9 στους 10 οδηγούς «τυφλώνονται» από τα φώτα των άλλων ΙΧ

2.263 Επισκέψεις στο άρθρο (3/4/2024)
9 στους 10 οδηγούς «τυφλώνονται» από τα φώτα των άλλων ΙΧ

- Το 89% των οδηγών λέει πως οι προβολείς των ΙΧ είναι πολύ φωτεινοί.
- Κακή ρύθμιση των φώτων και SUV οι αιτίες για το «τύφλωμα» των οδηγών.
- 280 συγκρούσεις ετησίως λόγω των προβολέων.
- Η κυβέρνηση του Ην. Βασίλειου ανακοίνωσε πως θα εξετάσει το θέμα.

Η κυβέρνηση του Ην. Βασίλειου ανακοίνωσε πως θα εξετάσει το θέμα

Σχεδόν εννέα στους δέκα οδηγούς του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύουν ότι οι προβολείς των αυτοκινήτων είναι πολύ φωτεινοί και τους τυφλώνουν όταν τους προσεγγίζουν οχήματα από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ή όταν αντανακλούν από πίσω στον κεντρικό καθρέπτη. Έτσι, η κυβέρνηση ανέφερε πως θα εξετάζει το θέμα, από τη στιγμή που τίθεται θέμα ασφάλειας.

Το 89% των οδηγών λέει πως οι προβολείς των ΙΧ είναι πολύ φωτεινοί

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν Μέσα του Ηνωμένου Βασιλείου, η κυβέρνηση πήρε αυτή την απόφαση έπειτα από τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό το έτος. Σε αυτή, σχεδόν εννέα στους δέκα (89%) οδηγούς είπαν πως αισθάνονται ότι οι προβολείς των αυτοκινήτων είναι πολύ φωτεινοί. Στην ίδια έρευνα της RAC, η οποία απασχόλησε 2.000 οδηγούς, ανέφερε πως η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών πιστεύει ότι το πρόβλημα της αντανάκλασης των προβολέων είναι ήδη πολύ διαδεδομένο, την ίδια ώρα που το 85% αντιλαμβάνονται ότι το ζήτημα επιδεινώνεται. Η κυβέρνηση της χώρας αφουγκράστηκε του πολίτες και με δήλωσή της γνωστοποίησε πως: «Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω στοιχεία σχετικά με τη λάμψη των προβολέων, σκοπεύουμε να αναθέσουμε ανεξάρτητη έρευνα σύντομα».  

Κακή ρύθμιση των φώτων και SUV οι αιτίες για το «τύφλωμα» των οδηγών

Τώρα, για το τι προκαλεί το πρόβλημα του «τυφλώματος» των οδηγών από τα φώτα των άλλων αυτοκινήτων, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μία από τις κύριες αιτίες μπορεί να είναι η κακή ρύθμιση των προβολέων. Μάλιστα, λέγεται πως το 5 τοις εκατό των αυτοκινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, που ισοδυναμεί με 1,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα μεταξύ του 2019 και 2023 εντοπίστηκαν να μην έχουν σωστά ευθυγραμμισμένους τους προβολείς τους. Ένας άλλος λόγος είναι η αυξανόμενη τάση των αγοραστών προς τα SUV. Το 62 τοις εκατό των οδηγών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι τα 4x4 και άλλα ψηλότερα οχήματα ευθύνονται εν μέρει για το τύφλωμα των προβολέων, δεδομένου του ότι οι προβολείς τους είναι συνήθως τοποθετημένοι ψηλότερα από εκείνους των μη SUV αυτοκινήτων.  

280 συγκρούσεις ετησίως λόγω των προβολέων

Τέλος, τα ΜΜΕ του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζουν πως από το 2013 έχουν αναφερθεί κατά μέσο όρο 280 συγκρούσεις ετησίως, στις οποίες το «τύφλωμα» από τους προβολείς ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε στο τροχαίο, με αποτέλεσμα έξι ή περισσότερους θανάτους ετησίως. Αυτό το στατιστικό οδήγησε το 81 τοις εκατό των ερωτηθέντων της έρευνας RAC να πει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Mercedes
moto