Ξέρεις ότι αν έχεις πιεί το βράδυ δεν πρέπει να οδηγήσεις ούτε το πρωί;

Σε πιάνει το αλκοτέστ αν ήπιες αλκοόλ χθες;

9.660 Επισκέψεις στο άρθρο (19/5/2020)

Το να μην οδηγείς αν έχεις πιεί είναι κανόνας απαράβατος, όμως πολλοί οδηγοί συλλαμβάνονται κατόπιν αλκοτέστ ενώ δεν έχουν πιεί; Τι συμβαίνει;

Η αστυνομία κάνει τους συνήθεις ελέγχους χρήσης αλκοόλ το βράδυ, οπότε και οι οδηγοί που έχουν πιεί συλλαμβάνονται αμέσως μετά την κατανάλωσης αλκοόλ. Όμως αρκετοί οδηγοί συλλαμβάνονται και σε πρωινούς ελέγχους, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο λόγος απλός: Είχαν πιεί το βράδυ.

Επειδή το καλοκαίρι στην Ελλάδα το «βράδυ» τελειώνει μετά τα μεσάνυχτα, ένας ύπνος έξι-επτά ώρες δεν είναι αρκετός για να αποτοξινώσει το σώμα, και έτσι οδηγοί που ήπιαν αρκετά το προηγούμενο βράδυ μπορούν να βρεθούν πάνω από το όριο και το επόμενο πρωί.
 

Αν και δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα, στην Αγγλία ένα 20% των συλλήψεων γίνεται τις πρωινές ώρες, ενώ στη Γαλλία και τη Γερμανία το ποσοστό είναι λίγο πιο κάτω, στο 18 και 16% αντίστοιχα.

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνη και θεωρείται η νούμερο ένα αντικοινωνική συμπεριφορά πίσω από το τιμόνι. Και ενώ πλέον έχει γίνει κοινός τόπος για τους περισσότερους οδηγούς ότι αν πρόκειται να βγεις και να πιείς το βράδυ πρέπει να έχεις προγραμματίσει την επιστροφή σου είτε με κάποιον στην παρέα που δεν θα πιεί, είτε με ταξί, η οδήγηση το πρωί δεν έχει απασχολήσει κανέναν.

Και όμως. Ακόμη και αν έχεις κοιμηθεί, ακόμη και αν έχει περάσει πολλή ώρα, ακόμη και αν στην δική σου πραγματικότητα ήπιες το «προηγούμενο» βράδυ σε έξοδο, ενώ τώρα είναι πρωί και πας δουλειά, δύο τελείως διαφορετικές συνθήκες, ο μόνος κριτής για την ικανότητά σου να οδηγήσεις είναι το πόσο αλκοόλ κυλάει ακόμη στις φλέβες σου.

Παρότι πολλοί θα ισχυριστούν το αντίθετο, ένα θετικό αλκοτέστ το πρωί είναι το ίδιο με ένα αλκοτέστ το βράδυ αν η μέτρηση είναι ίδια. Δεν έχει σημασία αν ήπιες λίγο μισή ώρα πριν, ή πολύ έξι ώρες νωρίτερα, το βράδυ, εφόσον το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα είναι το ίδιο, πρέπει να μην οδηγήσεις.

Εσύ το ήξερες αυτό; Ξέρεις ότι αν έχεις πιεί το βράδυ δεν πρέπει να οδηγήσεις ούτε το πρωί; Ειδικά αν το «βράδυ» δεν ήταν και τόσες ώρες νωρίτερα; Θα το ρισκάρεις επειδή νομίζεις ότι πέρασε ώρα; Και τελικά μήπως να αγοράσεις το δικό σου αλκοολόμετρο για να είσαι σίγουρος πότε μπορείς και πότε όχι να οδηγήσεις;

ELASTIKA 2024
moto