• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές
3 φωτογραφίες »

Ο λόγος στη γεωμετρία..!

83.860 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 2/12/2020

Πριν αναλύσουμε τη σημασία της ευθυγράμμισης, θα πρέπει να ορίσουμε σε ποιες γωνίες επεμβαίνουμε στη συγκεκριμένη διαδικασία ώστε να γίνει πιο κατανοητή. Αρχικά, ρυθμίζεται η γωνία κάμπερ (Camber). Πρόκειται για τη γωνία που σχηματίζει ο τροχός του οχήματος σχετικά με την κατακόρυφη ευθεία. Θετική γωνία κάμπερ σημαίνει ότι ο τροχός πατάει στο έδαφος κατά κύριο λόγο με το εξωτερικό του πέλμα, ενώ αντίθετα, αρνητική γωνία κάμπερ σημαίνει ότι κυρίως το εσωτερικό πέλμα του ελαστικού έρχεται σε επαφή με το οδόστρωμα. Οι κατασκευαστές επιλέγουν κυρίως για τα «καθημερινά» αυτοκίνητα τη μηδενική γωνία κάμπερ, ώστε το πέλμα του ελαστικού να φθείρεται ομοιόμορφα και να υπάρχει ισοκατανομή των τριβών. Αντίθετα, στα αυτοκίνητα με σαφή αγωνιστικό «χαρακτήρα» επιλέγεται το αρνητικό κάμπερ, ώστε το όχημα να συμπεριφέρεται καλύτερα σε στροφές όπου οι δυνάμεις «φορτίζουν» το εξωτερικό πέλμα του ελαστικού. 
Η επόμενη γωνία που θα συναντήσουμε ονομάζεται κάστερ (Caster) και αποτελεί τη γωνία που σχηματίζεται από τον άξονα περιστροφής του τροχού σε σχέση με την κατακόρυφο. Αν η νοητή προέκταση του άξονα περιστροφής του τροχού τέμνει το οδόστρωμα μπροστά από την κατακόρυφο μιλάμε για θετική γωνία κάστερ, διαφορετικά μιλάμε για αρνητική. Οι κατασκευαστές των σύγχρονων αυτοκινήτων επιλέγουν την οριακά θετική γωνία κάστερ, γεγονός στο οποίο οφείλεται η εύκολη αλλαγή πορείας και η τάση του τιμονιού να επανέρχεται σε ευθεία θέση.
Για το τέλος αφήσαμε τη γωνία σύγκλισης ή απόκλισης, η οποία πρέπει να τείνει στο μηδέν ώστε να υπάρχει ευστάθεια στην κίνηση του οχήματος. Πρόκειται για τη γωνία που σχηματίζεται προεκτείνοντας τις οριζόντιες διευθύνσεις των τροχών του κάθε άξονα. Αν αυτές οι ευθείες τέμνονται μπροστά από τους τροχούς πρόκειται για σύγκλιση (toe in), ενώ αντίθετα, αν τέμνονται πίσω από τους τροχούς μιλάμε για απόκλιση (toe out).

ΠροηγούμενηΕπόμενη σελίδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (κάντε κλικ στη σελίδα που σας ενδιαφέρει)