Το Opel Astra εφοδιάζεται προαιρετικά με φώτα Matrix LED, τα οποία αποτελούνται 8 διαφορετικές μονάδες. Μέσω κάμερας που «σκανάρει» για διερχόμενα οχήματα, σβήνει διαδοχικά κάθε μονάδα με αποτέλεσμα και οι απέναντι να μην τυφλώνονται, και ο οδηγός να βλέπει όσο το δυνατό πιο μακριά. Σύμφωνα με την Opel κερδίζεις 1,5 δλ. χρόνου αντίδρασης όταν κινείσαι με ταχύτητα 80 χλμ./ώρα.

LED: Τα «premium» φωτιστικά σώματα

54.489 Επισκέψεις στο άρθρο

Μία τεχνολογία που κερδίζει όλο και περισσότερο «έδαφος» στη σύγχρονη αυτοκίνηση είναι τα LED (Light Emitting διαρρέεται Diode) ή αλλιώς δίοδος εκπομπής φωτός. Σε αντίθεση με τις τεχνολογίες που προαναφέραμε, σε αυτή την περίπτωση το φως απελευθερώνεται από μία δίοδο, όταν αυτή από ρεύμα. Τα υψηλά επίπεδα αποδοτικότητας σε σχέση με την τεχνολογία HID, η μεγάλη διάρκεια ζωής και η υψηλή θερμοκρασία φωτός είναι μερικά από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των LED, ενώ η υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται κατά τη λειτουργία τους είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλές εταιρείες έχουν αναπτύξει την τεχνολογία Matrix LED, δίνοντας στον οδηγό τη δυνατότητα να μην κλείνει τη μεγάλη «σκάλα» όταν διέρχεται αυτοκίνητο στο αντίθετο ρεύμα (βλ. Opel Astra).

Οι προβολείς matrix αποτελούνται από περισσότερες μονάδες φωτισμού, κάθε μία από τις οποίες απενεργοποιείται αυτόματα όταν λάβει εντολή από ειδική κάμερα. Τέλος, να συμπληρώσουμε ότι πέρα από τα LED, έχουν εμφανιστεί πλέον και τα OLED (Organic LED) φωτιστικά σώματα, στα οποία το φως παράγεται από ημιαγώγιμα στρώματα κατασκευασμένα από οργανικά υλικά και προσφέρει έναν «φουτουριστικό» χαρακτήρα. Αυτή η τεχνολογία βρίσκει εφαρμογή ήδη στα πίσω φωτιστικά σώματα της BMW M4 GTS.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

peugeot
NISSAN