Τα σχολεία άνοιξαν! Παιδικό κάθισμα πήρες;

  35077 Επισκέψεις στο άρθρο

  Οι αριθμοί λένε πως τα τροχαία ατυχήματα είναι η Νο1 αιτία θανάτου για παιδιά από 1 έως 14 ετών, αλλά και μία από τις σοβαρότερες αιτίες τραυματισμού. Οι περισσότεροι τραυματισμοί, μάλιστα, είναι στο κεφάλι και τον αυχένα. Τα παιδικά καθίσματα, όταν είναι σωστά τοποθετημένα, μειώνουν κατά πολύ τις παραπάνω πιθανότητες.

  Απλό κάθισμα ή ISOFIX;


  Υπάρχουν δύο κατηγορίες παιδικών καθισμάτων με βάση το πώς δένουν στο αυτοκίνητο. Τα «παραδοσιακά» κάνουν χρήση της ζώνης ασφαλείας, ενώ τα πιο σύγχρονα δένουν στις βάσεις ISOFIX, που διαθέτουν τα περισσότερα αυτοκίνητα από το 2006 και μετά. Αυτές είναι ατσάλινες θηλιές προσαρμοσμένες σε μια μπάρα που βρίσκεται ανάμεσα στη βάση και την πλάτη του πίσω καθίσματος, ενώ είναι δεμένη πάνω στο σασί του αυτοκινήτου. Εάν το αυτοκίνητό σας δεν έχει βάσεις ISOFIX, θα πάτε στα «απλά» καθισματάκια.

  Ανάλογα με την κατηγορία του παιδικού καθίσματος, η διαφορά στην τιμή ενός ίδιου μοντέλου με ή χωρίς ISOFIX μπορεί να ποικίλλει από τα 100 έως και τα 200+ ευρώ. Γιατί, όμως, αξίζει να πληρώσετε τα επιπλέον χρήματα; Οι λόγοι είναι απλοί και έχουν να κάνουν με τον χρόνο και την ασφάλεια. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Τα ISOFIX μπαίνουν-βγαίνουν με δύο «κλικ», κάτι που είναι πολύ εύχρηστο για όσους δεν έχουν το κάθισμα μόνιμα τοποθετημένο σε ένα αμάξι (π.χ. οικογένειες με 2 αυτοκίνητα). Κερδίζεις χρόνο, λοιπόν, καθώς δεν χρειάζεται να δένεις το κάθισμα μόνο με ιμάντες, ακολουθώντας συχνά περίπλοκες οδηγίες.
  2. Είναι θέμα ασφάλειας. Έρευνες δείχνουν πως το 80% των παιδικών καθισμάτων που δένουν με τη ζώνη ασφάλειας, έχουν τοποθετηθεί με λανθασμένο τρόπο. Επιπλέον, ακόμα και σωστά να έχεις δέσει το κάθισμα, άλλο πράγμα είναι να το κρατάει ακινητοποιημένο ένας ιμάντας και άλλο είναι να βρίσκεται κουμπωμένο στο σασί του αυτοκινήτου. Τα ISOFIX είναι πιο σταθερά και ασφαλή.
  Το παιδικό κάθισμα πρέπει να κοιτάει πάντα πίσω!!

  Ο νωτιαίος μυελός των μωρών και των νηπίων δεν αντέχει να τεντωθεί πολύ πριν τραυματιστεί σοβαρά ή σπάσει τελείως, καταλήγοντας σε κινητικά προβλήματα, παράλυση ή και θάνατο. Ενώ στους ενήλικες αυτή μπορεί να τεντωθεί μέχρι και έως 5 εκατοστά (φανταστείτε μια εμπρόσθια σύγκρουση), στα παιδιά είναι μόλις 0,6 εκατοστά! Τα καθισματάκια που κοιτάνε πίσω εξασφαλίζουν ότι το κεφάλι, ο αυχένας και η σπονδυλική στήλη του παιδιού σας παραμένουν όσο γίνεται ευθυγραμμισμένα και, άρα, αποτρέπουν τα επικίνδυνα τεντώματα της σπονδυλικής στήλης. Το πότε είναι έτοιμο το νήπιο σας να κάτσει με ασφάλεια κοιτώντας μπροστά, διαφέρει από νήπιο σε νήπιο. Σαν μπούσουλα όμως, μπορείτε να έχετε ότι οι έρευνες λένε πως μόνο το 50% των 3 χρονών είναι ασφαλή να ταξιδέψουν κοιτώντας μπροστά, όλα τα υπόλοιπα χρειάζονται και άλλο χρόνο!

  Αγορά μέσω internet
   

  Οι νέοι γονείς ίσως να είστε εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και τις αγορές μέσω του διαδικτύου. Κατά την έρευνά σας λοιπόν, θα διαπιστώσετε ότι στο internet θα βρείτε χαμηλότερες τιμές, τόσο σε ελληνικά site, όσο και σε ευρωπαϊκά (κυρίως ιταλικά και γερμανικά). Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξετε τα μεταφορικά, αφού με αυτά η διαφορά τιμής σε σχέση με την Ελλάδα ίσως να μην είναι μεγάλη, τους χρόνους παράδοσης. και τον παράγοντα after sales.

  Αγοράστε μαζί με το παιδί!
   

  Η αγορά ενός παιδικού καθίσματος δεν μπορεί να είναι της λογικής πάω σε ένα πολυκατάστημα, κοιτάω τα ράφια, βλέπω ένα που να μου αρέσει σε χρώματα - σχέδιο και το αγοράζω. Αυτό είναι λάθος!   Αφού λοιπόν έχεις καταλήξει στο ποια κατηγορία παιδικού καθίσματος είναι κατάλληλη για το παιδί σου, ότι θα είναι ISOFIX (εφόσον διαθέτει το αυτοκίνητό σου) και τρίτον έχεις βρει την πορτοκαλί ετικέτα, το επόμενο βήμα είναι να δοκιμάσεις επιτόπου το παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητό σου μαζί με το μωρό σου. Με αυτό τον τρόπο μόνο θα βεβαιωθείς ότι το κάθισμα στερεώνεται σωστά – γερά και ότι το παιδί αισθάνεται άνετα σε αυτό. Αν το κάθισμα στερεώνει καλά, αλλά ενοχλεί κάπου το παιδί, τότε είναι άχρηστο
   
   

  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