Φάρμακα και οδήγηση

    Φάρμακα και οδήγηση

    15057 Επισκέψεις στο άρθρο

    Διαβάστε ποια είναι τα φάρμακα που επηρεάζουν την οδηγική σας ικανότητα, ποιες ουσίες καθιστούν απαγορευτική την οδήγηση, αλλά και σημαντικές συμβουλές για το πώς θα οδηγείτε με ασφάλεια όταν λαμβάνετε κάποια θεραπεία.

    Η Γερμανική λέσχη αυτοκινήτου (ADAC) σε μελέτη με την Ιατροδικαστική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου, υποστηρίζει ότι το 25% των ατυχημάτων προέρχονται από παρενέργειες λόγω των φαρμάκων ή από το συνδυασμό τους με άλλες ουσίες. Μάλιστα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ατυχήματα με αιτία τα φάρμακα, είναι περίπου όσα και τα ατυχήματα, λόγω της επήρειας από λήψη αλκοολούχων ποτών. Σε μεγάλο ποσοστό η χρήση φαρμάκων προκαλεί παρενέργειες τις οποίες συνήθως παραβλέπουμε, ενώ έχουν άμεση επίδραση στην οδηγική μας ικανότητα. Ως επί το πλείστον οι παρενέργειες αυτές αλλάζουν την κατάσταση του οδηγού προκαλώντας υπνηλία, μείωση της αντίληψης, ιλίγγους κ.λπ. Παρακάτω θα αναφερθούμε στις δημοφιλέστερες κατηγορίες φαρμάκων που επηρεάζουν άμεσα την οδηγική μας ικανότητα.. 

    Διαφορετικός χρόνος επίδρασης για κάθε άνθρωπο

    Κάτι που συχνά ξεφεύγει της προσοχής μας είναι ο χρόνος που τα φάρμακα εξακολουθούν να επιδρούν στον οργανισμό μας μετά την λήψη τους. Αυτός ο χρόνος ποικίλει από αρκετές ώρες έως αρκετές ημέρες. Φυσικά η επίδραση των φαρμάκων δεν είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους.

    Οι παράγοντες που καθορίζουν την επίδραση των φαρμάκων στην ικανότητα οδήγησης, είναι η ηλικία, το φύλο, η σωματική διάπλαση, το βάρος, πιθανές παθήσεις υποβόσκουσες ή μη, η δοσολογία και τέλος η ταυτόχρονη λήψη άλλων φαρμάκων. 

    Προσοχή σε αλκοόλ και καφεΐνη:
    Η αιθυλική αλκοόλη (το αλκοόλ) μπορεί να μην είναι φάρμακο, ωστόσο όταν συνδυάζεται με φαρμακευτικές ουσίες (αλλά και μόνο του), είναι δυνατό να υπάρξουν ολέθριες επιδράσεις. Παράλληλα σε αρκετές περιπτώσεις και η καφεΐνη σε συνδυασμό με διάφορες φαρμακευτικές ουσίες μπορεί να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τον οργανισμό.

    Ρωτάμε πάντα τον γιατρό

    Σε κάθε χορήγηση φαρμάκου ο ασθενής πρέπει να ρωτά τον γιατρό εάν αυτό επηρεάζει την ικανότητα οδήγησης. Σε κάθε έναρξη φαρμακευτικής θεραπείας ή σε κάθε αλλαγή φαρμάκου θα πρέπει να μην οδηγεί κανείς για 2-3 ημέρες, μέχρι να διαπιστωθεί η αντίδραση του φαρμάκου στον συγκεκριμένο οργανισμό.
    Αυτό ισχύει για όλα τα φάρμακα ανεξάρτητα επίδρασης στην ικανότητα οδήγησης ή όχι. Υπάρχουν αρκετά φάρμακα, στων οποίων τις οδηγίες χρήσης δεν αναφέρεται η πιθανότητα μείωσης της οδηγικής ικανότητας, με τη φράση «μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα οδήγησης», και όμως εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ικανότητα οδήγησης. Για αυτό είναι σημαντικό να ρωτάται πάντα ο γιατρός.

    Τα απαγορευμένα!
     

    Ηρεμιστικά- υπνωτικά:
    Τα χάπια αυτής της κατηγορίας έχουν σαν βάση τη βενζοδιαζεπίνη και η επίδρασή τους διαρκεί περισσότερο από ένα οκτάωρο. Τα συμπτώματα έχουν να κάνουν με τον περιορισμό των ικανοτήτων αντίδρασης, προσήλωσης και παρατηρητικότητας, ενώ κάποιες φορές δημιουργούν ευφορία κάνοντας τον οδηγό να υπερεκτιμήσει τις οδηγικές του ικανότητες. Επίσης ορισμένα βαρβιτουρικά "ρίχνουν" την πίεση του αίματος με αποτέλεσμα να προκαλούν ιλίγγους και ζαλάδες.

