
31η εβδομάδα ελέγχων από την Τροχαία για κράνος!
14.495 έλεγχοι στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους».
1.021 οδηγοί δικύκλων δεν φορούσαν κράνος.
«Η εκστρατεία δεν αποσκοπεί στην επιβολή κυρώσεων», λέει η αστυνομία.
31η εβδομάδα ελέγχων από την Τροχαία για κράνος!
Οι έλεγχοι της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους» συνεχίστηκαν για 31η εβδομάδα. Στόχος είναι, η καθολική συμμόρφωση των οδηγών και επιβατών δίκυκλων, καθώς και των χρηστών Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων,) όπως είναι τα ηλεκτρικά πατίνια.
14.495 έλεγχοι στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους»
Ειδικότερα, το διάστημα 26/01/2026 – 01/02/2026 πραγματοποιήθηκαν 14.495 έλεγχοι, στο πλαίσιο των οποίων βεβαιώθηκαν 1.021 παραβάσεις σε οδηγούς (από τις οποίες 24 σε εργαζόμενους σε υπηρεσίες διανομής), καθώς και 88 παραβάσεις σε επιβάτες.
Ενδεικτικά, μεταξύ των παραβάσεων, οι 881 αφορούσαν οδηγούς δίκυκλων (από τους οποίους 21 διανομείς), 87 επιβάτες δίκυκλων και 140 οδηγούς Ε.Π.Η.Ο..
Αναλυτικά οι παραβάσεις που καταγράφηκαν στην Επικράτεια
Πιο αναλυτικά, ανά περιφέρεια, βεβαιώθηκαν οι παρακάτω παραβάσεις:
- 624 στην Αττική,
- 91 στην Κρήτη,
- 75 στη Δυτική Ελλάδα,
- 55 στην Πελοπόννησο,
- 48 στο Νότιο Αιγαίο,
- 47 στα Ιόνια Νησιά,
- 46 στη Θεσσαλία,
- 43 στη Θεσσαλονίκη,
- 19 στην Κεντρική Μακεδονία,
- 17 στο Βόρειο Αιγαίο,
- 16 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
- 14 στην Ήπειρο,
- 13 στη Στερεά Ελλάδα και
- 1 στη Δυτική Μακεδονία.
Στις 338.800 ευρώ τα πρόστιμα για κράνος
Επισημαίνεται ότι, με τη θέσπιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), η Πολιτεία δίνει σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στη μη χρήση κράνους, μέσω της αυστηροποίησης των ποινών, ως εξής:
- 350 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για 30 ημέρες για τον οδηγό δικύκλων (Οι ίδιες κυρώσεις ισχύουν και για τον οδηγό που δεν μεριμνά για την ασφάλεια του επιβάτη).
- 350 ευρώ πρόστιμο για τον επιβάτη δικύκλων.
- 30 ευρώ πρόστιμο για τον οδηγό Ε.Π.Η.Ο.
«Η εκστρατεία δεν αποσκοπεί στην επιβολή κυρώσεων», λέει η αστυνομία
Η αστυνομία στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως η εκστρατεία δεν αποσκοπεί στην επιβολή κυρώσεων, αλλά στην αλλαγή της αντίληψης των οδηγών και επιβατών σχετικά με την υποχρεωτική χρήση πιστοποιημένου κράνους, ως στοιχειώδους μέτρου προστασίας της ζωής.Παράλληλα, ξεκαθαρίζει πως θα συνεχίσει να βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους, με ισχυρή παρουσία και συνέπεια, προκειμένου να διασφαλίσει την καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής χρήσης κράνους και να εδραιωθεί μια πιο υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά.
