Στην εποχή που όλα μικραίνουν, τα αυτοκίνητα… μεγαλώνουν!

Στην εποχή που όλα μικραίνουν, τα αυτοκίνητα… μεγαλώνουν!

2.650 Επισκέψεις στο άρθρο (14/12/2022)

Και όμως ενώ όλες οι εταιρείες τεχνολογίας «πουλάνε» τις μικρότερες διαστάσεις του νέου μοντέλου σε σχέση με το παλιό, στα αυτοκίνητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Γιατί;

Πως γίνεται να χωράνε όλα στην τσέπη μας αλλά όχι το αμάξι στο γκαράζ;

Ζούμε στην εποχή του «less is more». Στην εποχή που τα τεχνολογικά γκάτζετς εκτός από περισσότερη τεχνολογία, πρέπει να έχουν και μικρότερο μέγεθος. Και ενώ σχεδόν όλα εξελίσσονται με αυτόν τον κανόνα, υπάρχει μια εξαίρεση, τα αυτοκίνητα!

Τα παραδείγματα είναι άπειρα. Πρώτο, τα κινητά τηλέφωνα. Όλοι μας θυμόμαστε το πρώτο κινητό που μπήκε στην οικογένεια. Το πιο… κλασικό παρατσούκλι του; Παντόφλα. Και ήταν πράγματι σαν παντόφλα, μεγάλο, βαρύ, με μεγάλα κουμπιά και μια οθονίτσα μια σταλιά. Με τα χρόνια τα κινητά μίκρυναν, έγιναν πολύ λεπτά και το βάρος τους μειώθηκε αισθητά. Ακόμα και την τελευταία 10ετία με τα smartphones, μπορεί το μέγεθός τους να μην είναι τόσο μικρό, ωστόσο αυτό δεν γίνεται λόγω τεχνολογίας, αλλά λόγω οθόνης, που πλέον λειτουργεί και ως πληκτρολόγιο, οπότε πρέπει να είναι μεγάλη. Σκέψου ότι πλέον έχεις το κινητό στην τσέπη και σχεδόν δεν το νιώθεις τόσο λεπτό και ελαφρύ που είναι.

Άλλο παράδειγμα, οι υπολογιστές. Εκτός από τους υπολογιστές γραφείου, που πλέον είναι σε μέγεθος κουτιού με βουτήματα, είναι και οι φορητοί υπολογιστές που μίκρυναν και λέπτυναν τρομερά. Ένα σύγχρονο λάπτοπ μπορεί να έχει πάχος όσο ένα τετράδιο 50 φύλλων, ενώ το βάρος τους δεν ξεπερνά τα 2 κιλά! Που είναι τα χρόνια που για να μεταφέρεις λάπτοπ ήθελες πραγματική βαλίτσα;

Και μετά, οι συσκευές ήχου και εικόνας. Από την βιντεοκασέτα που έγινε ένα απλό DVD και μετά ένα BlueRay με τεράστια χωρητικότητα και άρα τέλεια ανάλυση στην εικόνα, μέχρι την κασέτα ήχου που έγινε επίσης CD ή αργότερα… mp3, με ένα μικρό φλασάκι σε μέγεθος σπιρτόκουτου να χωράει χιλιάδες τραγούδια!

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Τα παραδείγματα είναι ατελείωτα. Τι είναι όμως αυτό που με τα χρόνια... μεγαλώνει αντί να μικραίνει και παράλληλα φορτώνεται τεχνολογία; Ναι καλά καταλάβατε, μιλάμε για τα σύγχρονα αυτοκίνητα.

Αν συγκρίνουμε όλα τα μοντέλα του σήμερα με τις προηγούμενες γενιές τους (όσα έχουν προφανώς) θα δούμε ότι με την πρώτη ματιά είναι σχεδόν πάντα μεγαλύτερα. Μάλιστα αν πάρουμε ένα μοντέλο με πολλές προηγούμενες γενιές στο βιογραφικό του, όπως για παράδειγμα το VW Golf ή το Honda Civic, θα δούμε ότι από αυτοκινητάκια πόλης που οριακά ξεπερνούσαν τα 3,5 μέτρα μήκος και το 1,5 μέτρο φάρδος, πλέον έχουν «μακρύνει» από μισό έως και πάνω από 1 μέτρο, ενώ είναι και περίπου 30% φαρδύτερα!

Και αυτό ισχύει για σχεδόν κάθε μοντέλο που βρίσκεται στην αγορά πλέον. Ακόμα και οι κατηγορίες σήμερα δεν έχουν σχέση με 40-50 χρόνια πίσω, που ένα οικογενειακό της εποχής σήμερα θα ήταν οριακά αμαξάκι πόλης για 2-4 επιβάτες!

Γιατί το κάνουν οι εταιρείες αυτό; Για να αυξήσουν τους χώρους και να βελτιώσουν την οδική συμπεριφορά και κατ΄ επέκταση τα επίπεδα ασφάλειας (ενεργητικής και παθητικής) των μοντέλων τους. Γιατί στα παλιά μικρότερα αμάξια στριμώχνονταν 5 άτομα και οι ζώνες ασφαλείας ήταν απλά... αξεσουάρ, ενώ τώρα κάθε επιβάτης έχει το χώρο του και ένα σετ αερόσακων να τον προστατεύει αν χρειαστεί. Θα πει κανείς ότι κάτι τέτοιο αυξάνει την κατανάλωση και την ανάγκη για περισσότερα άλογα. Οι νέες υβριδικές τεχνολογίες όμως έδωσαν λύση και για τα δύο αυτά προβλήματα καθώς πλέον μπορείς να έχεις 200 άλογα και να καις τα μισά από ένα 1.200άρι 30-40 ετών με σκάρτα 50-60 άλογα.

Εσύ όμως ποιος πιστεύεις ότι είναι ο λόγος που συμβαίνει αυτό; Σου λείπουν αυτοκίνητα με τις μικρότερες διαστάσεις των προηγούμενων δεκαετιών που χώραγαν παντού; Ή μήπως προτιμάς την «άπλα» που προσφέρουν τα καινούργια;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

test center
test center