Καθαρό A/C και τον χειμώνα

  34321 Επισκέψεις στο άρθρο

  Η συντήρηση του κλιματισμού είναι πολύ σημαντική, αφού πρόκειται για ένα ζήτημα υγείας και ασφάλειας. Έχοντας ένα μη συντηρημένο A/C κινδυνεύεις από μύκητες, ενώ μπορεί να προκληθούν ζημιές στο αυτοκίνητο σου. Από την άλλη συντηρώντας το θα  κερδίσεις καλύτερη απόδοση, μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου, καθώς και θα απογίνεις περιττά έξοδα σε περίπτωση βλάβης.
  Αντιμετώπισε του μύκητες και απέφυγε τα κρυολογήματα

  Σου έχει τύχει ποτέ να λειτουργεί το κλιματιστικό του αυτοκινήτου και να σου έρχεται μία άσχημη μυρωδιά από τους αεραγωγούς;. Αυτό οφείλεται κυρίως σε μύκητες που έχουν δημιουργηθεί, οι οποίοι παρατηρούνται συχνότερα σε οχήματα που χρησιμοποιούν καπνιστές. Αυτό λύνεται πολύ εύκολα, αρκεί να απενεργοποιήσεις το σύστημα του κλιματισμού, αφήνοντας σε λειτουργία τον ανεμιστήρα στη μεγαλύτερη ταχύτητα για λίγα λεπτά, ώστε να εξατμιστεί η παραμένουσα υγρασία. Παράλληλα αν δεν θες να μπλέξεις με αυτήν την τεχνική μπορείς να βρεις στο εμπόριο ειδικά χημικά σε μορφή αφρού ή σπρέι, με τα οποία θα ψεκάσεις  στο εσωτερικό των αεραγωγών μία μεγάλη ποσότητα, η οποία καταστρέφει τους μύκητες. Μόλις τελειώσεις με την παραπάνω διαδικασία, καλό είναι να αντικαταστήσεις το φίλτρο καμπίνας, ώστε να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.
   
  Τέλος μην ξεχάσεις να ρυθμίσεις ξανά το κλιματισμό, για να αποφύγεις κάθε πιθανό κρυολόγημα. Ο αέρας των αεραγωγών του ταμπλό δε θα πρέπει να "χτυπά" πάνω στα σώματα των επιβατών, διότι η πιθανότητα σοβαρού κρυολογήματος είναι πολύ πιθανή. ¶ρα φρόντισε η λειτουργία του να  γίνεται ομαλά, ώστε να μη γίνει απότομα η αλλαγή θερμοκρασίας στην καμπίνα, κάτι που αν συμβεί, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

  Η μη αντικατάσταση του φίλτρου καμπίνας μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και κούραση την ώρα που οδηγείς

  Είναι πολύ σημαντικό αν τακτά χρονικά διαστήματα να αντικαθιστάς το φίλτρο καμπίνας, το οποίο έχει ως βασικό στόχο έχουν να απαγορεύει την εισχώρηση γύρης, σκόνης και άλλων ουσιών μέσα στην καμπίνα του οχήματος. Μπορείς να βρεις φίλτρα καμπίνας ενεργού άνθρακα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν από τις πλέον καταστροφικές ουσίες, όπως επικίνδυνα αέρια (κάδμιο, βανάδιο, μόλυβδο, βενζίνη), καθώς και άσχημες οσμές καυσαερίων. Το κόστος των φίλτρων αυτής της κατηγορίας είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με τα απλά, αλλά η λειτουργία τους είναι αρκετά αποτελεσματική, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα συνηθισμένα φίλτρα καμπίνας δεν έχουν την απαραίτητη απόδοση στην κατακράτηση των ουσιών. Η αντικατάστασή τους θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με το τι ορίζει ο κατασκευαστής, εκτός και αν παρατηρηθούν κάποιες δυσάρεστες οσμές, οπότε μπορεί να γίνει και νωρίτερα. Σε περίπτωση που το φίλτρο δεν αντικατασταθεί την περίοδο που πρέπει, μπορεί να δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα το θάμπωμα του παρμπρίζ και των υπόλοιπων κρυστάλλων, δυσφορία και κούραση των επιβατών, λόγω μη φρέσκου αέρα, άσχημη μυρωδιά αλλά και δυσλειτουργία του κλιματιστικού. Η δυσλειτουργία αυτή οφείλεται στο ότι ο αέρας δυσκολεύεται να περάσει μέσα από το μπλοκαρισμένο από τους ρύπους φίλτρο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται το σύστημα με τη λειτουργία του, προκαλώντας του κάποια βλάβη, ενώ επίσης θα αυξηθεί παράλληλα και η κατανάλωση του κινητήρα. Εκτός της αλλαγής φίλτρου καμπίνας και του καθαρισμού στο εσωτερικό των αεραγωγών θα πρέπει να ελέγχουμε και το ψυκτικό μέσον (φρέον), το οποίο είναι υπεύθυνο για την ψύξη του αέρα
    
  Αν αμελήσεις την συντήρηση του κλιματιστικού θα προκληθούν σοβαρές βλάβες στο αυτοκίνητο σου

  Σε περίπτωση που η απόδοση του κλιματισμού είναι μειωμένη, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιο συνεργείο αυτοκινήτων, ώστε να αναλάβει την παραπάνω συντήρηση. Σε περίπτωση που κινούμαστε με το αυτοκίνητο με ενεργοποιημένο τον κλιματισμό και παρατηρήσουμε ποσότητα καπνού να εξέρχεται από το χώρο της μηχανής, θα πρέπει άμεσα να απενεργοποιήσουμε το air condition. Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται όταν κάποιος σωλήνας του συστήματος έχει κοπεί, με αποτέλεσμα να χάνετε το ψυκτικό μέσον -μαζί με το λιπαντικό που διαθέτει- στο περιβάλλον. Αν δεν απενεργοποιήσουμε το σύστημα, ο κομπρέσσορας του κλιματισμού δε θα λιπαίνεται, με αποτέλεσμα να προκληθεί σε αυτόν ανεπανόρθωτη βλάβη.


   
   

  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