Φρένο ή συμπλέκτης – Αποτελεσματικό φρενάρισμα

    Φρένο ή συμπλέκτης – Αποτελεσματικό φρενάρισμα

    15122 Επισκέψεις στο άρθρο

    Για πολλούς ένα από τα πιο εύκολα ερωτήματα, για άλλους αδιάφορο και για κάποιους το λάθος που κάνουν καθημερινά! Πραγματικά, ξέρεις όμως πως να κόβεις ταχύτητα; Πρώτα φρένο και μετά συμπλέκτη ή το αντίστροφο;

    Μπορεί σήμερα η αυτοκίνηση να έχει στη φαρέτρα της δεκάδες εξελιγμένες τεχνολογίες ασφάλειας ωστόσο, διαπιστώνουμε πως υπάρχουν ακόμα κάποιες καθημερινές λάθος συνήθειες από μερίδα οδηγών που μπορεί να φαίνονται ανούσιες, αλλά σε μια δύσκολη στιγμή μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Μια εξ αυτών, το φρενάρισμα ή αλλιώς η ελάττωση της ταχύτητας του αυτοκινήτου.

    Αν σας ρωτήσει κάποιος «Πως κόβεις ταχύτητα; Πατάς πρώτα φρένο και μετά συμπλέκτη ή πρώτα συμπλέκτη και μετά φρένο» τι απάντηση θα του δώσετε, αλήθεια;

    Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως, εφόσον μιλάμε για φρενάρισμα, η λέξη το λέει και μόνη της και το φρένο είναι το μόνο πεντάλ που θα καταφέρει να επιβραδύνει επιτυχώς το αυτοκίνητο. Αναφερόμαστε πάντα σε κανονικές συνθήκες, χωρίς να συντρέχει κάποια έκτακτη ανάγκη, κατά την οποία ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιήσει το αριστερό πόδι στο πεντάλ του συμπλέκτη για να κατεβάσει ταχύτητα, ώστε να επωφεληθεί της μεγαλύτερης επιβράδυνσης από τον κινητήρα, παράλληλα με το φρένο από το δεξί πόδι.

    Ο άτυπος κανόνας, λοιπόν, λέει πως, όταν θέλουμε υπό φυσιολογικές συνθήκες να «κόψουμε» ταχύτητα χρησιμοποιούμε πρώτα το πεντάλ του φρένου και ΟΧΙ πρώτα το πεντάλ του συμπλέκτη. Έχοντας επιλεγμένη κάποια σχέση στο κιβώτιο (όταν έχεις ταχύτητα «μέσα» κοινώς) ο κινητήρας επιβραδύνει το όχημα όταν τραβήξουμε το πόδι από το γκάζι, βάσει θεμελιωδών κανόνων της φυσικής.

    Με το να πατήσει κάποιος πρώτα τον συμπλέκτη χάνει αυτό το πλεονέκτημα (ας το βαφτίσουμε «bonus επιβράδυνσης»), αφού το αυτοκίνητο βρίσκεται πλέον σε κατάσταση ελεύθερης κύλισης, ως εκ τούτου τα φρένα επιφορτίζονται με όλη τη δουλειά της μείωσης ταχύτητας. Μάλιστα, αν οι στροφές ανά λεπτό παραμείνουν πάνω από τις 1.500 και οι συνθήκες επιτρέπουν να συνεχίσετε την πορεία σας, δεν χρειάζεται καν να πατήσετε συμπλέκτη.