    Ψυχοφάρμακα:
    Η περίπτωση των ψυχοφαρμάκων είναι περίπλοκη, καθώς καλό είναι όσοι τα χρησιμοποιούν να μην οδηγούν. Ιδιαίτερα ο συνδυασμός τους με αλκοόλ αυξάνει τους ιλίγγους, τη ζάλη, την υπνηλία και τις ταχυκαρδίες. Παράλληλα επιβαρύνουν το κυκλοφορικό και μειώνουν την όραση.

    Αντισταμινικά:
    Τα αντιαλλεργικά φάρμακα χρησιμοποιούνται από μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από διάφορες μορφές αλλεργίας.
    Οι παρενέργειες που παρουσιάζουν έχουν να κάνουν με αισθήματα κόπωσης και ψυχικής κατάπτωσης ειδικά στην αρχή της θεραπείας. Παράλληλα επειδή επιφέρουν υπνηλία και μείωση αντανακλαστικών, υπάρχει κίνδυνος μειωμένης ικανότητας αντίδρασης στους οδηγούς.

    Οφθαλμολογικά:
    Απαγορεύεται η οδήγηση μετά από την τοπική χορήγηση οφθαλμολογικών φαρμάκων, τα οποία ελαττώνουν την οπτική οξύτητα και την ικανότητα προσαρμογής των οφθαλμών.

    Τα επικίνδυνα

    Τα αποσυμφορητικά χάπια ή σπρέι όταν χρησιμοποιούνται για μακρές περιόδους προκαλούν μείωση των αντανακλαστικών και υπνηλία.

    Αγχολυτικά:
    Το αντίδοτο στο στρες είναι τα αγχολυτικά χάπια που είναι ευρέως διαδεδομένα τα τελευταία χρόνια. Η χρήση τους επιφέρει μείωση προσοχής, της δυνατότητας συγκέντρωσης και της ταχύτητας αντίδρασης του οδηγού. Βέβαια σε άτομα με κυκλοφορικό πρόβλημα μειώνει τις σωματικές επιδράσεις του στρες καθιστώντας τους πιο προσεκτικούς οδηγούς.

    Συνάχι:
    Κυρίως τα χάπια έχουν θεαματικά αποτελέσματα, χάρη στο συνδυασμό αντισταμινικών και ψευδοεφεδρίνης. Πρόκειται για μια εξέλιξη από τα παλιά αντισταμινικά, με λιγότερες κατά το δυνατόν παρενέργειες. Όλα αυτά τα φάρμακα όμως έχουν κατασταλτική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα τη μείωση της ικανότητας αντίδρασης κατά την οδήγηση.

    Αναλγητικά:
    Η χρήση των αναλγητικών συνιστάται στους πονοκεφάλους και στην ανακούφιση από μικροπόνους. Ο συνδυασμός τους όμως με καφεΐνη μπορεί να δημιουργήσει ευεξία στον οδηγό με αποτέλεσμα την υπερεκτίμηση των οδηγικών ικανοτήτων του. Τα πιο βαριά αναλγητικά μπορούν να προκαλέσουν ζαλάδες και απώλεια επαφής με την πραγματικότητα.

    Αντιβηχικά:
    Ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες η χρήση τους είναι συχνή από όλους μας. Όμως τα διάφορα σιρόπια καθώς και τα αντιπυρετικά παρασκευάσματα περιέχουν κωδεϊνη, ουσία που προκαλεί κόπωση και αίσθημα εξάντλησης. Προς αποφυγή αυτών των συνεπειών πρέπει να ακολουθούμε πιστά τις συμβουλές του γιατρού

    Αντιεπιληπτικά:
    Τα αντιεπιληπτικά σκευάσματα προκαλούν μείωση της αντίληψης και της συγκέντρωσης, καταστολή και υπνηλία και σε αρκετές περιπτώσεις ζάλη.

    Σελίδα 1Προετοιμασία αυτοκινήτου & οδηγού πριν και από το Πασχαλινό ταξίδι
    Σελίδα 2Οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο
    Σελίδα 3Πρέπει να προσπεράσεις; Ξέρεις πως να το κάνεις σωστά;
    Σελίδα 4Πρόσεχε τις νταλίκες!
    Σελίδα 5Φθαρμένα ελαστικά - Οι Κίνδυνοι
    Σελίδα 6Κλατάρισμα ελαστικού & φρενάρισμα
    Σελίδα 7Οδήγηση & εγκυμοσύνη: Οι βασικοί κανόνες!
    Σελίδα 8Τα Dos and Donts των παιδικών καθισμάτων
    Σελίδα 9Φάρμακα και οδήγηση
    Σελίδα 10Κούραση και οδήγηση (όχι νυσταγμένος)
    Σελίδα 11Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί
    Σελίδα 12Διψασμένος οδηγάς σαν …μεθυσμένος
    Σελίδα 13Οδήγηση στη βροχή
    Σελίδα 14Οδήγηση και αέρας
    Σελίδα 15Φρένο ή συμπλέκτης – Αποτελεσματικό φρενάρισμα
    Σελίδα 16Με λάθος ρύθμιση στα φώτα
    Σελίδα 17Πρώτες βοήθειες στον δρόμο
    Σελίδα 18Τραυματισμός ζώου στο δρόμο
    Σελίδα 19Τα απαραίτητα στο αυτοκίνητο
    ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ

    προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΛΑΣΤΙΚΑ

    προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ

    • DAMSEL– MASTER OIL (ΚΙΟΛΕΜΕΝΗ Γ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ)

      DAMSEL– MASTER OIL (ΚΙΟΛΕΜΕΝΗ Γ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ)

      DAMSEL και MASTER OIL είναι 2 επώνυμα Brands λιπαντικών οχημάτων με ευρεία γκάμα για επιβατικά και ελαφρά φορτηγά, βαρέα οχήματα, μηχανήματα έργου και καΐκια. Αποτελούν δημιούργημα της ελληνικής επιχείρησης ΚΙΟΛΕΜΕΝΗ Γ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ και διανέμονται παγκοσμίως. Διαθέτουν τις αδειοδοτήσεις API και ACEA.
       2321065210 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
    • FLOR OIL

      FLOR OIL

      FLOR OILΜεγάλη γκάμα λιπαντικών και ορυκτών προϊόντων, καλύπτουν όλες τις ανάγκες! Προτεραιότητα η προσφορά λιπαντικών εξαιρετικής ποιότητας που προστατεύουν κάθε μηχάνημα. 53 χρόνια συνεχούς έρευνας και επαναλαμβανόμενων ελέγχων σε κάθε προϊόν.
       2310684070 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
    • ΤΟΨΗΣ Α.Ε.

      ΤΟΨΗΣ Α.Ε.

      TOPSYSTEM Services – ΤΟΨΗΣ Α.Ε.: Εμπορεία δεκάδων προϊόντων λιπαντικών για κάθε τύπο μηχανήματος. Διακινούνται προϊόντα  WEG lubricants, λιπαντικά RHEINOL της Γερμανικής εταιρείας SWD RHEINOL.

       2382021195 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
    • DYNAMIC KOTE

      DYNAMIC KOTE

      Η εταιρία Dynamic Kote ιδρύθηκε το 2012, με έδρα την Αθήνα και εξειδικεύεται στην παραγωγή και διάθεση λιπαντικών για οχήματα και μηχανήματα για τους κλάδους της βιομηχανίας και της ναυτιλίας.
       2130339110 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
    • ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΣ (LUKOIL-ALESSO)

      ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΣ (LUKOIL-ALESSO)

      Τα λιπαντικά Lukoil είναι από τα λίγα λιπαντικά που διαθέτουν εγκεκριμένες πιστοποιήσεις των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών. Είναι λιπαντικά πρωτογενή με την πρώτη ύλη τους να προέρχεται από τη Ρωσία.
       2109569972 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
    • TRADE WIND

      TRADE WIND

      Η Trade Wind, κοντά σας από το 1976, δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο λιπαντικών και χημικών με σκοπό την απόλυτη προστασία, επισκευή και συντήρηση του κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Το ηλεκτρονικό της κατάστημα καλύπτει πελάτες σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό
       2104111569 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
    • ΛΑΔΑΔΙΚΟ

      ΛΑΔΑΔΙΚΟ

      Στο κατάστημά τους μπορείτε να βρείτε όλα τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, μπαταρίες αυτοκινήτων, λιπαντικά αυτοκινήτων και αξεσουάρ αυτοκινήτων στις καλύτερες τιμές της αγοράς! Με ένα κλικ στο e-shop τους, ή με μια επίσκεψη στο κατάστημα τους στα Ανω Πατήσια.
       2111136100 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
    • ΜΟΥΣΑΚΙΑΝ

      ΜΟΥΣΑΚΙΑΝ

      Λιπαντικά Meganol!  Γνωστά για την εξαιρετική τους ποιότητα και την εκπληκτική απόδοση. Παρασκευάζονται με το πιστοποιημένο σύστημα ποιότητας DQS ISO 9001:2015. Υπερπληρούν τις προδιαγραφές των κατασκευαστών.
       2641400805 - 31370 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
    • ΚΟΛΟΒΕΝΤΖΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

      ΚΟΛΟΒΕΝΤΖΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

      Η εταιρέια του κου. Κολοβέντσου Αθανάσιου μετρά σχεδόν 70 χρόνια εμπειρίας στην εμπορεία ανταλλακτικών αυτοκινήτου. Στο κατάστημα του στην Ελευσίνα θα βρείτε λάδια, λιπαντικά, πρόσθετα βενζίνης και υγρά ψυγείου αυτοκινήτων & φορτηγών Yacco αλλά και διάφορα εξαρτήματα. 
       2105547828 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
    • ΓΛΥΚΑΣ ΙΚΕ

      ΓΛΥΚΑΣ ΙΚΕ

      Στα καταστήματα της ΓΛΥΚΑΣ ΙΚΕ θα βρείτε μια τεράστια γκάμα ανταλλακτικών για όλα τα αυτοκίνητα. Η γκάμα της αποτελείται από καινούρια ανταλλακτικά, γνήσια και ιμιτασιόν Α ποιότητας και αξεσουάρ για όλες τις μάρκες αυτοκινήτων και κάθε είδους όλων των μοντέλων που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά.
       2105440055 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
    Eλαστικά αυτοκινήτου , Τιμές ελαστικών, Δόσεις , Premium Eλαστικά, Quality Ελαστικά, Discount Ελαστικά, Εμπορίες ελαστικών Αττικής, Bridgestone, Pirelli, Michelin, Hankook, Continental, Goodyear, Dunlop, Toyo, Yokohama, Cooper, General, Tire, Vredestein, Fulda, Falken, BFGoodrich, Lassa, Tristar, Insa, Turbo, Rotalla, Torque, Nankang, Imperial, Maxxis, Achilles, Aeolus, Alliance, Annaite, Antares, Aoteli, Aplus, Apollo, Aptany, Arivo, Atlas, Atturo, Austone, Autogreen, Autogrip, Avon, Barkley, Barum, Berlin , Tires, BFGoodrich, BKT, Blacklion, Blackstar, Bridgestone, Camac, Ceat, Centara, Chengshan, Coker, Comforser, Compasal, Compass, Continental, Cooper, CST, Dayton, Debica, Deli, Tire, Delinte, Diamond, Back, Diplomat, Double, Coin, Doublestar, Dunlop, Duraturn, Duro, EP, tyres, ESA, Tecar, Eurotyre, Event, Evergreen, Falken, Federal, Fedima, Firemax, Firestone, Fortuna, Fortune, Fulda, Fullrun, General, Tire, Gislaved, Giti, Goalstar, Goform, Goodride, Goodyear, Gremax, Grenlander, Gripmax, GT-Radial, Habilead, Haida, Hankook, Headway, Heidenau, Hifly, Hilo, Horizon, Imperial, Infinity, Insa, Turbo, Interstate, Journey, Tyre, Joyroad, Kama, Kapsen, Kelly, Kenda, Khefren, Kinforest, King, Meiler, Kings, Tire, Kingstar, Kleber, Kormoran, Kumho, Landsail, Lanvigator, Lassa, Laufenn, Leao, Lexani, Linglong, Mabor, Marshal, Mastersteel, Matador, Maxtrek, Maxxis, Mazzini, Meteor, Michelin, Milestone, Minerva, Mirage, Momo, Nankang, Neolin, Nexen, Nitto, Nokian, Nordexx, Nortenha, Novex, Onyx, Orium, Ovation, Pace, Paxaro, Petlas, Pirelli, Pneumant, Powertrac, Premiorri, Presa, Prestivo, Radar, Retro, Riken, Roadcruza, Roadhog, Roadmarch, Roadstone, Rockstone, Rosava, Rotalla, Routeway, Rovelo, Royalblack, Saetta, Sailun, Sava, Sebring, Security, Seiberling, Semperit, Silverstone, Sonar, Speedways, Sportiva, Star, Performer, Starco, Starfire, Starmaxx, Sumitomo, Sunfull, Sunitrac, Sunny, Sunwide, Superia, Syron, T-Tyre, Taurus, Tecnica, Three-A, Tigar, Toledo, Tomket, Torque, Tourador, Toyo, Tracmax, Trazano, TRI-ACE, Triangle, Tristar, Tyfoon, Unigrip, Uniroyal, VEE-Rubber, Viatti, Viking, Vitour, Voyager, Vredestein, Wanda, Wanli, Westlake, Windforce, Winrun, Yokohama, Zeetex, Zeta, Αναρτήσεις, Ζυγοστάθμιση, Ευθυγράμμιση, Ζάντες, Θερινά ελαστικά, All season ελαστικά, Suv ελαστικά, 4Χ4 ελαστικά, Runflat ελαστικά, Χειμερινά ελαστικά, 4 εποχών ελαστικά,195/50/15, 225/45/17, 195/55/16, 205/55/16.