεθνικη ξενων συμφεροντων.
Το θέμα με τα καύσιμα έχει δύο παραμέτρους, τιμή και ποιότητα. Για το θέμα της τιμής, ενδεχομένως η οργάνωση των σούπερ μάρκετ βοηθάει στο να κρατηθούν χαμηλά. Σημαντικότερος όμως παράγοντας είναι η ποιότητα του καυσίμου, και εδώ τα σούπερ μάρκετ δεν μπορούν να θεωρηθούν εξ ορισμού πιο αξιόπιστα. Φυσικά σε μια πιο απρόσωπη επιχείρηση τα κίνητρα για νοθεία για ατομικό όφελος είναι μειωμένα, αλλά νομίζω ότι όλα καταλήγουν στο σύστημα ελέγχου. Αν το σύστημα ελέγχου δεν είναι πυκνό και αυστηρό, νοθείες θα μπορούν πάντα να γίνουν. Είναι σίγουρο ότι στις χώρες που η νοθεία είναι ανύπαρκτη ή πολύ χαμηλή, αυτό δεν οφείλεται στον αυστηρό κρατικό έλεγχο, παρά στα σούπερ μάρκετ? Μήπως πάλι ψάχνουμε λύσεις επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε αξιόπιστους ελέγχους?
Μα, ηδη υπαρχουν σουπερ μαρκετ που πουλανε βενζινη,τα ΕΚΕΜΣ.
Στις αρχες της δεκαετιας του 90 τα τοτε γνωστα continent ειχαν ξεκινησει τα βενζιναδικα αλλα πατωσαν.Οποτε ανθρακας ο θησαυρος