Απ`το Ecosport στο Puma και απ`το Kuga στο Capri;

7.830 Επισκέψεις στο άρθρο (28/12/2020)

Αν το νέο Ford EcoSport λέγεται Puma, μήπως το επόμενο Kuga θα λέγεται Capri; Ξέμεινε η Ford από ονόματα ή μήπως δείχνει το σωστό δρόμο και στις άλλες εταιρείες;


Ξέμεινε η Ford από ονόματα και άρχισε να βαφτίζει νέα μοντέλα με παλιές ονομασίες; Ήταν ανάγκη να πάρει μια λέξη ταυτισμένη με ένα είδος αυτοκίνητου και να την κοτσάρει σε κάτι τελείως διαφορετικό; Και τελικά μήπως θα δούμε το επόμενο Kuga να μετονομάζεται σε Capri;

Τουλάχιστον η Mustang τη γλίτωσε κατά βάση, αφού η Ford παράγει ακόμη το θρυλικό μοντέλο με το πρωτότυπο όνομα, αν και λάνσαρε και το πρώτο της αμιγώς ηλεκτοκίνητο μοντέλο με αυτή την ονομασία, όμως το άλλο άγριο ζώο που κόσμησε με το όνομά του το μικρότερο σπορ μοντέλο της μάρκας, έχασε τη μάχη και ξαναγεννήθηκε SUV.

Η Ford αποφάσισε πως το νέο μικρό SUV της δεν θα λέγεται πια EcoSport, ένα όνομα ελαφρώς διαδικαστικό, που επίσης δημιουργούσε και σχετική σύγχυση με τον τίτλο Ecotec των κινητήρων της μάρκας. Αντίθετα θα του δώσει το όνομα που στη δεκαετία του 90 «φορούσε» ένα τρίπορτο κουπέ μοντέλο. Όχι ιδιαίτερα θρυλικό, αφού ήταν μία παραλλαγή του Fiesta πάνω στο οποίο βασιζόταν, αλλά το Puma άφησε την δική του ιστορία στους νέους της εποχής που το λάτρεψαν για το σχήμα του, την ευκολία και το χαμηλό του κόστος.

Είκοσι χρόνια μετά το Puma επιστρέφει ως μικρό SUV λοιπόν και το ερώτημα είναι γιατί; Εντάξει, η Ford ήθελε ξεκάθαρα να κόψει δεσμούς με το EcoSport που ήταν μάλλον μια πρόταση με έμφαση στο χαμηλό κόστος, ενώ θέλει να λανσάρει το Puma ως τον δυναμικό μικρό αδελφό του Kuga.

Θέλει επίσης να πιάσει το κοινό εκείνο που στα 20 του αγόραζε το πρώτο Puma, και τώρα με το ίδιο όνομα είναι έτοιμο να αγοράσει και το δεύτερο, στα σαράντα του. Είναι αναπόφευκτο για το κοινό αυτό να αγνοήσει ένα μοντέλο που του θυμίζει, έστω και μόνο στο όνομα, τα νιάτα του.

Όμως αυτή η τάση μπορεί να πάει παραπέρα; Βλέποντας άλλες μάρκες που δημιουργούν από το μηδέν νέα ονόματα για τα νέα τους μοντέλα, αυτή η κίνηση της Ford είναι μάλλον μοναδική.  Και πιθανώς καλύτερη, αν κοιτάξει κανείς πόσο δύσκολα μπορεί να θυμηθούμε ονόματα νέων μοντέλων, ειδικά όταν τόσο τα μοντέλα, όσο και τα ονόματα μοιάζουν μεταξύ τους, όπως στις γκάμες SUV της Seat και ειδικά της Skoda.

Θα μείνει όμως στο Puma η Ford; Ή θα δούμε και άλλα ονόματα από το σπορ παρελθόν της μάρκας να εμφανίζονται σε SUV; Και μήπως την μιμηθούν και άλλες μάρκες; Τι λέτε; Εσάς σας αρέσει αυτή η τάση; Ή όχι;

Mercedes
moto