    Χρήσιμα tips για μείωση ταχύτητας με απλά βήματα:

    1. Πρώτα πιέζετε το πεντάλ του φρένου ανάλογα με τις συνθήκες και το πόσο θέλετε να μειώσετε ταχύτητα
    2. Αν οι στροφές ανά λεπτό (σχετική ένδειξη στροφόμετρου στον πίνακα οργάνων) πέσουν κάτω από τις 1.500 τότε πατάτε το πεντάλ του συμπλέκτη για να επιλέξετε νεκρά (αν οδεύετε προς ακινητοποίηση) ή κάποια άλλη σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων. Για τα αυτοκίνητα που δεν έχουν στροφόμετρο, οι οδηγοί χρειάζεται να ακούσουν το μοτέρ και να πατήσουν συμπλέκτη έγκαιρα, εναλλακτικά θα νιώσουν το αυτοκίνητο να «κλωτσάει».
    3. ΔΕΝ πατάτε συμπλέκτη πριν το φρένο. Χάνετε το «bonus επιβράδυνσης» που παρέχει το μοτέρ.
    4. Φροντίζετε να διατηρείτε πάντα τις αποστάσεις ασφαλείας στο δρόμο, ώστε να έχετε τον χρόνο και τον χώρο για να αντιδράσετε σε μία έκτακτη κατάσταση.
    Ξέρετε ότι σε ανάρτηση αμερικανικής σελίδας του Facebook με περισσότερους από 530.000 ακόλοθους, για το αν πατάς πρώτα φρένο και μετά συμπλέκτη ή το αντίστροφο, υπήρξαν χιλιάδες απαντήσεις που έλεγαν πρώτα συμπλέκτη και μετά φρένο;

    Σελίδα 1Προετοιμασία αυτοκινήτου & οδηγού πριν και από το Πασχαλινό ταξίδι
    Σελίδα 2Οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο
    Σελίδα 3Πρέπει να προσπεράσεις; Ξέρεις πως να το κάνεις σωστά;
    Σελίδα 4Πρόσεχε τις νταλίκες!
    Σελίδα 5Φθαρμένα ελαστικά - Οι Κίνδυνοι
    Σελίδα 6Κλατάρισμα ελαστικού & φρενάρισμα
    Σελίδα 7Οδήγηση & εγκυμοσύνη: Οι βασικοί κανόνες!
    Σελίδα 8Τα Dos and Donts των παιδικών καθισμάτων
    Σελίδα 9Φάρμακα και οδήγηση
    Σελίδα 10Κούραση και οδήγηση (όχι νυσταγμένος)
    Σελίδα 11Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί
    Σελίδα 12Διψασμένος οδηγάς σαν …μεθυσμένος
    Σελίδα 13Οδήγηση στη βροχή
    Σελίδα 14Οδήγηση και αέρας
    Σελίδα 15Φρένο ή συμπλέκτης – Αποτελεσματικό φρενάρισμα
    Σελίδα 16Με λάθος ρύθμιση στα φώτα
    Σελίδα 17Πρώτες βοήθειες στον δρόμο
    Σελίδα 18Τραυματισμός ζώου στο δρόμο
    Σελίδα 19Τα απαραίτητα στο αυτοκίνητο
    ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ

    προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΛΑΣΤΙΚΑ

    προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ

    • DAMSEL– MASTER OIL (ΚΙΟΛΕΜΕΝΗ Γ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ)

      DAMSEL– MASTER OIL (ΚΙΟΛΕΜΕΝΗ Γ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ)

      DAMSEL και MASTER OIL είναι 2 επώνυμα Brands λιπαντικών οχημάτων με ευρεία γκάμα για επιβατικά και ελαφρά φορτηγά, βαρέα οχήματα, μηχανήματα έργου και καΐκια. Αποτελούν δημιούργημα της ελληνικής επιχείρησης ΚΙΟΛΕΜΕΝΗ Γ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ και διανέμονται παγκοσμίως. Διαθέτουν τις αδειοδοτήσεις API και ACEA.
       2321065210 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
    • FLOR OIL

      FLOR OIL

      FLOR OILΜεγάλη γκάμα λιπαντικών και ορυκτών προϊόντων, καλύπτουν όλες τις ανάγκες! Προτεραιότητα η προσφορά λιπαντικών εξαιρετικής ποιότητας που προστατεύουν κάθε μηχάνημα. 53 χρόνια συνεχούς έρευνας και επαναλαμβανόμενων ελέγχων σε κάθε προϊόν.
       2310684070 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
    • ΤΟΨΗΣ Α.Ε.

