Μπορεί το νέο Kia EV9 να κοντράρει το «πολύ» Tesla Model X;

40.644 Επισκέψεις στο άρθρο (8/3/2024)
Μπορεί το νέο Kia EV9 να κοντράρει το «πολύ» Tesla Model X;
2 Φωτογραφίες »

- Ακριβότερο 24 χιλιάρικα είναι το Tesla Model X, που πρωτοβγήκε το 2015
- Το Kia έχει περιστρεφόμενα καθίσματα, το Tesla πίσω πόρτες που ανοίγουν όπως η θρυλική Mercedes 300 SL
- 286 άλογα περισσότερα «βγάζει» το Tesla
- Στην 3η σειρά καθισμάτων, το Tesla είναι περισσότερο κλειστοφοβικό για τους πίσω επιβάτες του, έχει 6 λιγότερους πόντους από το Kia από το κεφάλι μέχρι την οροφή

Ακριβότερο 23 χιλιάρικα είναι το Tesla Model X, που πρωτοβγήκε το 2015

Αν τα δεις στο δρόμο δεν θα τα ακούσεις (είναι ηλεκτρικά, άρα και αθόρυβα), αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΑ ΔΕΙΣ. Μιλάμε για δύο υπερ-θηριώδη SUV που έχουν μήκος πάνω από 5 μέτρα, έχοντας μεταξύ πολλών χαρακτηριστικών και το πλεονέκτημα της 6-θέσιας και 7-θέσιας διαμόρφωσης.
 
Από την μία πλευρά το Tesla Model X, ένα μοντέλο που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά το 2015 κι έκτοτε δέχεται αναβαθμίσεις λογισμικού με σκοπό να μένει όσο το δυνατόν τεχνολογικά updated. Στη «βασική» 5-θέσια διάταξή, με 4κίνηση και 670 ίππους το Tesla Model X κοστίζει 95.990 ευρώ. Τιμή εκκίνησης τα 69.000 ευρώ έχει το πισωκίνητο 7-θέσιο Kia EV9 (203 PS), ένα μοντέλο που λανσαρίστηκε μόλις το 2023. Για τις ανάγκες της άτυπης αυτής σύγκρισης επιλέγουμε την 4κίνητη έκδοση των 384 ίππων, η οποία ξεκινά από τα 73 ευρώ, ήτοι 23.000 ευρώ πιο φθηνό.

286 άλογα περισσότερα «βγάζει» το Model X

Και τα δύο ηλεκτρικά SUV έχουν μπαταρία στις 100 κιλοβατώρες, οπότε λογικό να έχουν αυτονομία (θετικά) ασυνήθιστη για ηλεκτρικό μοντέλο. Στην περίπτωση του Model X η Tesla αναφέρει θεωρητική αυτονομία 625 χιλιομέτρων, με 20άρες Cyberstream ζάντες. Επίσης, το Model X έχει 670 άλογα, δηλαδή 286 περισσότερους ίππους από το Kia. Και για να περάσουμε στο EV9, στην 4κινητη έκδοση των 384 αλόγων έχει θεωρητική αυτονομία στα 563 χιλιόμετρα.


Ηλεκτρικά «τανκ» πάνω από 5 μέτρα: Kia EV9 Vs Tesla Model X
2 Φωτογραφίες »

Ηλεκτρικά «τανκ» πάνω από 5 μέτρα: Kia EV9 Vs Tesla Model X

Το Kia έχει περιστρεφόμενα καθίσματα, το Tesla πόρτες που ανοίγουν όπως η θρυλική Mercedes 300 SL

Εκτός της πολύ μεγάλης ηλεκτρικής αυτονομίας, Kia EV9 και Tesla Model X ξεχωρίζουν και για ένα ιδιαίτερο «εσωτερικό» χαρακτηριστικό τους. Πιο συγκεκριμένα, σε προαιρετικό εξοπλισμό (από 78.900 ευρώ ως 6-θέσιο) τα καθίσματα στη δεύτερη σειρά μπορούν να περιστραφούν έως και 180 μοίρες! Για να το εξηγήσει, επιβάτες κάθονται... αντικριστά. Όσον αφορά το Tesla Model X, έχει πίσω πόρτες Falcon που θυμίζουν έντονα τη θρυλική Mercedes 300 SL. Δηλαδή, έχει πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω, λες και είναι φτερά γλάρου.

Στην 3η σειρά καθισμάτων, το Tesla είναι περισσότερο κλειστοφοβικό για τους πίσω επιβάτες του, έχει 6 λιγότερους πόντους από το Kia από το κεφάλι μέχρι την οροφή

Το Kia EV9 προσφέρεται αποκλειστικά ως 7-θέσιο (φθηνότερο) και 6-θέσιο, με το Tesla Model X να ξεκινά από «βασική» 5-θέσια διάταξη. Στο μεγάλο ηλεκτρικό SUV της Tesla, η 7-θέσια διάταξη κοστίζει έξτρα 4.400 ευρώ, ενώ η 6-θέσια 8.000 ευρώ. Το πρόβλημα με το Model X είναι πως στην προαιρετική 3η σειρά καθισμάτων οι επιβάτες νιώθουν περισσότερο κλειστοφοβικά, εξαιτίας των μικρότερων παραθύρων και του λιγοστού χώρου για το κεφάλι τους (6 εκ. λιγότερα σύμφωνα με όσα λένε οι εταιρείες).
 
Διαβάστε στην συνέχεια την αναλυτική συγκριτική δοκιμή του Kia EV9 με το Tesla Model X

Σελίδα 2Τρεις οθόνες έχει το Kia, minimal σχεδίαση με 17άρα οθόνη που δεν υποστηρίζει Apple CarPlay & Android Auto βλέπουμε στο Tesla
Σελίδα 3Πώς δουλεύουν τα καθίσματα του Kia & πώς οι πόρτες του Tesla;
Σελίδα 4Το Tesla έχει μεγαλύτερο χώρο αποσκευών αλλά είναι κλειστοφοβικό για τους πίσω πίσω επιβάτες
Σελίδα 5Πόσα χιλιόμετρα βγάζουν, τι επιδόσεις έχουν & πόσο γρήγορα φορτίζουν;
Σελίδα 6Τιμές & τεχνικά χαρακτηριστικά
Mercedes
SEAT