Όλο και περισσότερα αυτοκίνητα έρχονται σήμερα με συστήματα ημιαυτόνομης οδήγησης.

Αυτοκίνητα χωρίς τιμόνι: Πόσο σε τρομάζουν;

2.050 Επισκέψεις στο άρθρο (11/4/2019)

Κάποιοι λένε πως όσοι γεννηθούν σήμερα δε θα χρειαστούν δίπλωμα μιας και τα αυτοκίνητα στο εγγύς μέλλον θα είναι αυτόνομα. Κάποιοι δηλώνουν ενθουσιασμένοι στην ιδέα, κάποιοι τρομάζουν σε αυτή.

Στην παρουσίαση της  τότε νέας Mercedes S-Class  το μακρινό 1998 λανσαρίστηκε το «έξυπνο» cruise control,  το οποίο με τη βοήθεια ραντάρ φρενάριζε αυτόματα μόλις πλησίαζες κάποιο προπορευόμενο όχημα και όταν αυτό έκανε δεξιά ή απομακρυνόταν η ναυαρχίδα της Mercedes πάταγε μόνη της το γκάζι και έπιανε πάλι την ταχύτητα που είχε προεπιλέξει ο οδηγός. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί και το πρώτο βήμα προς την αυτόνομη οδήγηση και όσοι ήταν τότε σε αυτή την παρουσίαση ήταν ενθουσιασμένοι και είχαν να λένε για ένα ακόμη μικρό θαύμα της τεχνολογίας.

Τα χρόνια πέρασαν, το παραπάνω σύστημα το βρίσκεις και στα πιο φτηνά αυτοκίνητα και οι κατασκευαστές έφτασαν να έχουν στα σκαριά την εντελώς αυτόνομη οδήγηση.  Υπό συνθήκες, οι Audi, BMW και Mercedes την προσφέρουν, ενώ η Tesla την προσφέρει κανονικά και με το νόμο στην αγορά της  Αμερικής.

Κάποιοι δηλώνουν ενθουσιασμένοι στην ιδέα της αυτόνομης οδήγησης, κάποιοι τρομάζουν σε αυτή. Όπως έδειξε έρευνα που έγινε τον Απρίλιο του 2017, 19 χρόνια μετά το λανσάρισμα του «έξυπνου» cruise control  και με φρέσκες-φρέσκες  τις υποσχέσεις των κατασκευαστών για αυτόνομη οδήγηση, αυτοί που τρόμαζαν στην ιδέα της αυτόνομης οδήγησης ήταν το 46%.

Μάλιστα από τους υπόλοιπους το 11% έβρισκε συναρπαστική την προοπτική της αυτόνομης οδήγησης, ενώ το 20% των ερωτηθέντων δήλωσε πως κάποια στιγμή θα αγόραζε ένα αυτοκίνητο με ικανότητα αυτόνομης οδήγησης.

Στην πορεία όμως είχαμε μεγάλες διαφοροποιήσεις. Θέλετε τα διάφορα ανά τον κόσμο  ατυχήματα με αυτοκίνητα που ήταν σε αυτόνομη λειτουργία -ένα μάλιστα έγινε και στη χώρα μας όταν ένα Tesla Model  S ενώ ήταν σε καθεστώς αυτόνομης οδήγησης έπεσε πάνω στις μπαριέρες της Εγνατίας Οδού και καταστράφηκε-, θέλετε μια live αστοχία ενός Volvo σε προσπάθεια αυτόματου φρεναρίσματος, θέλετε η καχυποψία απέναντι στην μοντέρνα τεχνολογία;

Η ουσία είναι πως το 11% που έβρισκε συναρπαστική την ιδέα αυτόνομης οδήγησης έγινε 6%,  το ποσοστό που τρομάζει στην ιδέα ανέβηκε στο 56% και μόλις οι μισοί από το 20% που θα αγόραζαν αυτόνομο όχημα το 2017 θα το έκαναν σήμερα.

Εσείς τι λέτε;  Βλέπετε με θετικό μάτι την ιδέα της αυτόνομης οδήγησης; Θα εμπιστευόσασταν ένα αυτοκίνητο χωρίς τιμόνι; Και κυρίως θα το αγοράζατε ποτέ;

FORD E-TRANSIT
NISSAN