      ΤΟΨΗΣ Α.Ε.

      TOPSYSTEM Services – ΤΟΨΗΣ Α.Ε.: Εμπορεία δεκάδων προϊόντων λιπαντικών για κάθε τύπο μηχανήματος. Διακινούνται προϊόντα  WEG lubricants, λιπαντικά RHEINOL της Γερμανικής εταιρείας SWD RHEINOL.

       2382021195 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
    • DYNAMIC KOTE

      DYNAMIC KOTE

      Η εταιρία Dynamic Kote ιδρύθηκε το 2012, με έδρα την Αθήνα και εξειδικεύεται στην παραγωγή και διάθεση λιπαντικών για οχήματα και μηχανήματα για τους κλάδους της βιομηχανίας και της ναυτιλίας.
       2130339110 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
    • ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΣ (LUKOIL-ALESSO)

      ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΣ (LUKOIL-ALESSO)

      Τα λιπαντικά Lukoil είναι από τα λίγα λιπαντικά που διαθέτουν εγκεκριμένες πιστοποιήσεις των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών. Είναι λιπαντικά πρωτογενή με την πρώτη ύλη τους να προέρχεται από τη Ρωσία.
       2109569972 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
    • TRADE WIND

      TRADE WIND

      Η Trade Wind, κοντά σας από το 1976, δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο λιπαντικών και χημικών με σκοπό την απόλυτη προστασία, επισκευή και συντήρηση του κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Το ηλεκτρονικό της κατάστημα καλύπτει πελάτες σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό
       2104111569 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
    • ΛΑΔΑΔΙΚΟ

      ΛΑΔΑΔΙΚΟ

      Στο κατάστημά τους μπορείτε να βρείτε όλα τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, μπαταρίες αυτοκινήτων, λιπαντικά αυτοκινήτων και αξεσουάρ αυτοκινήτων στις καλύτερες τιμές της αγοράς! Με ένα κλικ στο e-shop τους, ή με μια επίσκεψη στο κατάστημα τους στα Ανω Πατήσια.
       2111136100 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
    • ΜΟΥΣΑΚΙΑΝ

      ΜΟΥΣΑΚΙΑΝ

      Λιπαντικά Meganol!  Γνωστά για την εξαιρετική τους ποιότητα και την εκπληκτική απόδοση. Παρασκευάζονται με το πιστοποιημένο σύστημα ποιότητας DQS ISO 9001:2015. Υπερπληρούν τις προδιαγραφές των κατασκευαστών.
       2641400805 - 31370 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
    • ΚΟΛΟΒΕΝΤΖΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

      ΚΟΛΟΒΕΝΤΖΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

      Η εταιρέια του κου. Κολοβέντσου Αθανάσιου μετρά σχεδόν 70 χρόνια εμπειρίας στην εμπορεία ανταλλακτικών αυτοκινήτου. Στο κατάστημα του στην Ελευσίνα θα βρείτε λάδια, λιπαντικά, πρόσθετα βενζίνης και υγρά ψυγείου αυτοκινήτων & φορτηγών Yacco αλλά και διάφορα εξαρτήματα. 
       2105547828 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
    • ΓΛΥΚΑΣ ΙΚΕ

