Τι κάνει αυτό το κουμπί που έχουν σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα;
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Τι κάνει αυτό το κουμπί που έχουν σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα;

48.819 Επισκέψεις στο άρθρο (30/1/2023)

Σίγουρα το έχεις δει. Ξέρεις όμως τι κάνει και πως λειτουργεί; Ή «στο περίπου» και αν χρειαστεί θα ψάχνεις στο manual;

Ο κρυφός διακόπτης που αν έχεις παιδί πρέπει να ξέρεις

Πιθανότατα όλοι το έχετε δει στο αμάξι σας (εκτός κ αν είναι 30+ ετών). Οι περισσότεροι δεν το έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ, ενώ κάποιοι δεν ξέρουν καν για ποιο λόγο βρίσκεται στο αμάξι τους.

Ο συγκεκριμένος διακόπτης βρίσκεται συνήθως στο πλάι του ταμπλό, εκεί που κλείνει η πόρτα του συνοδηγού, ενώ κάποιοι κατασκευαστές το «κρύβουν» μέσα στο ντουλαπάκι. Τι ακριβώς κάνει όμως;


Τοποθετούμε το κλειδί του αυτοκινήτου στη σχισμή και το στρίβουμε προς την επιλογή «Off»

Τοποθετούμε το κλειδί του αυτοκινήτου στη σχισμή και το στρίβουμε προς την επιλογή «Off»

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Αερόσακος συνοδηγού: Και όμως κάποιες φορές πρέπει να απενεργοποιηθεί!

Ο διακόπτης λοιπόν αυτός χρησιμεύει στην απενεργοποίηση του αερόσακου του συνοδηγού. Και υπάρχει λόγος που ο συγκεκριμένος αερόσακος έχει την επιλογή να «κλείνει».

Πιο συγκεκριμένα οι λόγοι είναι 3!
Ο πρώτος έχει να κάνει στην περίπτωση που στη θέση του συνοδηγού τοποθετείται παιδικό κάθισμα, ανεστραμμένο προς τα πίσω. Σε μια τέτοια περίπτωση, το «σκάσιμο» του αερόσακου σε περίπτωση ατυχήματος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και μπορεί να υπάρξει και σοβαρός τραυματισμός του παιδιού. Αντιθέτως, αν το παιδικό κάθισμα είναι στραμμένο προς τα εμπρός τότε ο αερόσακος δεν πρέπει να απενεργοποιείται! Επίσης, σε περίπτωση που δεν υπάρχει τρόπος απενεργοποίησης του αερόσακου συνοδηγού, τότε τα παιδικά καθίσματα που βλέπουν προς τα πίσω, πρέπει να τοποθετούνται στο πίσω κάθισμα.

Άλλος ένας λόγος είναι αν στη θέση του συνοδηγού επιβαίνει άτομο με κάποιο πρόβλημα υγείας και ο γιατρός του θεωρεί ότι είναι ασφαλέστερο να ταξιδεύει με τον αερόσακο απενεργοποιημένο.

Τέλος, ο οδηγός μπορεί να απενεργοποιεί τον αερόσακο του οδηγού όταν η θέση του συνοδηγού είναι κενή.

Κάποιοι κατασκευαστές, όπως για παράδειγμα η Mercedes και η Mazda, έχουν σύστημα αυτόματης απενεργοποίησης του αερόσακου συνοδηγού, όταν το κάθισμα είναι κενό.

Και πως λειτουργεί αυτός ο διακόπτης;

Στα περισσότερα μοντέλα η απενεργοποίηση του αερόσακου συνοδηγού γίνεται χειροκίνητα με τη χρήση του κλειδιού της μίζας, ή κάποιου άλλου ίσιου εργαλείου (πχ. κατσαβίδι).

Η διαδικασία είναι πολύ απλή, καθώς αρκεί να τοποθετήσεις το κλειδί στη σχισμή και να γυρίσεις το διακόπτη στην επιλογή «Off». Στα περισσότερα μοντέλα υπάρχει και φωτεινή ένδειξη στο κέντρο του ταμπλό που ενημερώνει αν ο συγκεκριμένος αερόσακος είναι ενεργός ή όχι.

Τέλος, οι οδηγίες για αυτή τη διαδικασία, βρίσκονται συχνά στην μέσα μεριά του σκιάδιου, ενώ σε κάποια μοντέλα η απενεργοποίηση γίνεται μέσα από το μενού του trip computer ή του infotainment.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το autotriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο Autotriti.gr
Σχολιάστε
test center
Εκθεση Αυτοκινήτου. Οικονομία στην κατανάλωση. Βρές υβριδικά, ηλεκτρικά, LPG/CNG, plug-in. Τι ισχύει για μεταχειρισμένα και diesel