      ΓΛΥΚΑΣ ΙΚΕ

      Στα καταστήματα της ΓΛΥΚΑΣ ΙΚΕ θα βρείτε μια τεράστια γκάμα ανταλλακτικών για όλα τα αυτοκίνητα. Η γκάμα της αποτελείται από καινούρια ανταλλακτικά, γνήσια και ιμιτασιόν Α ποιότητας και αξεσουάρ για όλες τις μάρκες αυτοκινήτων και κάθε είδους όλων των μοντέλων που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά.
       2105440055 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
    Eλαστικά αυτοκινήτου , Τιμές ελαστικών, Δόσεις , Premium Eλαστικά, Quality Ελαστικά, Discount Ελαστικά, Εμπορίες ελαστικών Αττικής, Bridgestone, Pirelli, Michelin, Hankook, Continental, Goodyear, Dunlop, Toyo, Yokohama, Cooper, General, Tire, Vredestein, Fulda, Falken, BFGoodrich, Lassa, Tristar, Insa, Turbo, Rotalla, Torque, Nankang, Imperial, Maxxis, Achilles, Aeolus, Alliance, Annaite, Antares, Aoteli, Aplus, Apollo, Aptany, Arivo, Atlas, Atturo, Austone, Autogreen, Autogrip, Avon, Barkley, Barum, Berlin , Tires, BFGoodrich, BKT, Blacklion, Blackstar, Bridgestone, Camac, Ceat, Centara, Chengshan, Coker, Comforser, Compasal, Compass, Continental, Cooper, CST, Dayton, Debica, Deli, Tire, Delinte, Diamond, Back, Diplomat, Double, Coin, Doublestar, Dunlop, Duraturn, Duro, EP, tyres, ESA, Tecar, Eurotyre, Event, Evergreen, Falken, Federal, Fedima, Firemax, Firestone, Fortuna, Fortune, Fulda, Fullrun, General, Tire, Gislaved, Giti, Goalstar, Goform, Goodride, Goodyear, Gremax, Grenlander, Gripmax, GT-Radial, Habilead, Haida, Hankook, Headway, Heidenau, Hifly, Hilo, Horizon, Imperial, Infinity, Insa, Turbo, Interstate, Journey, Tyre, Joyroad, Kama, Kapsen, Kelly, Kenda, Khefren, Kinforest, King, Meiler, Kings, Tire, Kingstar, Kleber, Kormoran, Kumho, Landsail, Lanvigator, Lassa, Laufenn, Leao, Lexani, Linglong, Mabor, Marshal, Mastersteel, Matador, Maxtrek, Maxxis, Mazzini, Meteor, Michelin, Milestone, Minerva, Mirage, Momo, Nankang, Neolin, Nexen, Nitto, Nokian, Nordexx, Nortenha, Novex, Onyx, Orium, Ovation, Pace, Paxaro, Petlas, Pirelli, Pneumant, Powertrac, Premiorri, Presa, Prestivo, Radar, Retro, Riken, Roadcruza, Roadhog, Roadmarch, Roadstone, Rockstone, Rosava, Rotalla, Routeway, Rovelo, Royalblack, Saetta, Sailun, Sava, Sebring, Security, Seiberling, Semperit, Silverstone, Sonar, Speedways, Sportiva, Star, Performer, Starco, Starfire, Starmaxx, Sumitomo, Sunfull, Sunitrac, Sunny, Sunwide, Superia, Syron, T-Tyre, Taurus, Tecnica, Three-A, Tigar, Toledo, Tomket, Torque, Tourador, Toyo, Tracmax, Trazano, TRI-ACE, Triangle, Tristar, Tyfoon, Unigrip, Uniroyal, VEE-Rubber, Viatti, Viking, Vitour, Voyager, Vredestein, Wanda, Wanli, Westlake, Windforce, Winrun, Yokohama, Zeetex, Zeta, Αναρτήσεις, Ζυγοστάθμιση, Ευθυγράμμιση, Ζάντες, Θερινά ελαστικά, All season ελαστικά, Suv ελαστικά, 4Χ4 ελαστικά, Runflat ελαστικά, Χειμερινά ελαστικά, 4 εποχών ελαστικά,195/50/15, 225/45/17, 195/55/16, 205/55/16.